pátek 13. října 2023

Obrázek týdne 13. 10. 2023

Blížíme se k polovině října, a na přírodě je již vidět, že se pomalu, ale jistě připravuje na zimu. Den po velkém setkání na Václavském náměstí a po první z řady pietních akcí na připomínku obětí loňské bratislavské vraždy v kavárně Tepláreň se vracím ke svému blogu, a byť zachmuřen vzpomínkami na tu tragédii, mám tu pro vás další Obrázek týdne. Jeho autorem je význačný americký ilustrátor zvířat Greg Beecham, jenž se své profesi věnuje už od roku 1978, a stal se v ní skutečným mistrem. Toto dílo je skutečně podzimní. Líbí se vám ty barvy? A co říkáte na malbu té velké kočky?


Popisek k obrázku: Zpoza listoví hrajícího všemi barvami, od zelenožluté přes rudou po zlatou, vystupuje velká kočkovitá šelma. Samice pumy (Puma concolor), po jaguárovi druhé největší kočky amerického kontinentu, obchází své teritorium a hledá něco k snědku. Jakožto generalistický hyperkarnivor může zaútočit prakticky na cokoliv, od malých hlodavců přes jeleny až po ovce tlustorohé. V tomto arizonském lese je puma nepopiratelnou královnou, vrcholovým predátorem, a žádný savec před ní není v bezpečí. Jejím jediným nepřátelem jsou ozbrojení lidé, ale od těch je tento jedinec velmi dalece vzdálen. Po většinu roku žije tato samice sama; pumy jsou samotářské, jako ostatně většina koček. Setká-li se však se samcem a bude-li se nacházet v estru, může se s ním pářit; tato zvířata kopulují s různými jedinci, a vždy krátce. Také díky tomu jsou pak otci jednotlivých mláďat ze stejného vrhu různí. V některých amerických státech, například v Oregonu, byly již pumy vyhubeny, a zatoulají se do nich jen vzácně; v Arizoně se jim daří lépe, a jsou doma v jeho horských lesích. Ve zbytku svého areálu rozšíření v Severní, Střední i Jižní Americe však obývají prakticky jakýkoliv typ prostředí. Stromy, jež se v blízkosti této pumy nacházejí, jsou topoly osikovité (Populus tremuloides).

Greg Beecham nazval toto dílo Cougar in the Quakies; slovo "quakies" je slangovým výrazem právě pro ty topoly osikovité, jež mají ze všech severoamerických dřevin největší areál rozšíření!
V brzké době můžete očekávat další část série krátkých příspěvků o ptácích Random Bird, a také chystám dva odlišné projekty. Mohu prozradit, že jeden z nich se bude týkat identit na asexuálním spektru; blíží se totiž Ace Week, kterého se tento blog každoročně účastí. O tom druhém zatím nic neprozradím, ale bude to docela killer - a jsem si jist, že vás také zaujme!
Všem kamarádům, kteří nešli na včerejší duhovou pietu na Václaváku, ale zúčastní se jiné ve velkých českých městech v průběhu následujících dní - od třináctého do patnáctého - přeji, aby se jim tyto akce líbily. Vězte, že účast na nich je potřebná - všichni si zaslouží lepší svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější