pátek 18. prosince 2020

Obrázek týdne 18. 12. 2020

Oficiální začátek zimy se blíží, naše touha po sněhu roste, a už se jistě všichni těšíme na Vánoce, které nastanou za méně než týden! I tentokrát je Obrázek týdne zasněžený. Bílý jako zima, kterou si všichni přejeme, ale které se nám kvůli globálnímu oteplování dopřává méně a méně častěji. Tato skvostná malba nás však nedrží v současném světě - přenáší nás do dob dávno minulých, kdy život na Zemi vypadal docela jinak. Do dob, kdy se po severní části Severní Ameriky potulovali podivuhodní, ptákům podobní zabijáci se srpovitými drápy na zadních končetinách, a bylo-li něco horšího než krutý mráz, pak to byly jejich dozadu zahnuté čepelovité zuby, přinášející okamžitou smrt...


Popisek k obrázku: Teplota klesla na -10°C. Z oblohy se snášejí sněhové vločky a splývají s šedobílou krajinou. Skaliska jsou pokryta bílým sněhem, rovněž jako větve ztepilých jehličnanů. V takovém prostředí se hodí vypadat nenápadně, zvláště pak, když potřebujete lovit. Samice srpodrápého masožravce druhu Dromaeosaurus albertensis má tu výhodu, že její tělo nezdobí jediné pestrobarevné peříčko. Šedavě zbarvená s tmavými pruhy na hlavě a na předních končetinách, a bílým břichem a zadními končetinami, pomalu pochoduje zasněženým krajem, pátrajíc po něčem k snědku. Její oranžová očka jsou neustále ve střehu a registrují sebemenší pohyb v okolí. Dnes by jí jako úlovek klidně stačil nějaký páchnoucí malý savec, po nich jako by se však zem slehla, nemluvě o ostatních dinosaurech. Mnozí letní návštěvníci z řad velkých býložravců již se svými mláďaty odtáhli na jih, a najednou je tu potravy po málu. Dromeosauří samice se ale nevzdává, a pokračuje ve svém tichém honu... Scéna se odehrává na území kanadské provincie Alberta před 75 miliony let.

Nebylo by krásné, kdyby takto nasněžilo příští týden, když ozdobíme stromečky ve svých obývacích pokojích, jež prozvoní hlasy zvonečků a koled? Můžeme si to alespoň přát, vždyť teď nastává nejkouzelnější část roku!
V posledních dnech jsem do rubriky Obrázky týdne doplnil všechna díla z posledních čtrnácti měsíců, která v nedávné době z jakéhosi důvodu zmizela. V nahrávání obrázků do starých článků budu pokračovat i nadále! Co dalšího chystám? No, nechte se překvapit. Rozhodně však mohu slíbit, že ještě před Vánoci na Blogorgonopsidu zatřepetají křídla nějakého pravěkého netopýra... Užijte si čekání na Vánoce!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Díváte se na třetí díl Waterhole? Chris nám připomněl, jak odpovídat na otázku "What are wasps for?" Ostatně to říkal už v klipu ze Springwatch, který jsem v září hodil na blog. ;-)

Okomentovat

Nejčtenější