neděle 8. října 2023

Ekoregionu Caatinga hrozí masivní úbytek rostlinných druhů kvůli změně klimatu

Caatinga je ekoregionem na severovýchodě Brazílie, známým pro své řídké lesní a keřové porosty rostoucí v suchém, horkém podnebí, jež se výrazně liší od podnebí zbytku celé východní části Jižní Ameriky. Zabírá 10 % území brazilského státu, tedy nějakých 850 000 čtverečních kilometrů, je domovem 26 milionů lidí, a žije v něm na 2000 rostlinných a zvířecích druhů. Endemicky se v ekoregionu Caatinga vyskytují třeba kriticky ohrožený titi Callicebus barbarabrownae, křeček Calomys expulsus nebo pěvec mravenčík Sellowův (Radinopsyche sellowi). Vědecký výzkum potvrdil, že značná část Caatingy byla vytvořena lidskou činností před více než tisíci roky, a to opakovaným žďářením. Caatinga se potýká s nemalým množstvím obtíží; lidé v této části Brazílie žijí většinou v extrémní chudobě. Zemědělská činnost v tomto regionu vůbec není snadná, a přemíra kozí pastvy již vedla k decimaci tamní rostlinné komunity. Pro caatingské rostliny to však v blízké budoucnosti může být ještě horší, jak dokazuje výzkum Maria M. Moury z Federální univerzity v Paraíbě a jeho kolegů, kterým 26. června letošního roku vyšel článek shrnující jejich poznatky v Journal of Ecology. Závěr jejich výzkumu není nikterak potěšující. Do roku 2060 má 99 % jednotlivých caatingských rostlinných komunit přijít o část své druhové složky, čímž se celková rostlinná diverzita ekoregionu sníží o šílených 40 %.

Typická scéna z ekoregionu Caatinga. Fotografie z webu Brasil de Fato

A co bude za toto obrovské snížení rostlinné diverzity v Caatinze zodpovědné? Změna klimatu. Studie prokázala, že tamní rostliny jsou ke klimatickým změnám náchylnější, než se čekalo. Na extrémní podmínky je rostlinstvo tohoto ekoregionu dosti dobře adaptované. Vždyť šest až jedenáct měsíců v roce je v něm sucho, bez deště; roční srážky se pohybují mezi 250 až 1000 milimetry; a průměrná roční teplota činí 24°C až 26°C. V říjnu, nejteplejším měsíci v roce, je průměrná teplota 36°C. Z těchto důvodů dominují v Caatinze sukulenty, zvláště tlusticovité (Crassulaceae). Rostliny, jež mezi sukulenty nepatří, jsou k nepříznivým podmínkám adaptovány malými, pevnými listy. Vědci, kteří studii prováděli, posbírali 420 000 dat vztažených ke 3060 rostlinným druhům ekoregionu, a to jak z terénu, tak z jiné vědecké literatury. Poté vytvořili modelovou strukturu, jež jim umožnila použít robustních klimatických projekcí do budoucna s minimalizací problémů spojených s nejistotou ohledně toho, jak se klimatická situace bude vyvíjet. Syntetizovali milion různých projekcí s daty ohledně těch více než tří tisíců rostlinných druhů, a došli k závěru, který by podle biologa Thaíse Guedese - který se výzkumu neúčastnil - měl sloužit jako další varování pro brazilskou vládu a pro společnost celkově. Moura a jeho kolegové počítali s tím, že se caatingská flóra bude nějakým způsobem zhoršujícím podmínkám adaptovat, přesto však zaznamená celkový čtyřicetiprocentní úbytek v příštích ani ne čtyřiceti letech. 

Caatingské kaktusy v sezóně dešťů. Fotografie z webu Colourbox

Tato decimace rostlinných komunit bude mít za následek také výrazné zhoršení ekosystémových služeb pro lidskou populaci v regionu. Podle projekcí se s nárůstem teploty zvýší aridita, v sušším prostředí bude druhů podstatně méně a naruší se tak ekosystémová stabilita. Podle výzkumu J. A. Marengy a jeho kolegů z roku 2017 dojde v důsledku změny klimatu k výraznému nárůstu aridity ve středojižní části Caatingy. V této části ekoregionu tedy budou rostlinné komunity zasaženy asi nejvíce. Ještě horší je, že dva nezávislé výzkumy v letech 2015 a 2016 prokázaly, že 93,1 až 97,2 % caatingských rostlinných komunit přijde v budoucnu o značné množství dřevin. Ty budou zasaženy zvláště ve výšinách; Caatinga má výšiny celkem čtyři, a jsou od sebe odděleny, takže kontakt mezi populacemi stejných druhů je už tak - geograficky - omezen. V části Diskuse svého článku Moura a jeho kolegové zmiňují, že hrozby pro dřeviny v caatingských výšinách mohou být větší, než dosud vědci předpokládali. Na závěr si znovu připomeňme, že kromě závažných problémů způsobených změnou klimatu hrozí caatingské rostlinné, ale i živočišné komunitě celá řada dalších neblahých změn vzešlých z chronických disturbancí. Polovina území již byla lidskou činností negativně ovlivněna, a tento trend může v budoucnu růst. Pouze 1 % ekoregionu je striktně chráněno; dohromady jen asi 9 % jeho celkové rozlohy pak spadá do tzv. Conservation Units. Jedná se o jeden z nejméně chráněných brazilských biomů. Jeho budoucnost se v tuto chvíli zdá být jistou, a ani náhodou není přiznivá.

Zastoupení dřevin v Caatinze v současnosti (a) a ve dvou budoucích scénářích v roce 2100; business-as-usual/žádná změna systému, který je za antropogenní změnu klimatu zodpovědný (b) a scénář bez mitigace (c). Nejsytější zelená značí největší zastoupení dřevin, světle béžová pak nejmenší. Obrázek z článku Moury a jeho kolegů (odkaz níže)

Zdroje informací:
Caatinga (One Earth)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější