pondělí 30. října 2023

6 vybraných druhů macroglossinů: Xylophanes undata

Vědecký název: Xylophanes undata,
Rozšíření: Střední a Jižní Amerika; Honduras až Bolívie,
Velikost: rozpětí křídel 7,2 až 8,3 cm.
Do lišajího rodu Xylophanes patří více než stovka druhů žijících v neotropické oblasti, od pevninské Střední Ameriky přes ostrovy Karibského moře po kontinentální Jižní Ameriku a Galapágy. Zástupci druhu Xylophanes turbata se třeba vzácně zatoulají z Mexika i do Arizony. Druh Xylophanes undata má dosti široký areál rozšíření; je k nalezení od Hondurasu přes Kostariku a Panamu, a dále přes Kolumbii, Peru a Ekvádor až po Bolívii. Byl formálně popsán v roce 1903 britským zoologem Walterem Rothschildem a německo-britským entomologem Karlem Jordanem; Rotschild nicméně už o osm let dříve identifikoval motýla stejného druhu jako Gonenyo irrorata, a později se ukázalo, že onen exemplář (pocházející z Peru) patřil k tomuto druhu. Tito docela velcí lišajové, stejně jako jejich příbuzní nokturnální, je možné v Kostarice zastihnout v letu po celý rok kromě března. Jižněji v Peru je to trošku jinak; dospělí ze tří ročních generací létají v lednu a únoru, pak v červnu, a zástupci poslední generace v říjnu. Má se za to, že housenky těchto lišajů se živí listy rostlin z čeledi mořenovitých (Rubiaceae). Samice dospělých motýlů (na obrázku bývají větší než samci. Seshora jsou křídla tohoto hmyzu béžová nebo šedá, zezdola pak mají růžový až červenavý nádech. X. undata je k nalezení od nížin (zhruba od 300 metrů nad mořem) po výšiny (v Bolívii až 2000 metrů nad mořem). 


Zdroj obrázku:

Zdroj informací:

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Sledujete teď pátý díl 8 Out of 10 Bats? Ten předtočený segment o taxidermistce Elle Kaye byl vážně zajímavý. Hovořila v něm i o tom, jak těžké pro ni bylo prosadit se v onom oboru, a že se na cestě za svým zájmem setkávala s rasismem, misogynií a nepříjemnými poznámkami o jejím vzhledu a k náboženství, které vyznává. Výtečná připomínka toho, že nature komunita v celé své šíři má být pro všechny, a nikdo by v ní neměl být diskriminován na základě své identity!

Další díl, který si zaslouží hodnocení 10/10. Opravdu stojí za to se dívat! :) Chrisu Packhamovi a jeho spolupracovníkům opět máme, za co děkovat.

Kuzuri řekl(a)...

Další téma, kterým se dnešní díl zabývá - mnoho BIPOC lidí, tedy osob tmavé barvy pleti, se nechodí koupat ve venkovním prostředí kvůli všelijakým a hlavně iracionálním kulturním bariérám. Zároveň se tento díl zabývá zdravím sladké vody... Podívejte se na něj, stojí za to! :) Nezávislý Autumnwatch, ale bez cenzury!

Okomentovat

Nejčtenější