čtvrtek 3. října 2024

Dočkáme se třetí série Prehistorické planety?

Velkolepý dokumentární cyklus Prehistorická planeta (Prehistoric Planet) vyprávěný Davidem Attenboroughem vycházel v letech 2022 a 2023 na streamovací službě Apple TV+, a letos byl doplněn i sérií krátkých interaktivních filmečků s názvem Prehistoric Planet Immersive. Veteránský dokumentární průvodce byl prý po nahrání komentáře k poslednímu dílu zklamán z toho, že neměly vzniknout žádné další. Ale fanoušci paleodokumentů na internetu volají po dalších epizodách, a kdo ví, třeba se jich nakonec dočkají. Uživatel Palaeoncryptozoologist Briton dnes na Twitteru sdílel svůj drobný "nález" z oficiálního webu Jamese Granta, autora concept artu pro Prehistorickou planetu. A já si nemohl dovolit nesdílet s vámi tuto nadmíru zajímavou věc. James, který mimochodem dělal concept art třeba i pro letošní film Borderlands, má na svých stránkách uvedenu řadu maleb, které sloužily jako odrazový můstek pro natočení některých dnes již klasických scén z Prehistorické planety. Ale nachází se mezi nimi jeden obraz, který jsme ve filmovém zpracování neviděli - alespoň zatím. Podívejte se na něj.


Máme tu skupinu pravěkých lovců, kteří se setkávají s rozzuřeným mamutem. Ten je sledoval nejspíše kvůli tomu, že mu zabili mládě, jež vidíme - probodané oštěpy - v popředí. Do boje lovci zapojují plameny zřejmě čerstvě rozdělaného ohně. A napravo dole samozřejmě vidíme oficiální logo Prehistorické planety, pod nímž je umístěn Jamesův umělecký podpis. 

Obě dvě řady Prehistorické planety byly zasazeny do doby před 66 miliony roky, tedy na samý konec geologického útvaru křída a ještě konkrétněji pak na samý konec jeho poslední epochy, maastrichtu. A přece se na webu Jamese Granta objevuje tento "ledový" concept art s oficiálním logem seriálu, a nutí k zamyšlení. Bude nakonec třetí série? Co když se právě natáčí? Bude se odehrávat v pleistocénu, za dob ledových? Uvidíme v ní mamuty a naše lidské předchůdce? 

Anebo je to zahozený concept art, který vznikl třeba někdy v minulém desetiletí, než tvůrci z Apple TV+ a BBC Studios rozhodli, že Prehistorická planeta bude zaměřena jen a pouze na konec křídy? Když byla výroba dokumentu oficiálně oznámena v roce 2019, do obecného povědomí se dostalo, že se bude celá odehrávat právě v období konce éry neptačích dinosaurů. Je tedy docela dobře možné, že tento obraz je starým kusem concept artu, který se zrodil během dlouhého developmentu celé série, a na který se třeba big wigové z korporace Apple podívali se zamítavým zamračením. Kdo ví.

Nedovoluji si spekulovat o možném návratu Prehistorické planety, byť je to značka mimořádně úspěšná. Zároveň si však myslím, že se ještě v nějaké formě vrátí. Vždyť Prehistoric Planet Immersive bylo také překvapením, ohlášeným možná tak měsíc před vydáním prvního krátkometrážního dílu v únoru tohoto roku. Možná pro nás tvůrci přece jen něco chystají - a kdyby ne, i tak to už byla úžasná jízda. Přiznejme si však, že bychom rádi v tom "prehistorickoplanetárním" stylu nahlédli i do jiných období minulosti naší planety.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější