pondělí 21. října 2024

Ace Week 2024: Asexualita na YouTube II

Včerejším dnem započal Ace Week 2024, tedy letošní Týden povědomí o asexualitě! Blogorgonopsid je do této osvětové kampaně zapojen již šestým rokem, a podobně jako loni, i tentokrát vás čeká celý týden článků na téma asexuality a asexuálního spektra. Úvodním článkem, kterým jsme letos na tomto blogu vstoupili do asexuálních vod, byl včerejší příspěvek Povinná sexualita ubližuje asexuálům i allosexuálům. Druhý článek, kterým do tohoto projektu přispěji, naváže na loňskou Asexualitu na YouTube. A v podstatě bude jejím přímým pokračováním!

V posledních letech přibývá na sociálních sítích, například na Tumblr, TikToku a YouTube, počet asexuálních influencerů, což je skvělé! Různí ace lidé z různých zemí a ekonomických tříd, a s různými identitami napříč asexuálním spektrem, hovoří o svých zkušenostech, předávají důležité informace zájemcům i ace komunitě, a pomáhají rozšiřovat povědomí o nás, asexuálech - lidech i v LGBTQIA+ kruzích často přehlížených či nepříliš reprezentovaných (byť asexualita je nejvíc queer). V loňském příspěvku na téma asexuality na YouTube jsem vám představil pět dobře známých ace YouTuberů a YouTuberek: Codyho Daigl-Orianse (Ace Dad Advice), Elle (Spacey Aces), Daniela (Slice of Ace), Rowan Ellis a HeyoDamo. Do seznamu jsem k nim přidal i Jessie Paege, která se původně vyoutovala jako bisexuální demisexuálka; v posledních měsících se však nechala na svém YouTube kanálu znát, že je nakonec komfortní s lesbickou identitou. Stále je však samozřejmě podporovatelkou ace lidí. 

V tomto příspěvku vám představím dalších šest ace YouTuberů a YouTuberek, kteří nebo které vás mohou inspirovat, pobavit a informovat, a díky nimž se asexualita dostává do čím dál většího povědomí naší diverzní společnosti.

1. Meghan Sandor

Poměrně nová YouTuberka Meghan Sandor začala se svým kanálem před dvěma roky, konkrétně v srpnu 2022, a původně jej zaměřovala na šití oblečení a na historii módy. Se svými sledujícími sdílela například proces šití šatů Marie Antoinetty nebo zhodnotila nejlepší a nejhorší kostýmy v historických filmech. Loni v létě pak začala natáčet videa s queer tématikou. Meghan je ace, a vyoutovala se ve videu s názvem "Mohli byste být asexuál? Přehled jedné z nejvzácnějších orientací", publikovaném na konci září 2023. V osmapadesáti minutách v podstatě asexualitu a ace spektrum představuje spíše nezasvěceným, kteří toho zatím o asexualitě mnoho neslyšeli. Je výtečné, že se rozhodla provést veřejný coming out a pomáhat ostatním ace lidem v hledání jejich identit. Za poslední rok natočila videa na témata polyamorie, vztahové anarchie a queerplatonických vztahů; povinné (kompulzorní) sexuality a jejího negativního vlivu na naši společnost; homofobie a transfobie, forem útlaku inherentně spojené s nenávistí k ženám (misogynií); nebo o patriarchátu a jeho vzniku a vývoji. Mnohá z těchto videí jsou delší, mají 30 až 60 minut. V tuto chvíli má Meghan na svém kanálu dvaačtyřicet videí; dvě nejnovější se týkají cottagecore leseb a dopadu kompulzorní heterosexuality na všechny z nás. Výtečný kanál, výtečná videa... Meghan si rozhodně zaslouží, abyste její tvorbu odebírali!


2. Marshall John Blount

Pokud jste si někdy o asexualitě hledali nějaká videa na YouTube, nejspíše jste narazili na mladého afroamerického aromantického asexuála, který si přezdívá Gentle Giant Ace. Byl to právě Marshall John Blount, který má na svém YouTube kanálu 61 videí. S ace tvorbou započal v srpnu 2017, když se vyoutoval v téměř osmiminutovém videu zaměřeném na jeho vlastní zkušenosti coby asexuálního muže. Následovala řada krátkých Q&A videí na témata "Mohu se zamilovat?", "Neignorujte naši identitu" či Týdne povědomí o asexualitě 2017. V průběhu let se Marshall ve svých videích zabýval významem barev ace vlajky; zda ace lidé patří na Pride (samozřejmě, že ano!); validitou různorodých zkušeností lidí na ace spektru; nebo tím, že v heteronormativním světě svázaném povinnou sexualitou není lehké být asexuálem. Natočil také videoúvod do ace aktivismu nebo takový vzkaz našim milým hetero přátelům. Zatím poslední video na jeho kanál přibylo před více než rokem, v červnu 2023; jednalo se o doporučení pěti nejlepších dortů pro ace lidi (dort je symbolem asexuality). Marshallova videa jsou skvělá, a velmi potřebná. Mužů je v ace komunitě podstatně méně, než žen a nebinárních lidí; zvláště vzácní jsou pak v ace komunitě BIPOC muži. Reprezentace je vždy důležitá.


