pátek 23. října 2020

Obrázek týdne 23. 10. 2020

Jednou z knih, které mi poskytují informace k popiskům dinosaurů, je bezmála už deset let úžasná publikace "Dinosauři - Průvodce 270 rody" od Dougala Dixona. Nedivil bych se, kdyby se nacházela i ve Vaší knihovničce. A pokud ano, tak už asi víte, že jedním z jejích ilustrátorů byl Andrey Atuchin, ruský paleoartista, amatérský paleontolog a asistent paleontologického výzkumu. Jeho ilustrace mám moc rád, a dnes jsem se po krátkém prolistování výše zmíněnou knihou a zhlédnutím jeho rekonstrukcí dinosaurů rozhodl zařadit některé z jeho děl mezi Obrázky týdne. Netrvalo dlouho, a nalezl jsem v internetových galeriích to, co jsem hledal. Překrásnou rekonstrukci pravěkých živočichů v bujné, zelené, a tedy na pohled velmi příjemné krajině. Zapomeňte na to, že žijete v jednadvacátém století. Přeneste se prostřednictvím této malby zpět do dob dinosaurů.


Popisek k obrázku: Hrbatý Deinocheirus, obrovitý jedenáctimetrový ornithomimosaur, prochází prohřátými vodami jezera, z něhož se v průběhu následujících 70 milionů let stanou sedimenty geologického souvrství Nemegt na území Mongolska. Tento gigantický tvor připomíná něco mezi pštrosem a velbloudem dromedárem, živí se však stejným způsobem, jako kachny. Svým širokým zobákem sbírá ve vodě měkkou vegetaci, k čemuž využívá i dlouhý jazyk. Mělké dno poblíž břehů jezera je poseto jemnými kamínky, jež Deinocheirus s oblibou polyká, aby mu usnadnily trávení. Skupina jemu příbuzných třímetrových anserimimů je jeho příchodem nevyrušena. Dva pštrosí dinosauři nadále hlídkují, oči upřené na okolí stromů a keřů, za nimiž se může skrývat potenciální predátor. Třetí Anserimimus v klidu popíjí. V pozadí vidíme pět až šest metrů dlouhého ankylosaurida rodu Saichania, jenž se za tichého slunného odpoledne koupe v jezeře, snad jen z čiré radosti.

Ve středu jsem na Blogorgonopsid Diaries, inspirován svým oblíbeným rádiovým pořadem, napsal článek o jespáku rezavém a jeho předchůdcích, který se Vám zobrazí po kliknutím sem.
Asi pro Vás není novinkou, že tento týden probíhá Wildscreen Festival, ačkoliv podobně jako další velké akce ne tak docela stejným způsobem, jako v předchozích letech. Ve středu se nicméně v rámci jednoho z největších mezinárodních festivalů dokumentárních filmů o přírodě pořádal digitální "panel" s Davidem Attenboroughem a Gretou Thunberg, moderovaný Alastairem Fothergillem. Rozhodně Vám mohu doporučit jeho zhlédnutí, najdete ho na tomto odkazu!
Zítra vyjde čtvrtá část příběhu Cryptid Hunters Dark! A na příští týden mám pro Vás malé překvapení...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější