neděle 20. prosince 2020

Nové dokumenty o přírodě v prosinci 2020 a lednu 2021

Jen co se na BBC Two odvysílal cyklus Waterhole: Africa's Animal Oasis, má pro nás BBC Studios Natural History Unit várku dalších nových přírodovědných dokumentů, jež budou premiérovány ke konci prosince 2020 a v průběhu ledna 2021. Podobně jako v říjnu jsem se tedy rozhodl napsat o těchto nadcházejících pořadech článek, a shrnout v něm důležité informace o nich. Jak víte, dění ve světě dokumentárních filmů o přírodě sleduji již mnoho let, a rozhodl jsem se, že podobné články, jako je tento, budu psát častěji. Jedná se zkrátka o pořady, které si nemůžete nechat ujít! A já Vám je na Blogorgonopsidu rád včas představím...

Meerkat: A Dynasties Special

V pondělí 28. prosince v 19:30 bude na stanici BBC One ve Spojeném království uveden surikatí speciál série Zvířecí dynastie (Dynasties), vyprávěný Sirem Davidem Attenboroughem. Stejně jako předchozích šest dílů, premiérovaných na podzim 2018, bude vyprávět příběh jednoho vybraného jedince - tím je mladá surikatí královna Maghogho, jejíž království se rozléhá v solných pánvích Makgadikgadi na území Botswany. Devětapadesátiminutový film bude dokumentovat její pokusy o zřízení vlastní dynastie. Její cesta na výsluní však nebude jednoduchá. Surikaty z jejího klanu se budou muset potýkat s nebezpečím ze strany místních predátorů, kteří je loví. Navíc se bude muset postarat o svá mláďata, a vychovat je v nelítostné zabijáky škorpiónů. Meerkat: A Dynasties Special je vůbec prvním dokumentem o surikatách, který byl natáčen v Národním parku Makgadikgadi Pans, který se v posledních letech proslavil jako pravděpodobná kolébka našeho druhu, Homo sapiens. Na oficiálních stránkách pořadu Dynasties se již nacházejí tři klipy z nadcházejícího speciálu, jste-li tedy schopni sledovat videa na stránkách BBC i mimo Spojené království a Irsko, pak je můžete zhlédnout, a sami si udělat ještě lepší představu o tomto spektakulárním, napínavém příběhu. Bude to výtečný dokument, ostatně jako předchozí díly cyklu Dynasties, který vyhrál dvě ceny BAFTA za zvuk a kameru, a cenu GZDOC za čtený komentář. Producentem je opět Michael Gunton (Africa, Hidden Kingdoms, Planet Earth II). Podle informací na webu Televisual bude údajně tento dokument rovněž uveden na čínském webu BiliBili. 


Penguins: Meet the Family

Den po odvysílání surikatího speciálu Dynasties uvede BBC One další zvířecí příběh v devětapadesátiminutovém dokumentu Penguins: Meet the Family. Ten tedy bude na televizní stanici uveden v úterý 29. prosince v 18:30. Jeho vypravěčem je Liz Bonnin, kterou určitě znáte třeba z pořadů Bang Goes The Theory nebo Blue Planet Live. Půjde o vůbec první dokumentární snímek v historii přírodovědných filmů, který divákům představí "všechny" druhy tučňáků, tedy celkem 18 druhů (téma počtu druhů tučňáků je nicméně poměrně sporné, a jak víte z projektu Tučňáci: Ptáci, kteří chtěli být rybami, který jsem nedávno dokončil, poddruhy některých druhů, třeba tučňáka skalního, vlastně mohou být druhy samostatnými). Diváci se tedy seznámí s tučňáky novozélandskými, tučňáky oslími, magellanskými, císařskými a patagonskými, ba i s tučňáky snárskými a pochopitelně s tropickými tučňáky galapážskými. Dozvíme se, jak rychle plavou, kolik času tráví ve vodě, jak chodí, jak loví a jak se starají o svá mláďata. Výkonným producentem dokumentu Penguins: Meet the Family je Doug Mackay-Hope (Big Blue Live, Nature's Epic Journeys, Earth From Space).


A Perfect Planet

Nejnovější super-landmark BBC NHU, pětidílný cyklus Dokonalá planeta (A Perfect Planet), měl být původně vysílán na podzim 2020, ostatně jako předchozí podobné dokumentární seriály s obrovským rozpočtem (The Hunt, Planet Earth II, Blue Planet II, Dynasties a Seven Worlds, One Planet). Koronavirová pandemie produkci pořadu trochu zpomalila, na druhou stranu se však tým z BBC NHU nevzdal, a kdy to šlo, pokračoval v natáčení. Jak už jsem uváděl v říjnu, David Attenborough dokonce přes léto nahrával svůj komentář k seriálu z bezpečí svého domova v londýnském Richmondu. A zatímco některé hollywoodské trháky byly z tohoto roku odsunuty až třeba do druhé poloviny roku příštího, vydání tohoto vysokorozpočtového televizního přírodopisného trháku bylo zpožděno jen o pár měsíců. Nyní již víme, kdy BBC Dokonalou planetu uvede na svých televizních obrazovkách. První epizody se dočkáme v neděli 3. ledna 2020 ve 20:00 na BBC One. Prodloužený trailer seriálu, který jste již určitě zhlédli, byl na konci listopadu uveden na YouTube kanálu BBC Earth. Včera byly také na webu Science Focus uvedeny některé promo fotografie z natáčení Dokonalé planety. Knížku A Perfect Planet, která slouží jako doplněk k epickému dokumentu, a kterou napsal producent Huw Cordey (The Hunt), můžete za cenu 20 liber od 26. listopadu koupit na Amazonu. Když jsem Dokonalou planetu zmiňoval v říjnovém článku o nových přírodovědných dokumentech BBC, vynořila se zrovna na internetu zpráva, že seriál již stačila předkoupit Česká televize, a osobně si myslím, že jej tedy na svých televizních obrazovkách zde, ve střední Evropě, uvidíme zhruba ve druhé polovině tohoto roku nebo na začátku roku 2022. Každopádně máte-li přístup k BBC One, můžete se začít dívat už 3. ledna roku příštího! A Perfect Planet je sérií z dílny Silverback Films (David Attenborough: A Life on Our Planet), koprodukovanou společnostmi BBC a Discovery Communications ve spolupráci s ZDF, Tencent Penguin Pictures, China Media Group CCTV9, France Televisions a také s Open University. 


Cheetah Family & Me

Dlouho očekávaný dvoudílný dokument s Gordonem Buchananem, pojednávající o jeho blízkém vztahu se dvěma rodinami gepardů v Kalahari, bude také uveden na začátku ledna, a to konkrétně v úterý 5. ledna 2021 ve 21:00 a hned další den, ve středu 6. ledna též v devět hodin večer. Dvoudílný seriál Cheetah Family & Me následuje předchozí úspěšné série s Gordonem, ve kterých se náš oblíbený skotský kameraman spřátelil s rodinou vybraného druhu zvířete, konkrétně Bear Family & Me (2012), The Polar Bear Family & Me (2013), Snow Wolf Family & Me (2014), Gorilla Family & Me (2015), Elephant Family & Me (2016), Tribes, Predators & Me (2 série; 2016-17), Reindeer Family & Me (2017) a Grizzly Bear Cubs & Me (2018). V tomto dokumentu jsou Gordonovi pomocí průvodců a rangerů Richarda Satekgeho a Juliuse Mkhize představeny dvě gepardí samice; Savannah se čtyřmi mláďaty v jihoafrické Tswalu Kalahari Reserve a Chili s pěti koťaty v Great Karoo Wilderness. Gordon je sleduje, natáčí jejich lovecké pokusy, jejich problémy s ostatními velkými predátory v savaně, a dozvídá se, jaké nebezpečí těmto kočkám hrozí ze strany lidského druhu. Zároveň si však s nimi vybuduje jakýsi bližší vztah; alespoň tedy bližší, než většina ostatních lidí, se kterými se kdy dvě gepardice se svými potomky kdy potkaly. Bude to nádherný dokument, o tom není pochyb. Režisérkou Cheetah Family & Me je Nicola Tremain (Great White Kill Zone: Guadalupe), výkonnými producenty jsou Ted Oakes (Animals with Cameras) a Wendy Rattray (Grizzly Bear Cubs & Me), za střihem stojí Mark Fox (Earth's Great Rivers) a Pete Price (Waterhole: Africa's Animal Oasis). 7. ledna bude Gordon o svých zážitcích z natáčení dokumentu mluvit s Lizzie Daly v rámci placeného online eventu (doslova nazvaného Gordon Buchanan Online Event in conversation with Lizzie Daly).


Winterwatch 2021

Minulou neděli byl hostem v živém vysílání Self-Isolating Bird Club našich oblíbenců Chrise Packhama a Megan McCubbin jejich kolega z "The Watches", slavný welšský přírodovědec Iolo Williams, a oznámil, že Winterwatch 2021 bude stejně jako Autumnwatch 2020 osmidílný! Půjde tak o první sérii Winterwatch, která bude mít více než čtyři díly, a zároveň tedy i první sérii, která se bude vysílat ne jeden, ale rovnou dva týdny! Zatímco Autumnwatch měl v prvních několika letech vysílání osm dílů a později byl počet dílů nových sérií snížen na čtyři, Winterwatch měl zkrátka vždy jen čtyři epizody, a to už od začátku vysílání pořadu v lednu 2013 (samozřejmě mu předcházel stejnojmenný hodinový pořad v lednu 2012, a tomu ještě podobný pořad Snow Watch v roce 2010). Plán pro novou sérii Winterwatch je stále stejný; vlivem koronavirových restrikcí nemohou být moderátoři pořadu spolu v jednom místě, budou tedy roztoušeni po Británii a živě budou vysílat z různých lokací. A i ty zůstanou stejné, jako v Autumnwatch. Iolo Williams bude tedy v Centre for Alternative Technology ve welšském Machynllethu, Gillian Burke bude vysílat z fantastické rezervace RSPB Old Moor v South Yorkshire, Michaela Strachan ze Skotska (zda se vrátí do Tentsmuiru nebo zda tentokrát bude v jiné lokaci, to ještě uvidíme) a Chris a Megan budou doma v New Forest v Hampshire. Zase to bude nesmírně informativní série. Každý z "The Watches", ať už je to Springwatch, Autumnwatch nebo Winterwatch, je zkrátka k prasknutí naplněný příběhy britských zvířat, rostlin a někdy i hub. Jak je obecně známo, tým z BBC Studios Natural History Unit připravuje po živé vysílání mnohem více příběhů z přírody, než kolik se jich nakonec odvysílá. I proto se v "The Watches" pořád mluví (s výjimkou mindfulness moments, které byly tento rok zavedeny ke zbavení publika stresu z koronavirové pandemie, a byly pochopitelně velmi úspěšné). Winterwatch 2021 bude na stanici BBC Two uveden v hlavním vysílacím čase od úterý do pátku po dva týdny ve druhé polovině ledna, případně v posledním lednovém a prvním únorovém týdnu.


Mimoto v době, kdy píši tento článek, opakují na BBC Two dokument Life in the Snow s Gordonem Buchananem z roku 2016, a hned předtím zase vysílali epizodu Nature's Weirdest Events s Chrisem Packhamem. Dnes měl být také na BBC Two opakován Vánočně laděný dokument Chris and Michaela: Under the Christmas Sky z roku 2018, provázený naši oblíbenou moderátorskou dvojicí, kterou jako takovou britští diváci znají už od roku 1991/92 z The Really Wild Show. Bohužel však BBC Two na poslední chvíli změnila televizní program, takže se jeho reprízy asi letos ve Vánočním období nedočkáme. Ještě uvedu, že na Netflixu je od začátku prosince zcela nový fiktivní dokument Svět mimozemšťanů (Alien Worlds), je to podmanivý seriál s krásnou animací, a také jej doporučuji!

Nenechte si tedy výše uvedené dokumenty, jež budou na BBC One a BBC Two uvedeny na konci prosince a v průběhu ledna, ujít! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější