pátek 6. října 2023

Obrázek týdne 6. 10. 2023

Konečně po mnoha a mnoha měsících přichází do rubriky Obrázky týdne malá změna! Již celé věky jsem uvažoval nad tím, že ji ozvláštním zase nějakou fotografií současných zvířat, ale nacházel jsem pořád tuny kvalitního paleoartu, a nedokázal jsem si odpustit ho s vámi sdílet. Tentokrát jsem však proti paleoilustracím zcela obrnil. A místo toho jsem začal hledat obrázky dnes žijícího hmyzu... Ani ne po pěti minutách povinné večerní přípravy na páteční příspěvek jsem nalezl dílo, které si podle mne umístění v této rubrice opravdu zaslouží. Jmenuje se Magic Spores, a jeho autorem je rakouský cestovatel a fotograf Bernhard Schubert. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Za nočního klidu uprostřed husté bornejské džungle vypouští polyporová houba, možná patřící k rodu Ganoderma, desítky tisíc svých spor. Těmito masami droboučkého organického materiálu, který houbě umožňuje množit se, prochází šváb při hledání potravy. Stejně jako jeho příbuzní z našich domovů, i tento velký tropický zástupce nadřádu Dictyopera je omnivorem, takže konzumuje jak rostlinný, tak živočišný materiál. Ačkoliv po plodnici houby leze při pátrání po jiné potravě, nebude mu vadit, když se trocha sporů dostane do jeho kousacího ústrojí. Švábi jsou mimořádně úspěšným hmyzem, a existují na naší planetě už nějakých 145 milionů let, od začátku křídy. Jejich předkové, roachoidi - příbuzní také termitům a kudlankám - se vyvinuli v karbonu, v mladších prvohorách. Dnes žije na Zemi kolem 4600 druhů švábů; jen 30 z nich je asociovaných s lidskými obydlími, zbytek žije v různorodých prostředích, včetně tropických deštných lesů. Lesklokorka (Ganoderma) je houbou, která je neodmyslitelně spojena s tradiční asijskou medicínou, a zahrnuje 80 druhů. Bernhard Schubert tuto fotografii pořídil při nočním výletu do jednoho z borejských lesů. Využil pouze externího blesku, a fotografii později upravil ve svém počítači, aby spory vynikly. 

Bernhard byl teprve studentem, když tuto krásnou fotku vytvořil, nicméně v roce 2021 díky ní skončil třetí v soutěži Close-Up Photographer of the Year. Nevím, jak na vás, ale na mě působí jako scéna z nějakého animovaného filmu... 
V brzké době vás v tomto zeleném (ač možná brzy již zelenočerném!) internetovém koutku čekají další dokumentární novinky, a že jich zase bude! S vášní jsem totiž shromažďoval informace o všem novém v přírodopisném dokumentárním průmyslu, a jsem již připraven to na vás všechno vyblít!
Užijte si víkend, a těšte se na další Obrázek týdne - zase za týden!

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

A já si nemůžu odpustit sdílet s vámi klip ze středečního živého vysílání Novara, protože se v Británii konala konference jejich Konzervativní strany (bohatých a blbých)... O tom, jaké cíle si Toryové dali, co se týká vědy a jejího omezování, možná napíšu samostatný článek - vyjádřili se k tomu i někteří oblíbení dokumentární moderátoři, protože, let's face it, konzervy vědeckému bádání rozhodně nefandí, ale to všichni víme. :D

Každopádně tady je to videjko. Vsadím se, že budete reagovat stejně, jako Michael:
https://www.youtube.com/watch?v=ZV7PbvJ0amU&ab_channel=NovaraMedia

What the actual fuck?! :D

Kuzuri řekl(a)...

Strašně vtipné komentáře pod tím videem...
"To all the deranged Tory voting pensioners , Get up out of your mobility scooter and FIGHT , FIGHT GODDAMMIT !"
"I didn't think anything could ever top Theresa May coming out dancing. It has happened."
"The Tories really do live in their own f**king bubble..."
"I stood up and punched the screen."

Who needs fucking Hollywood movies when right-wing zealots provide better entertainment? :D

Okomentovat

Nejčtenější