sobota 28. října 2023

Ace Week 2023: Seznámení s gray asexualitou

Dnes, 28. října, končí Ace Week 2023! Týdenní mezinárodní kampaň s cílem rozšířit povědomí a informace o asexualitě a ace spektru orientací a identit je dnešním dnem u konce. Blogorgonopsid byl letos do této velké akce zapojen po pět ze sedmi dnů, včetně toho dnešního. V rámci Ace Weeku 2023 jsem publikoval články Proti povinné sexualitě, ovládání vztahů a ztrátě osobní autonomie, Mýty o asexualitě, Asexualita na YouTube a Vědecký výzkum asexuality a ace spektra. Co se dalších dnů LGBTQIA+ viditelnosti týče, před dvěma dny jsem také napsal krátký příspěvek ke Dni povědomí o intersex osobách. Další akce, jejichž cílem je zvýšit vizibilitu LGBTQIA+ lidí, nás čekají v listopadu; konkrétně to budou Památný den intersexuality a tři akce týkající se transgender osob, včetně Transgender Awareness Week!

Tento příspěvek je posledním v rámci letošního ace maratonu na Blogorgonopsidu. Dlouho jsem přemýšlel, o čem bude, neboť mám témat ke zpracování obrovské množství, a je zcela na místě, že jsem tento rok v rámci Ace Weeku napsal více článků; v předchozích čtyřech letech jsem totiž vždy sepsal jen jeden více či méně obsáhlý příspěvek. Po nějakém tom uvažování jsem došel k závěru, že by bylo dobré představit vám, vážení čtenáři, gray asexualitu.

Doufám, že tímto kratším příspěvkem vám rozšířím znalosti asexuálního spektra, a kdo ví, třeba vám tento text pomůže najít sebe samotné. Spektrum lidské sexuality je samo o sobě nesmírně široké a rozmanité, a jeho asexuální část je velmi rozmanitá též. Gray asexualita může být pro mnoho lidí matoucí; mohou se sami sebe často ptát, zda tedy na ace spektru jsou nebo ne. Pokud vám tento příspěvek pomůže nějakým způsobem při hledání vlastní identity, pak zcela splnil svůj účel. A pokud ne, bude pro vás snad i tak přínosný.

Gray-ace vlajka. Obrázek z Asexuals Wikia

Gray asexualita, též graysexualita či gray-asexualita, zkráceně pak Gray Ace, Gray-A nebo Grace, je sexuální orientací na asexuálním spektru, nacházející se v "šedé zóně" mezi asexualitou (definovanou nízkou či žádnou sexuální přitažlivostí k ostatním lidem) a allosexualitou (clusterem sexuálních orientací definovaných schopností pociťovat sexuální přitažlivost). V teorii byl tento koncept rozvinut počátkem tohoto století; v roce 2003 byl v internetových ace komunitách poprvé použit termín semisexualita, označující něco mezi asexualitou a allosexualitou. O něco později, v roce 2006, se zavedl termín "gray-a", z něhož pak vzešlo slovo gray asexualita. Gray-ace pride vlajka pak byla vytvořena v roce 2013 uživatelkx Milith Rusignuolo, členkx projektu Wikimedia Commons, do kterého patří i oblíbená otevřená encyklopedie Wikipedie. Alternativní gray-ace vlajky pak vznikaly v letech 2020 a 2021.

Jak lze gray asexualitu definovat? Může být vnímána jako samostatná sexuální orientace nebo jako kombinace různých sexuálních orientací z asexuální a allosexuální části spektra. Gray asexuál či gray ace je člověk, který pociťuje sexuální přitažlivost k ostatním lidem, ale pouze jednou za delší dobu nebo slabě, nebo třeba ve výjimečných situacích. Jeho atrakce k jinému člověku či lidem může být neurčitá; nemusí si být zcela jist, zda pociťuje přitažlivost sexuální nebo sensuální, nebo má pocit, že zaměňuje přitažlivost sexuální za estetickou a naopak. Podobně jako v případě kterékoli jiné sexuální identity na ace spektru, i gray asexuálové se od sebe individuálně liší, a proto je i gray asexualita takovým deštníkovým pojmem, pod nějž spadají konkrétní sexuální orientace. Typ atrakce, kterou gray-ace člověk pociťuje, může být naprosto odlišný od typu atrakce prožívaného údajně ostatními lidmi.

