pátek 27. října 2023

Obrázek týdne 27. 10. 2023

Den po napsání článku o Intersex Awareness Day přináším další příspěvek do rubriky Obrázky týdne. Přestože v tento týden probíhá Ace Week, v jehož rámci letos píši jeden článek o asexualitě a ace spektru za druhým (mým zatím nejnovějším příspěvkem k tomuto tématu je Vědecký výzkum asexuality a ace spektra ze středy), byl jsem již déle rozhodnut, že dnešní článek do obrázkové rubriky bude patřit jiným tvorům, než těm lidským. Končí nám říjen, stromy hýří barvami, zkrátka podzim je v plném proudu, a já ho tedy musím patřičně oslavit sdílením nějaké té krásné podzimní malby. Vrátil jsem se tedy k dílům louisianské umělkyně Bridget Voth, a to přesně po roce - loni v pátek osmadvacátého října jsem již s vámi sdílel její malbu veverky obecné. Tentokrát jsem vybral tento obraz... Jak se vám líbí?


Popisek k obrázku: Za překrásného, teplého a slunného pozdně říjnového odpoledne se kočka domácí (Felis catus) prochází na okraji pestře zabarveného lesa, a naráží na potenciální kořist. Na stopce zlatavě oranžové dýně je usazen střízlík obecný (Troglodytes troglodytes), a švitoří svými třemi až čtyřmi ostrými tóny zakončenými trylkem. Predátora z čeledi kočkovitých už si všiml, a v případě, že po něm vyletí drápatá tlapa, pokusí se co nejrychleji odletět. Kočka zatím nevypadá, že by měla zájem o ukořistění drobného, sotva deset centimetrů dlouhého ptáčka. Je spíše zaujata jeho vytrvalým zpěvem a hopkáním na milované dýni. Možná ho nechá jít, a půjde se vyválet v příjemných, suchých listech rudé a hnědé barvy, jež spadaly z větví stromů do měkké, stále zelené a zdravé trávy. Rozhodne-li se však jinak, a své šance využije, pak může skončit v tlamě s pěkným soustíčkem o hmotnosti deseti gramů. Vše může zahnat hlad, i sežrání malého střízlíka. Kočky domácí se pohybují mezi lidmi jako zvířecí společníci už od doby 7500 let před začátkem našeho letopočtu. Patrně někdy tehdy byly zdomestikovány v oblasti Blízkého východu. Střízlíci existují na naší planetě zřejmě podstatně déle. Rod Troglodytes existoval už přinejmenším někdy před čtyřmi miliony roky, snad i dříve. Scéna se odehrává na území Německa v současné době.

Obrazů Bridget Voth bych chtěl v budoucnu do této rubriky zařadit více. Mají v sobě opravdu jakési zvláštní kouzlo, snad by se hodily na obálky dětských knížek o zvířatech. Jsou prostě brilantní.
Díváte se také od pondělí na 8 Out of 10 Bats britského moderátora přírodovědných dokumentů a environmentálního aktivisty Chrise Packhama a jeho nevlastní dcery Megan McCubbin? Chris pro The Guardian prohlásil, že se cítí jako Malcolm McLaren, a že tato živě vysílaná série je v podstatě Sex Pistols televizního přírodopisu. A já vám mohu po pár dílech potvrdit, že to tak rozhodně je! Série, ve které se hovoří o ekoanxietě, o nutnosti vyjít do ulic a stavět se proti těžbě ropy (Chris je velkým podporovatelem hnutí Just Stop Oil), ale ve které zároveň nechybí kouzla zvířecích lebek a všelijakých zajímavostí ze světa (nejen podzimní) přírody. A hlavně, nikdo nereguluje, o čem naši sympatičtí moderátoři mohou mluvit, včetně enviro politiky - série je bez cenzury. Na tenhle "nezávislý Autumnwatch" se prostě nejde nekoukat, a já doufám, že vás třeba příští týden potkám v živém chatu při vysílání nových epizod!
Co vás dále na tomto blogu čeká? Zítra skončí Ace Week 2023, a na Blogorgonopsidu tedy vyjde poslední příspěvek publikovaný v rámci něj, a opět se bude týkat nějakého tématu spojeného s asexuálním spektrem. V neděli se pak dočkáte třetí kapitoly Plameňáka, a v dalších dnech hodlám dokončit projekt 6 vybraných druhů macroglossinů. Na listopad mám pro vás spoustu překvapení!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Mimochodem, ještě k 8 Out of 10 Bats... v úterý v něm hostoval Nick Baker, kterého si možná pamatujete z Nick Baker's Weird Creatures, a který v posledních pár letech z wildlife TV bohužel zmizel. Bylo super ho zase vidět! :)

Nicméně živé vysílání druhého dílu přerušil jakýsi politický broadcast snad jakéhosi člena... ehh... konzervativní vlády, je to tak? Ano, bylo to tak! Nějaká konzerva si zase stěžovala na to, že musí déle sedět ve svém SUVéčku kvůli penzionistům a růžovlasům z Just Stop Oil blokujícím dopravu v boji za lepší, méně uhlíkový svět. Chcete vědět víc? Pusťte si video zde: https://youtu.be/GAOIGNxcAgE?si=Sfv838dK4FVAnu7s&t=2675

(mimochodem, kdyby se našel nějaký kretén, co to nepochopí, tak ho asi střelim... :D už jen proto, že to video pochopí každý s IQ nad 30... ne, že lidi méně bystré aneb konzervativní na svém blogu čekám, ale... prasičáci mě holt milujou, no, a tak sem občas vlezou... :D)

Okomentovat

Nejčtenější