středa 16. října 2024

Říjnové úryvky z X-Men: The Animated Series

Stalo se již běžným, že od března každý měsíc - tedy s výjimkou června, července a srpna - přispěji na svůj blog článkem se dvěma mnou vybranými úryvky z jednoho z nejlepších animovaných seriálů 90. let, X-Men: The Animated Series. Jeho letošní revival, X-Men '97, se setkal s opravdu velkou chválou ze stran fanoušků komiksů o marvelovských mutantech i kritiků. A 2. série výtečného počinu od Marvel Studios, ve které bude mít velkou roli En Sabah Nur neboli Apokalypsa, se s největší pravděpodobností dočkáme v roce 2026. Myslím si, že do té doby mám dost času učinit z těch z vás, jež zatím nejsou zasvěcení, skutečné x-fanatiky. A také všem svým přátelům, kteří tento blog navštěvují a zároveň už tu lásku pro gen X nalezli, s radostí naservíruji vzpomínky na ikonické chvíle ze seriálu, jenž definoval vyrůstání dvou generací.

Jak X-Men: The Animated Series z let 1992 až 1997, tak jeho přímé pokračování X-Men '97 z letoška, najdete na streamovací službě Disney+ (a samozřejmě i na řadě webů, kde je můžete zhlédnout zadarmo... pssst). Pokud jste se na původní sérii ještě nepodívali, doufám, že po zhlédnutí dvou nových úryvků zde budete navnazeni. Odkáži vás ještě na příspěvek z 10. září, v němž jsem s vámi sdílel scény z epizod Family Ties a The Dark Shroud. Stojí za to vědět, jak tyto úryvky zapadají do kontextu celého seriálu.

X-Meny mám opravdu moc rád pro jejich sociální relevantnost. Mutanti jsou metaforou pro utlačované skupiny v našem reálném světě, a milionům a milionům lidí pomohli projít si těžkými obdobími, kdy byli pro svou odlišnost od vykonstruované normy šikanováni či jinak diskriminováni. Četl jsem příběhy imigrantů, pro které v 80. letech komiksy o X-Menech byly tím nejcennějším; vždyť tým, který vznikl v Giant-Size X-Men #1 (1975) měl mezinárodní charakter, a mutanti, kteří ho tvořili (včetně Wolverina, Storm, Nightcrawlera či Colossuse) byli také imigranty do USA. Animované seriály, včetně toho z 90. let, a samozřejmě též x-menovské filmy jsou plné queer metafor. A je toho mnohem více. Jak to ostatně kdysi pronesl Hugh Jackman, když v roce 2003 propagoval snímek X2: X-Men United, "pro dospělého člověka jsou ze všech komiksů X-Meni ti zajímavější."

Magneto zrazuje Apokalypsu - čtyřdíl Za hranicí dobra a zla (Beyond Good and Evil) ze 4. série
En Sabah Nur, také známý jako Apokalypsa, se blíží ke svému cíli. Brzy vesmír zanikne, a bude vytvořen nový, ovládaný právě jím. Než však přistoupí k realizaci toho, co tak dlouho plánoval, Magneto zradí svou věrnost tomuto prastarému šílenci. Pán magnetismu, který předstíral, že je na Apokalypsově straně, nedovolí smrt nevinných spolu s viníky. Ti, kteří nenávidí mutanty, si zaslouží být potrestáni, nikoliv vyhlazeni se svými oběťmi. A s Mystique na své straně má Magneto šanci v tomto převratu uspět.


Wolverine vs stráže klubu Hellfire - epizoda Vnitřní kruh (The Inner Circle) ze 3. série
Poté, co se Jasonu Wyngardeovi podařilo proměnit Jean Grey - posedlou entitou Phoenix - v Černou královnu klubu Hellfire, byli X-Meni zajati. Tedy všichni kromě jednoho. Wolverine je považován za mrtvého, náhle se však nesmrtelný mutant s adamantiovými drápy vrhá ven z kanalizace, a utkává se strážemi klubu. Jeho cíl je jasný: zachránit své přátele. A jak uvidíme, dostat se kvůli tomu do několika bitek pro něj bude skutečně zábava.


Co na tyto úryvky říkáte? Máte rádi devadesátkové X-Meny? Nebo preferujete pozdější animované seriály - jmenovitě X-Men: Evolution, Wolverine and the X-Men, Marvel Anime: X-Men či X-Men '97? A jaký je váš názor na letošní pokračování? Jaké pocity ve vás probudilo?

2 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Potěším tě. Všechny díly X-Men 97 mám stažené a už jsem viděl dva. Zatím bych to ohodnotil 9/10.

Kuzuri řekl(a)...

Hurá, tak to má být! :D Kdo neposlouchá mé příkazy, bude o mnohé připraven!

Only 9 outta 10 tho? You're not serious, buddy. You're not serious.

Okomentovat

Nejčtenější