Uveďme si zde pár čistě hypotetických příkladů inspirovaných reálnými osobami. Hodlám vám prezentovat tři fiktivní postavy, vytvořené podobným způsobem, jakým vytvářím postavy pro svou fikci na tomto blogu. Nejprve se seznamme s Joshem. Řekněme, že je to pětatřicátník, vysoký a svalnatý muž s hustým plnovousem, brýlemi a piercingem v nose, a identifikuje se jako graypansexuál. Jako teenager se nejdříve vnímal jako bisexuál, neboť jej přitahovali muži a ženy, a později rozpoznal, že mu vlastně nejde o to, jakého genderu člověk, jenž ho přitahuje, je. Tedy, Josh je pansexuál. Ačkoliv frekventně pociťuje vůči lidem přitažlivost estetickou a platonickou, sexuální atrakci k nim cítí jen ve výjimečných případech, například když se s nimi lépe seznámí. Jinými slovy, Josh se nechce vrhnout do postele s každou svou platonickou láskou, ale konkrétní člověk, k němuž něco cítí po platonické a estetické stránce, se pro něj stává přitažlivým až ve chvíli, kdy ho Josh lépe pozná - kdy se dozví více o jeho životě, zájmech, intelektu... Josh se tedy vnímá jako gray-pansexuál.

Jako druhý příklad zde mám Catherine. Catherine je čtyřicet a deset let žije v manželském svazku se svou přítelkyní Evey, a vychovávají spolu dvě adoptované děti. V mládí se Catherine vnímala jako "čistá" asexuálka, ale po dvacítce si začala uvědomovat, že ji vlastně přitahují ženy. Je k nim tažena po estetické, platonické, romantické i sensuální stránce. Sexuální přitažlivost k nim cítí ale teprve poté, co lépe pozná jejich osobnost, a její mozek vyhodnotí, že s někým takovým by ráda započala sexuální vztah. Předtím, než jedenáct let zpátky poznala svou manželku, s nikým sexuální vztah neměla. V současné době je však šťastná, intimní vztah s Evey jí sedí a často spolu mají sex. Catherine je gray-lesbian.

Nakonec se seznamme s Danny (ona/oni). Danny je nebinární, konkrétně se, co se genderu týče, identifikuje jako girlflux, a pokud jde o pohlaví, po narození byla/byli oficiálně identifikována/identifikováni jako žena. V osmnácti letech ví, že se nachází na asexuálním spektru, ale nevnímá/nevnímají se jako "čistý" ace. Sexuální přitažlivost pociťuje/pociťují k mužům od začátku puberty, ale jen jednou za čas. Občas, když jde/jdou po ulici, uvidí nějakého kluka, který se jí/jim zalíbí, a dokáže/dokáží si představit, že s ním vytvoří velmi blízký, intimní vztah, jen na základě vzhledu onoho člověka. Osobnost přitažlivého pro Danny nehraje roli. Takový pocit však Danny zažije jen párkrát do roka, někdy třeba i jednou za rok, a vždycky u mladých mužů, které vlastně vůbec nezná. Danny je/jsou gray-heterosexuální, fraysexuál a queer. Zároveň je/jsou aromantik, a k těm, jež ji/je přitahují, nikdy necítí nic romantického, ale ani platonického. Hned se zkrátka spustí sexuální přitažlivost, a ta může být v závislosti na atraktivitě oné osoby různé intenzity - někdy slabá, někdy až velmi silná.

Na těchto fiktivních případech jsme si ukázali, jak široké vlastně grey-asexuální spektrum a potažmo širší ace spektrum je. Každý člověk zkrátka cítí sexuální přitažlivost jinak. To samozřejmě platí i mimo ace spektrum; každý jedinec cítí sexuální přitažlivost s různou intenzitou, v určitých chvílích... Split attraction model platí pro každého z nás, ať jsme acespec nebo allosexuální. Konkrétní zkušenosti s vlastní sexuální přitažlivostí k ostatním mohou gray-ace lidé popsat s pomocí pojmů, jako jsou demisexualita, semisexualita, asexual-ish, sexual-ish, orchidsexualita, fraysexualita nebo třeba aceflux; termínů je však více. 

Pride vlajky asexuality, demisexuality a gray asexuality/graysexuality, a význam jednotlivých barev na těchto vlajkách. Obrázek z webu Seattle Gay Scene

Demisexualita je asi nejznámější sexuální orientací nacházející se v té "šedé zóně" mezi asexualitou a allosexualitou. Je to sexuální orientace definovaná až sekundární sexuální přitažlivostí k člověku, se kterým se ten, jenž atrakci pociťuje, předtím dobře seznámil a navázal s ním emoční či romantický vztah. Aneb demisexuál je člověk, který cítí sexuální přitažlivost a touhu započít sexuální vztah až po různě dlouhém období budování emočního pouta. Za demisexuální by se snad dala označit každá pohádková postava - ostatně v pohádkách vždycky nějakému fyzickému zblížení princů a princezen předchází romantické období, ne? Podle některých odhadů je možná až 30 % populace našeho druhu demisexuální. Jako deštníkový pojem pak demisexualita zahrnuje demihomosexualitu, demiheterosexualitu, demibisexualitu a demipansexualitu. Předpona "demi-" může být vložena před kteroukoli jinou sexuální orientaci, vyjma tedy té poslední dosud nejmenované, kterou je "čistá" asexualita. Jinými slovy, "demiasexualita" neexistuje; člověk však může být třeba demiromantickým asexuálem (třeba demiplatonik, demihomoromantik apod.), ale o romantické přitažlivosti tento článek nepojednává.

Pojmy semisexualita, asexual-ish a sexual-ish dále vysvětlovat nebudu, protože jsou jejich definice vágnější. Všechny mohou být použity kýmkoliv, kdo se svou sexuální identitou příliš nezabývá a nehledá konkrétnější pojmy, jimiž by mohl své zkušenosti popsat, ale zároveň si uvědomuje, že je gray-ace. Trochu se však zastavím o orchidsexuality. Orchidsexuál je člověk, který cítí sexuální přitažlivost k ostatním lidem, ale nechce s nimi navazovat sexuální vztahy z různorodých důvodů. Je to takový opak cupiosexuality, což je sexuální orientace mimo "šedou zónu", konkrétně se nachází už ve spektru "čisté" asexuality; cupiosexuál je totiž člověk, který sexuální přitažlivost necítí, ale i tak chce mít z různorodých důvodů sexuální vztahy. Proč nechtějí mít orchidsexuálové intimní vztahy s lidmi, kteří je fyzicky či eroticky přitahují? To už záleží na konkrétním jedinci, neboť každý má důvody jiné. Někdo může mít odpor k sexuálnímu styku, někdo se bojí své sexuální preference, která mu přijde příliš odlišná od preferencí ostatních... Důvody jsou prostě různé, a všechny zcela platné, právoplatné a validní. Vaše tělo, vaše volba.

Aceflux je sexuální orientace definovaná fluktující sexuální přitažlivostí k ostatním lidem, přičemž však zůstává na ace spektru. Příklad: člověk může být aceflux a zároveň bisexuál, cítí tedy sexuální přitažlivost k mužům a ženám, ale v některé dny silněji, v jiné slaběji. Po pár dnů se může aceflux osoba vidět jako asexuální, v jiné dny se vnímá jako demisexuální či gray asexuální. Nevnímá se však jako čistý bisexuál (či jakákoli jiná allosexuální identita). Podobný je termín abrosexuál; to je vzácná sexuální přitažlivost, též fluktující klidně třeba den po dni, k lidem, jejichž gender se mění.

Jako poslední vám představím termín fraysexuál (nebo též ignotasexuál). Tato sexuální orientace je definována sexuální přitažlivostí pouze k lidem, se kterými člověk nemá žádné emoční pouto. Je to opak demisexuality. Jde tedy o to, že člověk identifikující se jako fraysexuál (podobně jako fiktivní postava Danny o pár odstavců výše) pociťuje sexuální přitažlivost jen a pouze k lidem zcela neznámým, se kterými nikdy neměl žádný vztah. Pokud vás fyzicky či eroticky přitahují úplně náhodní lidé, ve chvíli, kdy je prostě poprvé spatříte a nějak se vám zalíbí, a zároveň jste na ace spektru, pak jste zcela jistě fraysexuální.

Ona "šedá zóna" mezi asexualitou a allosexualitou je však vyplněna dalšími sexuálními orientacemi. Jak jsem již napsal, člověk se od člověka liší, a nikdo nevnímá svět kolem sebe úplně stejně, jako ten druhý. Celé ace spektrum, zahrnující i tuto "šedou zónu" gray asexuality ve všech jejích podobách, je nesmírně široké. Každá z těchto identit je validní, každý váš zážitek a zkušenost je platná, je jen a pouze vaše, a činí vás jedinečnými.

Tímto krátkým exkurzem do rozmanitého světa gray asexuality končí na tomto blogu Ace Week 2023. Věřím, že byl pro čtenáře Blogorgonopsidu přínosný - že jste se dozvěděli něco nového, možná jste při něm našli kus sebe samých, a že se rozšířily vaše znalosti neuvěřitelné diverzity lidských bytostí. Jako člověk na ace spektru jsem si psaní těchto příspěvků pro blog léta věnovaný tvorům jiným, než těm lidským, velice užil. Témat souvisejících s asexuálním spektrem, o kterých bych chtěl napsat, je však tolik! Než se na tomto blogu objeví další příspěvky na tato témata, můžete prozkoumat asexuální spektrum a sexuální diverzitu lidí sami! Vašimi zdroji informací mohou být weby Asexuals Wikia, The Ace and Aro Advocacy Project a Human Rights Campaign. Berme na vědomí, že lidé na asexuálním spektru čelí útlaku ze strany heteronormativního, heterosexistického systému a queerfobních jedinců. Ať jste acespec nebo ne, stavějte se se mnou za práva lidí na asexuálním spektru a za jejich svobodu! A já se již těším se na Ace Week 2024!🖤🐘🤍💜🏳️‍🌈

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější