neděle 1. září 2024

Springwatch 2024 - Příběh Roxy Thurman a její babičky

Příběh Roxy Thurman a její babičky. Pro nadšenou fotografku a filmařku divokých zvířat Roxy Thurman je příroda zdrojem radosti. Po získání bakalářského titulu z oboru zoologie se nechala zaměstnat jako průvodkyně ve Skotsku, a seznamovala turisty s různorodými ptáky, savci a dalšími zvířaty. V té době také získala svůj první fotoaparát s teleskopickým objektivem, a nadchla se pro fotografování zvířat, takže se rozhodla udělat z něj svou kariéru. Doufá, že její fotografie vzbudí v lidech lásku ke zvířatům a inspirují je zapojit se do pokusů o jejich ochranu. V tomto segmentu se vydává fotografovat ptáky v přírodní rezervace College Lake Nature Reserve v Buchinghamshire na jihovýchodě Anglie se svou babičkou Ruth, která má také ráda zvířata a fotografování, ale nikdy neměla možnost tyto dva zájmy skloubit. Když jí bylo patnáct let, byla Ruth diagnostikována neuropatií Charcot-Marie-Tooth (CMT), což je degenerativní nemoc způsobující úbytek svalové tkáně a schopnosti vnímat dotek v průběhu života. CMT zasahuje pouze jednoho z 2500 lidí, a je dědičná. Mnoho členů Roxiny rodiny bylo touto neuropatií zasaženo. Kvůli ztrátě citu v chodidlech je Ruth odkázána na vozíček. Ostatní členové její rodiny ji nicméně berou na dobrodružství do přírody. Spolu s Roxy uvidí v College Lake Nature Reserve čejky chocholaté (Vanellus vanellus) a bernešky velké (Branta canadensis). Roxy nastaví fotoaparát tak, aby Ruth mohla jen zmáčknout spoušť, a pořídit nádhernou fotografii dospělé bernešky krmící tři roztomilá kachňátka vodní vegetací. Roxy žila v nedávné době ve stresu. CMT je dědičná neuropatie, a pokud by se projevila i u ní, znamenalo by to konec její kariéry coby fotografky a filmařky přírody. Nemohla by se vydávat na dlouhé pochody a volně se pohybovat ve venkovním prostředí. Její rodina si tedy nechala provést genetický test s cílem odhalení genu zodpovědného za přenos této choroby. Ukázalo se, že Roxy tento gen nenese, je pro ní však velmi emocionální vědět, že lidé zasažení touto neuropatií či jinými fyzickými odlišnostmi od standardizovaného "able-bodiness" nemají takové příležitosti, jaké má ona, co se týče prozkoumávání přírodního světa. Přitom být v přítomnosti zvířat, a mezi stromy, křovisky či u jezer má pozitivní dopad na lidský mozek. Kolik lidí je jen připraveno o lepší mentální zdraví tím, že jim není umožněno regulérně zamířit do přírody. Ruth dodává, že spousta lidí ani neví o tom, jak konkrétně CMT zasahuje životy lidí. Den s Roxy v College Lake Nature Reserve se jí líbil, a nebude zapomenut.

Klip z dvanácté epizody vzdělávacího pořadu Springwatch 2024 od BBC Studios Natural History Unit, který se živě vysílal v květnu a červnu tohoto roku na BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jeden z nejlepších a nejdojemnějších předtočených segmentů vysílaných v rámci letošní (velmi vydařené) série Springwatch. Chris Packham nazval tento krátký film odvážným. Je třeba hovořit o zdravotních znevýhodněních v přírodovědných dokumentech více! Nature komunita by měly být pro všechny - ostatně jsme se na tom shodli v živém chatu při vysílání epizody Chrisova SIBC o nutnosti oslavovat diverzitu v této komunitě - a lidé se zdravotním znevýhodněním bývají často z této komunity vytlačováni nebo jim není věnován dostatek pozornosti.

Doufám, že podobných filmů bude v budoucnu více. Potřebujeme upozorňovat na to, jak je příroda důležitá pro zdravotně znevýhodněné lidi; pro lidi neurodivergentní; pro imigranty; pro LGBTQIA+ lidi; pro lidi z různých menšinových skupin, například pro muslimy či zástupce jiných náboženských a etnických minorit. Jak jsem psal výše, nature komunita má být v celé své obrovitosti pro všechny, a má přijímat lidskou diverzitu.

Okomentovat

Nejčtenější