čtvrtek 5. září 2024

6 vybraných druhů ceratosaurů: Betasuchus bredai

Vědecký název: Betasuchus bredai,
Místo nálezu: Nizozemsko,
Velikost: délka 4 metry, hmotnost 80 kg.
Tento středně velký karnivorní teropod patří do kladu Neoceratosauria a nadčeledi Abelisauroidea. Jako zástupce rodu Megalosaurus, který byl dlouho takovým košem pro různorodé těžko zařaditelné masožravé dinosaury, jej roku 1883 popsal britský paleontolog Harry Seeley. Učinil tak na základě části pravé kosti stehenní, nalezené mezi lety 1820 a 1860 v křídovém lomu u Hory svatého Petra (Montagne Saint-Pierre) nedaleko města Maastricht v Nizozemsku. Druhové přízvisko, které Seeley zvolil, ctí biologa a geologa Jacoba Gijsberta Samuëla van Bredu, který kost nalezl a zařadil ji do sbírek Teylerova muzea v Harleemu, jehož ředitelem v době objevu byl. V roce 1892 bylo ke zvířeti přiřazeno několik zubů z maastrichtských vrstev, ty však zřejmě patřily mosasaurům, nikoliv tomuto dinosaurovi. Friedrich von Huene ho v roce 1932 přeřadil do nového rodu Betasuchus, a původně se domníval, že šlo o ornithomimosaura. Až v 90. letech byl Betasuchus umístěn nejprve mezi abelisauridy, později mezi abelosauroidy (těžko říci, zda byl zástupcem rodiny abelisauridů). Z jedné kosti se toho o tomto zvířeti dá vyčíst docela málo, snad kromě celkových rozměrů; vědci odhadli jeho tělesnou délku na 4 metry. Jak již bylo uvedeno výše, byl to masožravec. Betasuchus a jeho současník hadrosaurid rodu Orthomerus jsou jedinými dosud popsanými neptačími dinosaury z Maastrichtského souvrství, jehož horniny (převážně mořské vápence) se datují do doby před 66 miliony let (odtud název posledního stupně křídy, maastricht). 


Zdroj obrázku:

Zdroje informací:

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Víte o tom banneru Okamurovy fašistické bandy u stanice metra Na můstku na Václaváku v Praze? Jejich rasistická kampaň se skrývá za označením "technika k natáčení předvolebního klipu." Můžou ti špatně zamaskovaní náckové klesnout ještě hlouběji?

Je to opravdu hnus. Fašisti straší neinformované a nevzdělané Migračním paktem (který je však spíše byrokratickým opatřením, a není nikterak humanistický). Je třeba svět založený na rozmanitosti, pluralitě, solidaritě a akceptanci. Můj postoj je jasný: Migranti, vítejte. Fašisti, táhněte.

Táhněte z Václaváku, a táhněte z jiných míst. Fuck SPD.

Kuzuri řekl(a)...

Hezky řečeno:
https://x.com/KaterinaStojan/status/1831255187870163374

Okomentovat

Nejčtenější