pátek 13. září 2024

Obrázek týdne 13. 9. 2024

Zase uběhl týden - během něj jsem napsal o lysce americké, o připravované hře Ecos: La Brea, o dopadech změny klimatu na tuleně grónské, sdílel jsem s vámi dva klipy z devadesátkových X-Menů, seznámili jsme se s vymřelým chřástalem ascensionským a nahlédli jsme do arktické výstavy ve vídeňském přírodovědném muzeu - a je na čase sdílet s vámi další Obrázek týdne. Tentokrát to ale nebude paleoart. Obrázkovou rubriku jsem se rozhodl spestřit fotografií některého ze současných zvířat - nejlépe takovou fotografií, jež upozorňuje na současné environmentální problémy. Jak víte, mám velice rád dokumentární filmy moderátora a aktivisty Chrise Packhama, který je však zároveň fotografem přírody. Následující snímek, který jsem se rozhodl do obrázkové rubriky zařadit, pochází z Chrisovy série "Litter in Nature" ("Odpad v přírodě"), a publikoval jej web Nature TTL.


Popisek k obrázku: Ježek západní (Erinaceus europaeus) se pohybuje po lesní půdě s neobvyklým břemenem v podobě kusu plastu, zaklíněného mezi jeho bodlinami. Drobný, šestnácticentimetrový hmyzožravec se v určitou část svého života - snad před několika týdny, snad i před měsíci - dostal do kontaktu s jedním z nejproblémovějších materiálů, jaký kdy lidstvo vynalezlo. Nemůže se plastu zbavit, takřka každý moment jeho života je tím břemenem ovlivňován; omezuje jeho pohyb ve vegetaci, znemožňuje mu svinout se do dokonalého bodlinatého klubíčka, zůstává s ním při spánku, a časem mu může způsobit komplikace při páření. Přitom ježek o toto výrazné, zbarvením do očí bijící břemeno nikdy nežádal. Snad to byla něčí nezodpovědnost, co způsobilo přemístění tohoto materiálu do lesa. Snad se mu plast mezi bodliny zaklesl kdesi v zahradě, kam byl ježek přilákán v noci hojností žížal. Ať už to bylo jakkoliv, nyní se malý savec není schopen dostat z plastového sevření. Ježci to ve Velké Británii nemají jednoduché. Podle průzkumu dokončeného v roce 2012, který zorganizovaly společnosti British Hedgehog Preservation Society, British Trust for Ornithology a People's Trust for Endangered Species, se za jediné desetiletí počty britských ježků snížily minimálně o 25 %. V roce 2013 na britských ostrovech žilo podle odhadů méně než milion ježků. Ačkoliv se pak jejich počty začaly zvyšovat díky ochraně, neznamená to, že by byli zcela v bezpečí před škodlivými antropogenními vlivy. Plastové znečištění je obrovským problémem, nejen pro oceány. Plasty jsou toxické, každoročně v Británii zabijí na jeden milion mořských ptáků, a v podobě mikroplastů putují potravním řetězcem do našich těl. Nezabíjejí jen ostatní zvířecí druhy, ale i nás. A podobně jako tento ježek, ani většina z nás nesouhlasila s tím, aby naše životy byly omezeny a zničeny plastovým znečištěním. Mezi našimi druhy není rozdílu, žádný není výše či níže, všichni jsme obětí současné environmentální krize, a je na čase, abychom ji začali vážně řešit.

Chris Packham začal fotografovat zvířata v 80. letech minulého století, ještě předtím, než po získání titulu z oboru zoologie na southamptonské univerzitě odešel do televizního světa pracovat původně jako kameraman. Znáte-li ho dobře, pak asi víte, že vlastně odešel z punk rockové kapely právě kvůli své lásce k fotografování; potřeboval totiž peníze na film do fotoaparátu. Časem s vámi možná budu sdílet některé z jeho dalších fotografií, umístění mezi Obrázky týdne si totiž mnohé zaslouží.
Co dalšího pro vás chystám na blogu? Včera jsem se již zmínil o dalších dvou chystaných článcích s fotografiemi z mého letošního (nedělního) výletu do Přírodovědného muzea ve Vídni. Znovu nahlédnete do geologických, paleontologických a zoologických sbírek této krásné instituce, a snad neopomenu zmínit některé novinky z ní. Mimoto uvažuji o obnovení jednoho projektu, který jsem nechal ležet ladem před takřka třemi lety, ale nebudu nic slibovat.
V každém případě očekávejte do příštího pátku další várku příspěvků na zajímavá témata!

5 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Mimochodem, sledovali jste alespoň úryvky americké prezidentské debaty? :D Já se řechtal... :D Trump teď všude možně říká, že prý imigranti pojídají domácí mazlíčky a podobné kraviny. :D

Doporučuji zhlédnout Vaushovo video s titulem "Proč si Trump myslí, že migranti jedí kočky a psy":
https://www.youtube.com/watch?v=WaUXlBIUoTA&ab_channel=Vaush

Pustil na streamu reportáž o haitských imigrantech žijících ve Springfieldu v Ohiu, díky nimž vlastně tamní komunita má šanci se ekonomicky zvednout. Ovšem tamní rasističtí podporovatelé republikánů mluví jako totální idioti, a já se vsadím, že se dobře zasmějete. :D :D :D

hajznberk řekl(a)...

trump je maga ulítlej xd debatu projel, vůl :D mimochodem kámo, našel jsem na webovým archívu svůj starej blog :D do prdele, to byla nostalgie. akorát tam nejdou rozkliknout komentáče xd

Kuzuri řekl(a)...

To si děláš srandu, ne? :D Až po čtyřech letech? :D Pamatuji si, že jsem se po skončení Blogu.cz snažil dohledat tvůj druhý blog, který sis založil tuším v roce 2020? Bylo to tak? :D A ten se snad na Wayback Machine vůbec nenachází.

hajznberk řekl(a)...

no já si nepamatuju jak se jmenoval xd temný doby pravěku nebo něco takovýho. a nevím ty vole kdyjsem ho založil :Dale byl to poslední dinoblog na blog.cz xd zapomenutej jak chrobákama rozebraný diplodokovo hovno

Kuzuri řekl(a)...

Náhodou ses trefil, a já ho pro tebe našel, kamaráde. :D

https://web.archive.org/web/20200822202553/http://temne--doby--praveku.blog.cz/

Jediný capture Temných dob pravěku bohužel neobsahuje ani jedno slovíčko z těch, které jsi na ten blog napsal. :D My sincere condolences.

Okomentovat

Nejčtenější