úterý 24. října 2023

Ace Week 2023: Asexualita na YouTube

Letošní Ace Week, další ročník kampaně odstartované v roce 2010 s cílem rozšířit povědomí o asexualitě a asexuálním spektru, na mém blogu pokračuje již třetím článkem. Předevčírem jsem vydal Proti povinné sexualitě, ovládání vztahů a ztrátě osobní autonomie, včera pak Mýty o asexualitě; v onom příspěvku jsem boural různé falešné představy o ace lidech, z nichž některé vychází z nepochopení, jiné jsou přímo acefobní. V tomto článku, jehož napsání jsem zamýšlel již léta, si dávám za cíl blíže vás seznámit se zajímavými a přínosnými zdroji informací o asexuálních identitách, které vám mohou pomoci začít fascinující cestu do hlubin nekonečné lidské diverzity.

S rostoucí vizibilitou ace lidí roste také počet YouTuberů a tvůrců videí a postů na dalších sociálních sítích, kteří buď hovoří o svých zkušenostech života na ace spektru nebo poskytují někdy až encyklopedický vhled do různých identit. V posledních letech se na YouTube objevily celé série vyvracející mýty o asexualitě, nespočet coming outů, z nichž každý je pochopitelně jiný a může vám pomoci jiným způsobem, a nechybí desítky a stovky videí o ace subkultuře; o černých prstenech, o pride vlajkách apod. Asexualita se stala předmětem i různých dokumentárních filmů, jak tady v Česku, tak třeba v Británii; některé z těchto dokumentů byly lepší, jiné horší. Televizními dokumenty se zde však zabývat nebudu. Mým cílem je představit vám několik YouTube kanálů a jejich tvůrců, kteří mohou ty nezasvěcené z vás seznámit s tím, jací vlastně ace lidé jsou a potažmo jak vypadají (aneb vypadají různě), a jak se ace lidem v současném stále heteronormativním světě žije. Nijak se tedy nezdržujme, a pojďme na to.

1. Ace Dad Advice

Nejspíše jeden z nejoblíbenějších YouTube kanálů umožňujících divákům naučit se něco o asexualitě, aromanticismu a agenderu. Kanál vlastní Cody Daigle-Orians, autor webu Ace Dad Advice, spisovatel, přednášející a influencer, který je asi tím nejvíc cool asexuálním strejdou, jakého si dokážete představit. Troufl bych si říci typický asexuální muž s hustým plnovousem; trochu starší, než většina ace lidí na sociálních sítích, neboť je mu už pár let přes čtyřicet. Dlouhodobě žije ve vztahu s mužem, a po část svého života se považoval za gaye, než se začal učit o asexuálním spektru a začalo mu dávat smysl, že se na něm nachází a že značnou část svého života, po kterou se považoval za "broken gay person", vlastně strávil v nevědomosti o své skutečné identitě. Cody zatím natočil 168 videí; v některých hovoří o nových knihách o asexualitě, v jiných vysvětluje outsiderům méně známé termíny jako je třeba aegosexualita. Ace Dad Advice poskytuje videa definující sexuální orientaci nebo odpovědi na časté otázky jako "ruinuje asexualita vztahy?" či "jsem asexuál nebo mě jen nezajímá sex?". Opravdu top kanál, top videa, brilantní zpracování, velmi sympatický a komunikativní člověk, za mě velké doporučení všem.


2. Spacey Aces

Další naprosto výtečný kanál věnovaný asexualitě, asexuálnímu spektru a kvír záležitostem ve větší šíři je Spacey Aces, který primárně tvoří nebinární arospec ace YouTuberka Elle. Její videa jsou dosti zajímavá, protože mnohá z nich se týkají intersekce asexuality a autismu, což je něco, čemu není věnována velká pozornost. I malá množina lidí na autistickém spektru patří do naší komunity, a jsou mezi námi vítáni - pochopitelně se však mnozí autisté vidí jako heterosexuálové (cítí sexuální přitažlivost k opačnému pohlaví, byť mnohdy kvůli heterosexuální kultuře, internalizované misogynii z ní vycházející a neschopnosti pochopit vztahové nyance mají ve vztazích problémy), a Elle je v autistické komunitě v menšině; asexuálních autistů mnoho není. A o to důležitější její kanál je z hlediska reprezentace. Na svém kanálu má dosud 88 videí, týkajících se témat jako autismus a queerness, symboly asexuality, mýty o asexualitě či konzervativní (ultrapanická) konspirační teorie o gay agendě ze Spojených států. Elle točí poměrně tichá videa, mluví potichu a pomalu, takže si u nich můžete dát čajík, a naučit se něco nového!


3. Slice of Ace

Můj další oblíbenec, Daniel neboli Slice of Ace! V současné době je bohužel již neaktivní (mám pocit, že ukončení své činnosti ohlásil teprve včera... byl to pro mě tehdy docela šok), protože byl po letech natáčení videí už trochu unavený, ale podařilo se mu něco výjimečného; dal dohromady 203 videí, z nichž mnohé jsou opravdu dosti encyklopedické. Natočil videa o tématech jako je fraysexualita, cupiosexualita, apothisexualita, demisexualita, aromanticismus v současné společnosti či tokenistická reprezentace ace lidí v oblíbeném netflixovském seriálu Sex Education. Daniel je homoromantický asexuál, a jeho videa na toto téma opravdu považuji za některá z nejlepších vůbec. Udělal také řadu rozhovorů s dalšími známými ace aktivisty, třeba s Codym z Ace Dad Advice a s Fluxem, Adamem, Tylerem Songbirdem a NybbleLynxem na téma asexualita a maskulinita. Slice of Ace je prostě výtečný kanál, velké doporučení, ani na chvíli se na něm nebudete nudit.


4. Rowan Ellis

Queer YouTuberka, video esejistka a lesbická asexuálka Rowan Ellis je člověkem, kterého opravdu stojí za to sledovat. Její kanál se nevěnuje asexualitě, ale širším queer a feministickým tématům, jako je infantilizace mileniálních žen, zákaz knih o LGBTQIA+ na Floridě, historie homofobního vzdělávání na školách nebo hollywoodský queerbaiting. Ke konci roku 2021 nicméně natočila devětatřicetiminutové video, které uvedu pod tímto odstavečkem, a jež se týká problémové reprezentace asexuálů a acespec lidí v mainstreamových médiích s důrazem na ace komunitě ubližující infantilizaci těchto postav. Často se totiž stává, že ace postavy bývají zbaveny jakékoli sexuální touhy nebo touhy po jakýchkoli vztazích, což je pochopitelně nerealistické; ace lidé vytvářejí jak sexuální, tak romantické i queerplatonické vztahy, někteří mají sexuální touhu, jiní ne, zkrátka každý to má jinak. Většina ace postav v médiích se zdá být "dospělými dětmi", což je prostě dehumanizační jak prase, a Rowan vám o tom v tomto videu řekne víc.


5. Jessie Paege

Now, I know what you're thinking... proč do tohoto seznamu přidáváš bi ikonu Jessie Paege, gorgonopsíku? Stručně, pokud Jessie Paege neznáte a přitom se pohybujete na internetu, tak jste totální barbaři, a fakt by mě zajímalo, čím svůj čas v téhle webové síti zabíjíte. Já na videa Jessie Paege koukám už asi šest let (i když popravdě v poslední době trochu méně, not enough time I guess)! Jessie je bi queen, a stala se vlastně jedním z nejhlasitějších Gen Z hlasů bisexuality/pansexuality. Nicméně ti, kteří ji moc neznají, asi nevědí, že i ona je na asexuálním spektru - konkrétně je demisexuálka, což sdílela ve svém coming out videu z duhového měsíce 2018 (toto video má dnes přes 1,5 milionu zhlédnutí). Každopádně v říjnu 2021 natočila Jessie video "30 věcí, které nesmíte říct asexuálům" (jinak jste totální karen a zasloužíte si trest), včetně třeba "měl by sis zjistit, jak to máš s hormonama" nebo "s asexualitou nemůžeš mít skutečný vztah". Fakt vám nakazuju, abyste se na něj podívali!


6. HeyoDamo

Australský ace YouTuber HeyoDamo, žijící v současnosti v Británii, je taky legenda. Řekněme si na rovinu jednu věc; všichni ace lidé jsou cool. Ale HeyoDamo je další level cool. Chápu, že tady teď píšu věty jako nějaký mileniál, protože naše generace tohle slovo málokdy používá... ale to je jedno. HeyoDamo má v současnosti 30 let, na svém kanálu má 200 videí o různých tématech, a samozřejmě se ne všechna týkají asexuality nebo kvíru obecně. Ve svých videích hovoří i o své anxietě a depresi, což vám může dosti pomoct. Každopádně jeho asi nejoblíbenější video je, nepříliš překvapivě, jeho coming outem z roku 2015. Tehdy se o asexualitě ještě na YouTube moc nemluvilo, a tak byl opravdu jeden z prvních! A popravdě, bylo to jedno z prvních ace videí, které jsem kdy viděl.


A to je protentokrát vše! Věřte mi, že YouTube videí a kanálů o aceness je mnohem víc, ale jejich výčet zde by zabral příliš mnoho místa! Pociťte svobodu hledat další! Pokud těmto kanálům dáte odběr, všichni se budeme mít lépe. Doufám, že vás vybranáv videa zaujala, inspirovala vás naučit se o ace spektru víc, a kdo ví, třeba jste se o něm už prostřednictvím nich naučili tolik, že se na něm začínáte vidět. Pokud jsem vám takto - s pomocí těchto výtečných YouTuberů - pomohl, budu jedině rád.

Ace Week 2023 bude pokračovat, a zítra vyjde čtvrtý letošní článek v rámci této kampaně! Stále toho mám tolik, co bych s vámi chtěl sdílet!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější