čtvrtek 29. října 2020

Záchrana vodnice druhu Telmatobius dankoi

Před sedmi dny, přesněji minulý týden v pátek, byla ohlášena úžasná zpráva. Vypadá to, že kriticky ohrožená vodnice druhu Telmatobius dankoi, endemit oblasti v okolí města Calama v chilské provincii El Loa, byl v zajetí zachráněn před vyhynutím. V červnu 2019 bylo v této lokalitě nasbíráno posledních 14 zástupců tohoto druhu, patřícího do výhradně jihoamerické čeledi Telmatobiidae. Jejich přirozené prostředí bylo zcela zničeno dolováním, těžbou nerostných surovin a nadměrnou extrakcí vody související s těmito činnostmi. Tým ochránců přírody odchytil vodnice v nadmořské výšce okolo 2200 metrů nad mořem; v nižších polohách se tento druh nevyskytuje. Ze své extrémně vysušené domoviny byli obojživelníci přemístěni do Národní zoo v Chile, nacházející se v hlavním městě země, Santiagu, pro kterou tým pracoval. Loňská operace zaujala mimo jiné i hollywoodského herce a environmentálního aktivistu Leonarda DiCapria, který ji oslavoval na svém instagramovém účtu.
Poskytnutím nového domova žábám na pokraji vyhynutí však ochránci urazili jen poměrně malý kus cesty. Cílem bylo pokusit se je v zajetí rozmnožit tak, aby jednoho dne mohla být do volné přírody opět vypuštěna soběstačná populace, jež by do ní navrátila "starý řád". Problémem je, že chov obojživelníků, o které se předtím v zajetí nikdy nikdo nestaral, může být velice obtížný, a v některých případech nemá žádné pozitivní výsledky. Nyní však již víme, že Telmatobius dankoi nevyhyne. Minulý týden se ze samičkami nakladených a samečky oplozených vajíček vylíhlo 200 pulců, a to je ohromný úspěch. Zřejmě by se mohlo jednat o potomky dvanácti jedinců, jimž bylo v zajetí navráceno zdraví. 
Pracovníci Národní zoo v Chile se o potomstvo zachráněných žab starají, poskytují mu dostatek potravy a podmínky ke správnému a zdravému růstu celkově. I zvětšení populace vodnic v zajetí však neznamená, že se vše vrátilo do starých kolejí, a že je zase všechno v pořádku. Ba naopak, k záchraně těchto unikátních žab je třeba urazit ještě hodně dlouho cestu. Jejich původní habitat je i nadále ničen, a to i přesto, že se chilští ochránci přírody snažili jednat s vládou, aby těžbu poblíž Calamy ukončila a ponechala konečně přírodu k zotavení. I když možná počet vodnic druhu Telmatobius dankoi v zoo stoupne, IUCN jej bude stále klasifikovat jako kriticky ohrožený. Dokud nebudou horské prameny, jež tvoří přítoky řeky Loa, nejdelší řeky na území Chile a hlavního vodního zdroje nejsušší pouště světa, Atacamy, zotaveny, nebude moci dojít k reintrodukci žab, a Telmatobius dankoi bude i nadále druhem pravděpodobně vyhynulým ve volné přírodě.


Samci T. dankoi měří od špičky hlavy po kloaku pouze 4,9 až 5,5 centimetru na délku, samice pak 4,6 až 5,2 centimetru, jde tedy o malé žabičky. Pulci jsou nicméně mnohem větší než dospělci - i s ocáskem měří až 8,5 centimetru! Tento jev se může laikům zdát překvapivý, mezi neotropickými obojživelníky se však vyskytuje i několik dalších druhů žab, u kterých je larvální stádium větší, než dospělí jedinci. Tento druh vodnice požírá zvláště larvy vážek, sladkovodní plže rodu Littoridina a různonožce rodu Hyalella. Ve střevech osmi samců byl také objeven nový druh tasemnice z čeledi Proteocephalidae, pojmenovaný Ophiotaenia calamensis. Dosud nebyl nalezen v útrobách žádného dalšího živočicha pocházejícího z oblasti Calamy, mohlo by tedy jít o další živočišný druh, jenž je ničením místního habitatu a následným vyhynutím vodnic ve volné přírodě značně ohrožen, není-li již v současné době vymřelý.
Tento překrásný obojživelník byl popsán teprve v roce 1999, a dvacet let nato se kvůli lidské činnosti téměř navždy ztratil z povrchu zemského. Telmatobius dankoi je druhem žáby, která měla skutečně velké štěstí. Hůře je na tom příbuzná vodnice druhu Telmatobius yuracare; v zajetí zbývá už jen šest jedinců, včetně páru trefně pojmenovaného Romeo a Juliet. I jejich druh má však stále naději, ač ne ve volné přírodě - bolívijské mokřiny a lesy, jež obýval, byly z velké části zničeny. Takový Toughie, samec panamské rosničky Ecnomiohyla rabborum, naopak svůj druh zachránit nemohl - po dlouhou dobu byl posledním zástupcem svého druhu a v září roku 2016 zemřel, aniž by po sobě zanechal jediného potomka, čímž byla existence jeho druhu ukončena.


Za informace pro tento článek a použité obrázky vděčím webům Discover Wildlife (od týmu publikujícího BBC Wildlife Magazine), Atlas Obscura a BBC News.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější