pátek 26. července 2024

Obrázek týdne 26. 7. 2024

Červenec se blíží svému konci. Hezké letní období si někteří z nás nespojují jen s výlety k vodě, na koupaliště nebo k moři. Mnozí se jistě v teplých slunných dnech vydali i do zoologických zahrad. A do jedné zoologické zahrady nahlédneme i prostřednictvím tohoto Obrázku týdne. Před několika dny jsem obdržel výtečné fotografie od Matyho z instagramového účtu Zoo Moravia. Zastihnout jej můžete také na stejnojmenném blogu, který vám vřele doporučuji navštívit, a pamatovat si ho můžete z jiné domény jako autora Zoo kontinentů. Nedávno se zapojil i do soutěže v rámci česko-slovenské komunity Toy Photographers. Prostřednictvím této fotografie se přeneseme do expozice pradávně působících zvířat v jeho vlastní zoo tvořené nemalým počtem zvířecích modelů.


Popisek k obrázku: V tropickém skleníku rozsáhlé zoologické zahrady dva zvídaví návštěvníci obdivují velkého samce aligátora amerického (Alligator mississippiensis). Čtyřmetrový kolos se rozvaluje v mělké vodě, otevíraje přitom své čelisti, aby se ochladil. Jeho ocas je zapuštěn v hlubší vodě, kde se skrývají jeho menší, ale stejně krásní a zároveň hrůzu budící přátelé. Oba návštěvníci jsou majestátem prehistoricky působícího krále bažin učarováni. Američtí aligátoři žijí na naší planetě už 7,5 milionu let; od pozdního miocénu se tento druh nachází v morfologické stázi, neboť je perfektně přizpůsoben na život v mokřadech jihovýchodu Severní Ameriky. Samotný rod Alligator existuje už po 37 milionů let, a první zástupci čeledi aligátorovitých (Alligatoridae) se vyskytovali na Zemi už v pozdní křídě; byl s nimi vývojově spjat i známý Deinosuchus, jedenáctimetrový alligatoroid, jenž žil na obou březích Západního vnitrozemského moře Severní Ameriky v době před asi 80 miliony roky. Návštěvníkům zoo pohled na toto zvíře připomíná dlouhou evoluční historii řádu krokodýlů, o které toho možná ani tolik nevědí; jen intuitivně tuší, že se dívají na jeden z obrovského množství druhů krátkonohých, semiakvatických obrněnců, kteří se za desítky milionů let vystřídali v různých prostředích Země. A nejsou jedinými, u koho se vůči aligátorům probouzí úcta. Tato zvířata jsou oficiálně vedena jako "státní plazi" Floridy, Louisiany a Mississippi. V minulosti šlo o ohrožený druh, naštěstí se však díky práci ochránců zotavil. 

Matyho fotografie se mi obecně velice líbí, a jsem potěšen tím, že mohu jeho práci propagovat tímto příspěvkem. Doporučuji vám podívat se také na Matyho kresbu dilophosaura, kterou jsem do Obrázků týdne zařadil v listopadu 2019. I ta byla velice povedená. Rozhodně doporučuji jeho tvorbu sledovat!
Co dalšího vás v blízké době čeká na mém blogu? S potěšením vám mohu slíbit brzké vydání dokumentárních novinek, s největší pravděpodobností již zítra. Malý spoiler: dozvíte se o pár filmech se žraločí tématikou. Jinak hodlám obnovit další zanedbanou rubriku, Díly seriálů o pravěku. Ano, konečně cílím dokončit stručné popisky Putování s pravěkými lidmi, dokumentární klasiky, na níž mnozí z nás vyrůstali.
Užívejte konce července, a přesně za týden se na vás budu těšit s prvním srpnovým příspěvkem do obrázkové rubriky!

6 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Ještě bych vás odkázal na druhou fotografii, kterou mi Maty poslal - je též velice povedená, a je na ní více vidět lávka, kterou sám vytvořil.

Odkaz zde:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlwQYtwTvy97vlk4Ff8u5cK9-Xgs6uQgG-nJXa8gR2qBSeF9EfAMXstmBDO2fDR5YwESvwBRyesWHRE6vftluKyft_xu7vC8UfT_XknXHG5BamRiyBrJIFIMeexaq3EY1bg6GyOFt1C8SnxBTM6q0wt52yTPZmlxanv94QBgudXBZjkhUD0GA9uMj-GWo/w531-h398/alig%C3%A1tor_2_podepsan%C3%BD.jpg

Tak nezapomeňte, @zoo_moravia na Instagramu a zoomoravia.blogspot.com! :)

Nikola řekl(a)...

V zoo už jsem strašně dlouho nebyla. Moc hezký obrázek týdne. 🙂
Užij si víkend.

Ronnie_Sparks řekl(a)...

Tak to je hodně zajímavé. Díky za tip, mrkla jsem na profil a celým ho projela.

Kuzuri řekl(a)...

Díky za komentáře. :) Matyho fotky jsou vždycky super. Kam se hrabu já se svými rychle pořízenými fotkami šavlozubáků na posekané trávě? :D

Maty26 řekl(a)...

Děkuju moc za chválu, vážím si toho :) A já zas musím pochválit tvůj um psát - krátký článek skvěle doplnil mojí fotku a vtáhl návštěvníky do děje.

Kuzuri řekl(a)...

Díky. Rád jsem jednu z tvých fotografií sdílel, a určitě budu rád sdílet i další, pokud bys chtěl. :)

Okomentovat

Nejčtenější