pátek 6. září 2024

Obrázek týdne 6. 9. 2024

V neděli započal devátý měsíc tohoto roku, a než jsme se naděli, nastal první zářijový pátek! To samozřejmě znamená, že musím do rubriky Obrázky týdne přidat další výtečné dílo, které nás přemístí do docela jiného světa - totiž světa pravěkého. Vybrat jeden paleoart z těch, na něž jsem za posledních sedm dnů narazil, pro mne vskutku nebylo jednoduché. Nakonec jsem z té kupy vybral tento obraz od ilustrátora Rudolfa Himy, jehož díla na tomto blogu nejsou něčím novým; možná si vzpomínáte na jeho rekonstrukci cryodrakonů, kterou jsem do obrázkové rubriky zařadil v únoru 2022 (a pokud jste si nevzpomněli, já ano, a proto na ni odkazuji 😅). Jaký je váš názor, učinil jsem výběr dobře?


Popisek k obrázku: Ptakoještěří titán Hatzegopteryx thambema padá z nebe. Něco se stalo, a jedno z největších zvířat, jež kdy vzlétla, je gravitační silou přitahováno k zemskému povrchu. Jeho obří křídla ho již nedokáží udržet ve vzduchu, a z výšky několika kilometrů se mocný Hatzegopteryx řítí k zemi, neschopen se zachránit. Snad se mu náhle zastavilo srdce, snad byl již déle nemocen. Může jít o staré zvíře, které se při vysokém letu přecenilo, a smrt, jež je pro vše živé nevyhnutelná, jej zastihla v tu nejnevhodnější chvíli. Objímán paprsky usínajícího, zapadajícího slunka, nad hustými mračny, náhle Hatzegopteryx znehybněl, a jediné, co nyní dokáže, je vydávat z hrdla neskutečně smutný skřek, plný vzdoru, lítosti a paniky. Jeho mozek stále funguje, pterosaurus si tedy moc dobře uvědomuje, co se mu děje, a kdo ví, možná je schopen predikovat zakončení svého pádu. Bude trvat nějakých 66 milionů let, než z nebes k zemi sletí něco podobně velkého, při jiné nehodě či nehodách. Rozpětí křídel hatzegopteryxe činilo 11 až 12 metrů, a jeho lebka dosahovala asi dvoumetrové délky. Teprve v nedávných časech - našich časech - se na obloze objevily okřídlené objekty podobné velikosti; malé letadlo ultralight má dokonce menší rozpětí, a to 9 metrů. Hatzegopteryxovou domovinou byl ostrov Hateg, na němž žili drobní dinosauři, dobré příklady ostrovního nanismu; zřejmě lovil zhruba 2,5 metru dlouhé býložravé rhabdodontidy rodu Zalmoxes nebo možná i menší magyarosaury, trpaslíky mezi dlouhokrkými sauropody, kteří v dospělosti dosahovali maximální délky 6 metrů. V ostrovním ekosystému Hategu byl Hatzegopteryx vrcholovým predátorem. Scéna se odehrává na území pozdějšího Rumunska na samém sklonku doby křídové.

Rudolf Hima nazval toto dílo "Lightfall", tedy "Soumrak" (anglické slovo lightfall je synonymem slova dusk). Jeho dvojí význam netřeba vysvětlovat. Musím říci, že obraz hodnotím nejen jako potenciální pozadí na pracovní ploše počítače, ale též jako něco hodného umístění do velkého muzejního sálu věnovaného druhohorám. Majestátní.
Co dalšího na blogu? Uvažuji nad obnovením loňského projektu Dopady změny klimatu na zvířecí druhy, který má zatím jen tři části, byť by jich mohl mít mnohem, mnohem více. Je také možné, že na blog přidám ještě pár dalších úryvků z jednoho animovaného seriálu, který jsem zde v podstatě oslavoval na jaře a na začátku léta (kdo nemá rád marvelovské mutanty?). A dost možná přibude i další příspěvek do rubriky Zvířata vyhynulá v našem letopočtu.
Přeji vám fajn víkend, a ať neskončíte, jako náš pterosaurus na obrázku.

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Včera jsem do komentáře pod článek o betasuchovi napsal svůj názor na Okamurovu ohavnou rasistickou kampaň na Václaváku. Teď už je na ni podáno několik trestních oznámení. Nikdy by mě nenapadlo, že s vámi nasdílím tweet nějakého pravičáka, a k tomu ještě ODSáka, každopádně Jiří Pospíšil napsal, co je pravda:

https://twitter.com/Pospisil_Jiri/status/1831973359329947986

Že je Okamura podvodník, to se ví už spoustu let. Že je fašista, to ví každý člověk nepostrádající rozum. Bývalým blogerům z dino & paleo komunity na Blogu.cz, kteří ho podporovali - a že se takových pár našlo - vzkazuju jedno: Tohle je i na vás, debilové. Zvláště jedna arogantní islamofobní týpka a jistý východně orientovaný pedouš nechť si to uvědomí. Kdo podporuje fašisty, ten fašistou sám je. Celá ta včerejší věc s billboardem byla ukázkou toho, kam by tuhle zemi Okamura a jeho fašounská banda dotáhli. Do temnoty, kde Čechy patří jen jednomu národu - tohle si fašisti přejí.

Proputinovské, xenofobní, rasistické a jinak utlačující jedince tady nechceme. Nenechme tuhle verbež ani mluvit. Jak to řekl Alan Moore: "Pokud někde uvidíte fašismus, zadupejte ho. Nezkoušejte s ním vyjednávat."

hajznberk řekl(a)...

kámo ti blogeři byli prostě nemocný lidi, fašismus takový individua táhne. buďme rádi že vod nich máme pokoj xd vo tom co bylo včera na václaváku asi budu psát na česko v háji, taky jsem tím dost znepokojenej ale na druhou stranu nejsem zas moc překvapenej že spd je něčeho takovýho schopná. hezkej obrázek btw

Okomentovat

Nejčtenější