3. Jenna Clarek

Jenna Clarek je dobře známou ace YouTuberkou, která se na svém kanálu primárně věnuje literatuře. Před méně než dvěma týdny třeba svým sledujícím doporučovala fantasy román Chorus of Dragons od Jenn Lyons. Na jejím kanálu, sestávajícím z 344 videí, však naleznete i mnoho informací o asexualitě. Hovořila v nich například o coming outu ace lidí; o allonormativitě; sexuální přitažlivosti; romantické přitažlivosti; estetické přitažlivosti; o mýtech, jež o asexualitě panují; nebo o apothisexualitě neboli averzi k sexu některých ace lidí. Sem tam Jenna ve své tvorbě zaběhne i k jiným sociálním tématům, například Black Lives Matter. V neposlední řadě na jejím kanálu najdete i recenzi k proslulé knize Bez lásky (Loveless) od spisovatelky Alice Oseman, která je dokonalým vhledem do zkušenosti aromantických asexuálů. Jenna má již skoro 21 000 odběratelů, a její tvorbu opravdu stojí za to sledovat!


4. Embly

Je vskutku zločinem, že jsem se o Embly nezmínil již v loňském videu na téma asexuality na YouTube. Byla totiž jednou z prvních YouTuberek, které o asexualitě otevřeně hovořily - a jedním z prvních ace lidí, které jsem na obrazovce svého počítače před mnoha lety spatřil. Emi Salida, přezdívající si Embly, je třiadvacetiletá vloggerka z Británie, která má na svém kanálu 186 videí. V posledních letech se trochu odmlčela, nicméně sem tam se vrátí (třeba loni, když svým sledujícím vysvětlila, proč si dala přestávku). Před lety však přidávala na svůj kanál opravdu nemálo videí o asexualitě, ve kterých se zabývala například apothisexualitou; asexuální reprezentací v oblíbeném animovaném seriálu BoJack Horseman; asexualitou ve vztahu k valentýnskému svátku; řešila, co pro ní znamená pride; a se Samanthou Aimee zaútočila na Tinder, kde si lidé - většinou allosexuální - hledají partnery. Dále na jejím kanálu naleznete i úryvek z vysílání britské televizní stanice Sky News z března 2019, ve kterém hovořila o asexualitě. Na videa od Embly mám dobré vzpomínky, a myslím si, že by pro vás mohla být velmi přínosná!


5. Tr(ace)y Asexuality Media

Od konce prosince 2022 existuje na YouTube kanál Tr(ace)y Asexuality Media, který vytváří komunita lidí snažících se o zvýšení viditelnosti asexuality a ace spektra, a jež se v současné době snaží získat prostředky k natočení krátkometrážního filmu o této sexuální orientaci. Témata, která se na tomto kanálu řeší, jsou velice důležitá; například stigmatizace asexuálních mužů; intersekce afroamerické a asexuální identity; téma queerplatonických vztahů; co je demisexualita a širší ace spektrum; a v neposlední řadě zneužívání ace lidí a zkušenosti některých coby obětí sexuálního násilí. V těchto videích vystupují různí ace lidé z různých věkových kategorií a sociálních skupin, a seznamují diváky se svými zkušenostmi. Kromě toho nabízí Tr(ace)y Asexuality Media i podcast Ace of Hearts; jeho jednotlivé díly řešily třeba gray-asexualitu nebo vztahy aromantiků. Jde o výtečný kanál, který toho má, co nabídnout, kterémukoli zájemci o asexualitu i všem členům ace komunity!


6. Yasmin Benoit

Možná již znáte Yasmin Benoit, alternativní modelku asexuální aktivistku z Británie, která v roce 2019 navštívila Prague Pride, když se na něm poprvé začala řešit tato sexuální orientace. Yasmin má i svůj YouTube kanál, a ač se na něm nachází jen 22 videí, má přes 10 000 odběratelů. Zhlédnout na něm můžete třeba její vlog z návštěvy Prahy v létě 2019; video o tom, jak zjistila, že je aromantická asexuálka; seznam všelijakých pochybných výroků, které ace ženy nechtějí slyšet; nebo její reakci na acefobní "dokument" (je-li to vůbec to správné slovo), který se před lety odvysílal na BBC Three. Ze všech kanálů, které v tomto článku doporučuji, má možná ten Yasminin nejméně videí, ale to neznamená, že by si nezasloužil vaši pozornost!


Doufám, že byl pro vás tento výčet kanálů věnovaných asexualitě a ace spektru přínosný. Musel jsem samozřejmě učinit nelehký výběr, neboť ace YouTuberů a YouTuberek je více. Mám však alespoň něco na příští rok; pochopitelně můžete ace scénu na YouTube prozkoumat sami, a najít si další aktivisty a influencery, kteří vás mohou o tématu asexuality vzdělat. Pokud vám kterýkoliv z těchto kanálů nějak pomůže, a dostanete-li se k němu právě prostřednictvím tohoto článku, pak byl naprosto splněn jeho účel. 🙂 

Ace Week 2024 bude pokračovat! Těšte se na další příspěvky! Čekání na ně si můžete zkrátit právě sledováním videí těchto brilantních YouTuberů a YouTuberek! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější