úterý 3. října 2023

Popsán nový, pravděpodobně vyhynulý druh plivající kobry z rodu Hemachatus

Minulý týden, konkrétně 27. září, vydal prestižní vědecký časopis PLOS One článek Toma Majora z Bangorské univerzity a jeho kolegů, v němž byl popsán nový a dost možná také vyhynulý druh plivající kobry z rodu Hemachatus. Ten byl donedávna monotypický, tzn. zahrnoval jediný druh, a to sice kobru obojkovou (Hemachatus haemachatus), průměrně devadesát až sto deset centimetrů dlouhého jedovatého hada z jižní části afrického kontinentu. Rod zavedl v roce 1822 skotský přírodovědec John Fleming, samotný druh byl však popsán už o třiadvacet let dříve francouzským zoologem Pierrem Josephem Bonnaterrem jako druh užovky z rodu Coluber; na počátku 19. století byla kobra obojková zařazena dokonce mezi zmije rodu Vipera, a i po Flemingově zavedení rodu Hemachatus se Hermann Schlegel považoval za pravou kobru rodu Naja. Kobra obojková se vyskytuje v Jihoafrické republice a v Eswatini. Tolik tedy k donedávna jedinému známému druhu tohoto rodu, a přesuňme se k tomu dosti zajímavému objevu, kterého se tento příspěvek má týkat. Nyní to vypadá, že nejbližší příbuzná kobry obojkové žila v minulosti na území Zimbabwe. Major a jeho kolegové totiž extraktovali DNA z jater exempláře uloženého ve sbírkách National Museum of Zimbabwe Bulawayo, zrekonstruovali jeho historickou mitochondriální sekvenci, provedli fylogenetickou analýzu a molekulární datování, a také morfologickou analýzu. Pro poslední jmenovanou naměřili dvaadvacet exemplářů kobry obojkové z Jihoafrické republiky a dalších čtrnáct exemplářů dnes již vymřelé populace tohoto hada ze Zimbabwe, přičemž zjistili, že se studovaný exemplář lišil přítomností menšího počtu břišních a subkaudálních šupin, alespoň v porovnání s hady z JAR. Genetická analýza poukázala na to, že zimbabwejská populace kober obojkových se od té jihoafrické oddělila před 10 miliony roky, snad v důsledku změny klimatu; po skončení miocénního klimatického optima před 15 miliony lety nastala perioda ochlazování, a jižní část Afriky se stávala stále sušší, což vedlo k rozdělení některých plazích druhů (zdokumentováno je to třeba u miocénních chameleonů dodnes žijícího rodu Bradypodion). Nový zimbabwejský druh byl pojmenován Hemachatus nyangensis, přičemž svým druhovým přízviskem odkazuje na Národní park Nyanga a distrikt Nyanga, což je jediná lokalita, ze které je vůbec znám.

Kobra obojková (Hemachatus haemachatus) z jihoafrického Gautengu na fotografii Garyho Kyle Nikolau. Fotografie z webu Nikolau Ecology

Kromě typového exempláře, který je samcem, se výzkumníkům dostal do rukou ještě paratyp, samice, ze stejného národního parku. Samčí exemplář je trochu větší; od špičky čenichu po kloaku měří 63,5 centimetrů, jeho ocas je pak dlouhý 13,3 centimetru. Samičí paratyp má od nozder po kloaku 62,5 centimetrů a jeho ocas dosahuje délky 12,1 centimetru. Obě zvířata byla v době smrti dospělá. Typový exemplář, tedy samec, byl muzeem získán v roce 1961, paratyp pak o jednadvacet let později. Dnes se již Hemachatus v Zimbabwe nevyskytuje, takže je pravděpodobné, že H. nyangensis někdy v posledních dekádách 20. století zcela vymizel.

Veškeré informace prezentované v tomto příspěvku byly převzaty z tohoto zdroje:

Zaujal vás tento článek? Máte k němu nějaké poznámky? Jste uctívači kobry obojkové a šílíte z toho, že donedávna měla sestřenici? Podělte se o své názory v komentářích.

1 komentář:

Nonychromek řekl(a)...

Hustý, toto jsem nepostřehl.Je to škoda, že je druh pravděpodobně vyhynulý. A uctívač jsem nejen kobry obojkové ale všech kober těch pravých z rodu Naja i těch nepravých.

Okomentovat

Nejčtenější