středa 11. října 2023

Společně proti nenávisti: Pozvánka na zítřejší pietní akci za Tepláreň na Václavském náměstí

Zítra to bude rok, co se v Bratislavě stala strašlivá tragédie. Útok z nenávisti, který vedl ke smrti dvou mladých mužů a zranění jedné ženy. Fašistická vražda, která námi otřásla, a velké varování před stupňující se nesnášenlivostí vůči LGBTQIA+ lidem ze stran krajní pravice. Krátce po sedmé hodině večer dne 12. října 2022 zastřelil devatenáctiletý Juraj Krajčík mladší třiadvacetiletého Matúše Horvátha a jeho sedmadvacetiletého kamaráda Juraje Vankuliče, kteří se v té době nacházeli v kavárně Tepláreň v Zámocké ulici. Pachatel také postřelil jejich osmadvacetiletou kamarádku Radku, jež kavárnu pravidelně navštěvovala. Přibližně pět hodin před spácháním vraždy sdílel Krajčík svůj pětašedesátistránkový manifest, v němž vyzýval k násilí na Židech a LGBTQIA+ lidech. Jako syn ultrakonzervativního politika se radikalizoval na sociálních sítích, a uvedl, že k vraždě v kavárně Tepláreň jej inspirovaly útoky islamofobního teroristy Brentona Tarranta na mešitu v novozélandském Christchurch, spáchaný v roce 2019, a vražda deseti osob bílým supremacistou a sebeoznačeným fašistou Paytonem S. Grendanem v neworském Buffalu v květnu 2022; oba tito útočníci sympatizovali s krajní pravicí a věřili v konspirační teorii o velké výměně. Poté, co Matúše a Juraje připravil o životy, spáchal útočník sebevraždu. Po zbytek podzimu pak pro mnohé z nás nenastal den, kdybychom na vraždy Matúše a Juraje nemysleli. Některé vražda v Teplárni probudila z apatie, v pravicových extremistech však naopak mohla posílit nenávist ke všemu cizímu. Ukázala, že LGBTQIA+ lidé nejsou ve střední Evropě v bezpečí.

Tak jako loni, v otřesu této tragické, brutální události, i rok poté se bude ve velkých městech České republiky konat řada pietních akcí k připomínce životů Matúše a Juraje. A já, autor blogu Blogorgonopsid, vás srdečně zvu na tu dost možná největší - na duhovou pietu v horní části Václavského náměstí v Praze, která započne zítra v 19:00. Můžete přijít zapálit svíčky, poctít naše zemřelé přátele, a poslechnout si audiovizuální nahrávky s příběhy rodičů LGBTQIA+ lidí z celé ČR. Zároveň budeme apelovat na české politiky a političky, aby přijali novou legislativu na ochranu kvír lidí, dětí a rodin. Bude to smutná akce. S kolektivním traumatem, které nám Krajčíkův čin způsobil, se stále vyrovnáváme. V solidaritě však můžeme učinit změnu, hovořit o podstatných krocích ke zlepšení životů LGBTQIA+ lidí ve střední Evropě, a ukázat nenávistným, že stojíme všichni při sobě - protože všichni jsme Tepláreň! Všechny, pro které kdy tento blog něco znamenal, a kteří mají možnost zítra na Václavské náměstí přijít, tímto zvu - je na čase postavit se společně proti nenávisti.

Oficiální pozvánka na zítřejší duhovou pietu v Praze

Celkem 24 organizací vyzvalo vládu a parlament České republiky, aby přijaly konkrétní legislativu k ochraně kvír osob, ale naši politici dosud nehnuli ani prstem. A nenávist nemizí. Na Slovensku se zadařilo Ficovi spojenému s krajní pravicí, a společně proti našim LGBTQIA+ přátelům pojedou; samotný Fico v průběhu let queer lidi ve svých výrocích stále více dehumanizuje. V létě se některé z billboardů na Slovensku mračily Kotlebovou tváří, který na nich sliboval, že "zemi ochrání před LGBT". K fašizaci krajní pravice a jejích sympatizantů, často se označujících prostě na konzervativce, nadále dochází; frustrace lidí ze špatně fungujícího systému, který je vykořisťuje a zbavuje svobod, se spojuje s nenávistí k neznámému, a v blízké budoucnosti může vést k dalším tragédiím, ztrátám na životech, a samozřejmě k dalšímu nárůstu fyzického a psychického útlaku našich duhových přátel. Víme, o co se nenávistní snaží - jak ve snaze o moc manipulují své stoupence, posilují v nich to nejhorší, a to tedy naučenou bigotnost. Konzervativci a fašisti používají možná odlišné metody, ale jejich cíle jsou stejné.

Máte pocit, že podepsání petice Společně proti nenávisti, podpora manželství pro gay páry či účast na pietních akcích včetně té zítřejší na Václaváku je málo? Že je třeba jít dál, a za naše svobody, proti útlaku a za lepší svět - svět bez nenávisti vycházející z iracionálních předsudků vůči tomu, s kým máme vztahy a kdo se nám líbí - se chcete stavět efektivněji? Možností je spousta, a nikdo z nás není bezmocný! Zapojte se, ať už tlačením na politiky za přijetí zákonů umožňujících ochranu LGBTQIA+ osob, nebo v rámci přímých střetů s těmi, kteří chtějí jiné na základě jejich sexuální orientace hanit, šikanovat a zabíjet.

Naší zbraní je solidarita. Jeden druhého - ať jsme kýmkoliv, ať se identifikujeme jakkoliv - nedáme. 

Další pietní akce a pochody se v příštích dnech odehrají také v Mostě, Plzni, Příbrami, Olomouci a v Brně. Je-li pro vás Praha příliš daleko, zvažte účast na některé z akcí v těchto městech. Poctěme památku Matúše a Juraje, a pokusme se svět změnit k lepšímu!

Pietní shromáždění na Václavském náměstí za Tepláreň loni 26. října

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější