pátek 18. října 2024

Obrázek týdne 18. 10. 2024

Poté, co jsme se seznámili s želvohlavcem kroužkovaným, mořským hadem s pozoruhodnými potravními návyky, musím na svůj blog přispět dalším Obrázkem týdne. Ten strom, na který se běžně v pátek při psaní těchto příspěvků dívám, již není jen žlutý, ale jeho listí se mění v hnědé až rudé (byť v tuto chvíli je již tma, a já na něj nevidím). Podzim zkrátka nelze v jeho postupování zastavit. I tentokrát jsem chtěl do obrázkové rubriky přispět podzimně laděným dílem, a vrátil jsem se proto k malbám skvělé umělkyně Bridget Voth. Pár z nich už jsem s vámi v minulosti sdílel; na konci října 2022 i října 2023. Tento obraz se jmenuje Autumn Bounty 4 (Podzimní hostina 4). Jak se vám líbí?


Popisek k obrázku: Severoamerická veveřice červená (Tamiasciurus hudsonicus) je zaujata zapáleným hodováním čipmanka východního (Tamias striatus) na ukořistěné ostružině. Droboučký, nanejvýš 30 centimetrů dlouhý hlodavec proslavený svou schopností přecpávat si lícní torby potravou, spokojeně uždibává z lahodného lesního plodu kousíček po kousíčku, očarován jeho trpce sladkou chutí. Veveřice sleduje, jak se mu nadouvají tváře, a je možné, že se jí v hlavě rodí plán, jak si ten hezký kus ovoce získat pro sebe. Možná se o to pokusí, to však neznamená, že bude úspěšná. Čipmankové nejsou pomalí, ani hloupí. V případě, že se o odcizení ostružiny snažit nebude, může si pro sebe veveřice nasbírat pár pěkných žaludů. Ty se budou moci hodit i celé týdny a měsíce poté, co by taková ukořistěná ostružina dávno shnila, pokud by ji veveřice včas nezkonzumovala. Tato scéna se odehrává na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie, jež proslula mj. svými podzimními lesy hýřícími barvami. Veveřice hudsonské jsou až 35 centimetrů dlouhými stromovými hlodavci, rozšířenými ve značné části severní poloviny severoamerického kontinentu. Mají rády semena a jehlice jehličnanů, houby, pupeny topolů, "medvědí bobule" z rodu Arctostaphylos, ale občas se přiživí i na ptačích vejcích či dokonce mladých zajících měnivých (Lepus americanus). Podobně velcí čipmankové východní jsou doma v pásu od jihovýchodních států USA po jihovýchod Kanady, jsou také aktivní ve dne, a požírají semena, plody, oříšky, houby, malé bezobratlé a občas též ptačí vejce. Veveřice hudsonské na rozdíl od čipmanků nehibernují přes zimu, a tento jedinec si pouze vytváří zásoby k přežití blížících se mrazů. Zato čipmank se potřebuje nacpat před začátkem zimy co nejvíce, neboť ji stráví v dlouhém období torporu. Vstoupí do něj již s koncem října.

Kouzelný vhled do podzimních životů dvou veverkovitých, tedy zástupců čeledi Sciuridae, ze Severní Ameriky! Musím říci, že bych si tuto malbu dokázal představit jako obálku hezké knížky pro mladší zájemce o přírodu či přímo o hlodavce.
Pomalu již začínám dávat dohromady nové dokumentární novinky, kterých se dočkáte ve stejné době, kdy náš čipmank začne se zimním spánkem - tedy v posledních říjnových dnech. Dále mám v plánu napsat co nejdříve 3. kapitolu příběhu Oedipinas, od kterého jsem si dal delší přestávku čistě z časových důvodů (regulérní čtenáři jistě vědí, že články už nějakou dobu i o víkendech vydávám spíše v pozdních odpoledních či večerních hodinách... zkrátka časy se mění, přátelé, a Kuzurimu už dávno není jedenáct 😉). V neděli započne letošní Ace Week, tedy Týden povědomí o asexualitě, a tak se můžete těšit na celý týden článků o této mnohdy opomíjené sexuální orientaci.
Užívejte nadále říjnových dnů, a pokud máte tu možnost, zkuste třeba mezi tím zlatnoucím listím najít nějakou tu veverku!

14 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

V tomto komentářovém doplňku bych si dovolil na vás, vážení čtenáři, ještě jednou apelovat k finančnímu přispění na projekt Ucimolgbt.cz. Do konce kampaně zbývá ještě 6 dní, zatím se vybralo něco přes 143 000 z potřebných 200 000 korun.

Osobně jsem moc rád tento projekt podpořil, a doufám, že bude úspěšný. Má podpořit rozmanitost ve třídách škol, zajistí přijetí LGBTQIA+ studentů i vyučujících, a vytvoří také síť vyučujících, díky které si budou moci být oporou. Hlavní je, aby se nebáli vyučovat o lidské rozmanitosti. :)

Odkaz:
https://www.darujme.cz/ucimolgbt

Nikola řekl(a)...

Tentokrát roztomilý obrázek týdne. Mám ráda podzim - i když je pro někoho možná ponurý, pro mě má zvláštní kouzlo. 🙂
Hezký víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Je to nejbarevnější období roku. Je ale pravda, že člověka obalí jakousi temnotou... Proto mám vždy na podzim batmanovskou fázi, a v současnosti kvůli tomu čtu Harley Quinn: Volume 4 (i když tohle vůbec není temný komiks). :D

Jinak díky, tobě to samé. :)

Nikola řekl(a)...

Nejen barevností je tohle období pěkné. Čtení na podzim je fajn - je na to víc času, ale zrovna letos nemůžu říct, že bych četla hodně. Začátkem roku na to nebyl čas (však víš), v létě taky moc ne, a teď už to asi nedoženu. 🙂 Zrovna čtu (už od konce září) thriller Za zamčenými dveřmi. Je to trochu děsivé - netroufám si vůbec odhadnout, jaký bude konec, je to zajímavé, dobře se to čte... Problém je, že hlavní hrdinka mi není moc sympatická a celá knížka na to, že nemá ani tři sta stran, má na můj vkus šnečí tempo.

Kuzuri řekl(a)...

V době, kdy se ti nechce číct, můžeš sledovat X-Men '97. ;) Co, už ses podívala? :D Tu knížku, co čteš, jsem si vyhledal, a působí docela normálně. Jako... vraždy ve sklepě? OK. :D Je to creepy téma, ale nemůžu říct, že by mi to přišlo nějak originální. :D

Souhlasím s tím, že na podzim se dobře čte, pro mne osobně tedy hlavně za prodlužujících se večerů. V současné době čtu Evolution's Rainbow od Joan Roughgarden. Výtečná inspirace na články pro můj blog. :) To je prostě brilantní kniha. Taky si za deštivých podzimních dnů studuji Kropotkinovu etiku (Ethics: Origin and Development). Vážně doporučuji. Posílal jsem ti kdysi odkaz na ten web, kde si můžeš stáhnout jakoukoliv knihu... máš ho ještě?

Nikola řekl(a)...

Náhodou - když jsem byla skoro čtrnáct dní bez připojení k internetu a tudíž i bez televize, narazila jsem tehdy na datovém připojení, které mi dali jen na asi pět dní neomezené a zdarma, na stránku - jestli je bezpečná a ty filmy na ni legálně nevím, ale sledovala jsem tam tenkrát Pustinu. Mimochodem je to dost dobré, ale krom toho taky právě na X-Man '97, takže se určitě podívám. 🙂
Jo, nic, co už by nebylo v x dalších knihách to není, ale kdoví, třeba na konci bude překvapení.

Jo, je to fajn. Já to postupně střídám i se psaním článků, které jsem přes léto někdy nestihla včas.
Myslím, že odkaz mám. Podívám se.

Kuzuri řekl(a)...

Tak X-Men '97 je i na FastShare, v angličtině i v dabingu.
https://fastshare.cloud/b013fbe9173da11b6f2d59bb15ecd89e229f2a8587f868e5e79261c90e8a79405321974e847fb6851123c070203133768f8556ae42b24fcf9c5fa14556eac8e085a69e48

Ano, podívej se... ;) Je tam fakt všechno. Mimochodem, nějakou legálností bych se fakt nezabýval. Na internetu má být všechno pro všechny, stejně jako má být všechno pro všechny v naší materiální realitě. :)

Nikola řekl(a)...

Tak já to našla i jinde - a s titulky.

Jsem si jistá, že jsi mi odkaz přidal do jednoho z komentářů u mě na blogu, ale nemůžu ho najít.

Kuzuri řekl(a)...

Pošlu ti ho na mail. ;) Pamatuju si, že tam máme dlouhou nedokončenou konverzaci... chtěl jsem ti actually odpovědět, když jsem šel do kina na Deadpool & Wolverine na konci července, ale pak začal film, a já zapomněl ten mail dopsat. :D Dej mi chvilku.

Nikola řekl(a)...

To je v pohodě. :D Já jsem chtěla taky do kina - na druhý díl Jokera, ale ten film nemá zatím zrovna nejlákavější hodnocení...

Kuzuri řekl(a)...

Druhého Jokera jsme tu řešili s Hajznberkem minulý týden. :D Pod minulým Obrázkem týdne je odkaz na nadšené pozitivní review k tomu filmu.

Nikola řekl(a)...

Já film ještě neviděla - jen jsem četla pár názoru na ČSFD, což teda celkové hodnocení nic moc. Ale první se mi docela líbil, a tak bych zkusila druhý. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

Na ČSFD jsou vesměs spíš debilové. Fakt bych se neřídil tím, co o nějakém filmu píšou na filmové databázi toho ražení.

Jinak, prosím, pokračujme tuto diskusi na mailu, jestli chceš. Myslím, že od tématu článku jsme zabloudili úplně jinam, a Blogorgonopsid přece jen není diskusní koutek. ;)

Nikola řekl(a)...

Něco na tom asi bude. Teda nic proti názoru nikoho.

Dobře. 🙂

Okomentovat

Nejčtenější