středa 24. července 2024

Hon na britské aktivisty z Just Stop Oil: Ozývá se nesouhlas s nespravedlivými tresty

Ve čtvrtek 11. července odsoudil britský soudní systém pět klimatických aktivistů asociovaných s hnutím Just Stop Oil k nejdelším trestům odnětí svobody za poklidný, mírumilovný protest v celé historii země. Byli obviněni z konspirace s cílem působit na veřejnosti obtíže v listopadu 2022 na londýnské dálnici M25. Jak se k těmto obviněním ze spiknutí vlastně došlo? Oněch pět aktivistů se totiž na podzim 2022 setkalo na Zoomu; platformě, která se nám všem stala za covidového období dobře známá. Jejich online setkání, na němž se pouze domlouvali na organizaci přímých akcí, byla infiltrována žurnalistou z bulvárního časopisu The Sun, kterého má ve spárech pochybný Rupert Murdoch, miliardářský podporovatel populistické pravice, včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, nenažraný australský magnát a v mládí dokonce leninista. Setkání na Zoomu, které pětice odsouzených zorganizovala, nemělo žádný jiný cíl, než rekrutovat na mírumilovnou přímou akci nové aktivisty, jež se k online setkání se zájmem přihlásili. Samotná akce na dálnici M25 pak způsobila několikahodinovou dopravní zácpu, a to bylo vše - nedošlo k žádným zraněním ani škodám na lidských životech. Novara Media v živém vysílání z 18. července upozorňuje, že za násilné činy bývají ve Velké Británii pachatelé průměrně odsouzeni na 1,7 roku; za zločinné škody na majetku je to 2,4 roku. Roger Hallam, zakladatel hnutí Extinction Rebellion a v mládí sociální anarchista, byl ale odsouzen na 5 let odnětí svobody! Ostatní čtyři - Daniel Shaw, Louise Lancaster, Lucia Whittaker De Abreu a Cressie Gethin - pak dostali čtyřletý trest. Pět let v případě jednoho aktivisty a čtyři roky v případech dalších čtyř účastníků akce, a to jen za to, že se setkali na Zoomu, aby akci prodiskutovali, a pak se postavili na dálnici. Nelze pochybovat o tom, že britský soudní systém je zkorumpovanou žumpou, jež odvážné a změnu požadující, demokraticky vystupující a nenásilné občany odsuzuje k trestům odnětí svobody o dost delším, než ke kterým jsou odsuzovány osoby páchající násilí. Hon na klimatické a environmentální aktivisty v Británii pokračuje. A poselství, které vysílá, je opravdu děsivé: "Co nějaká vraždička, tak za ni dostanete maximálně 2 roky... ovšem kdo se postaví fosilnímu kapitalismu, ten ať hnije v cele aspoň dvakrát déle!"

Nespravedlivě odsouzení, zleva doprava: Lucia Whittaker De Abreu, Cressie Gethin, Louise Lancaster, Daniel Shaw a zakladatel hnutí XR Roger Hallam. Fotografie od Just Stop Oil, převzatá ze zpravodajského webu The Guardian

A britské soudy se rozhodně nemají čím chlubit. Tyto rekordně dlouhé tresty za nenásilný protest totiž překonaly předchozí, též nepřiměřeně dlouhá potrestání Morgana Trowlanda a Marcuse Deckera z Just Stop Oil za výstup na most Dartford Crossing v Kentu. Trowland dostal za akci tři roky vězení, Decker pak dva roky a sedm měsíců, a s počátkem roku 2024 se samozřejmě proti rozhodnutí soudu ozývalo nemálo hlasů. I nyní zaznívají názory proti trestům Hallama a dalších čtyř aktivistů. Právě ve čtvrtek 18. července se před Korunním soudem v Southwarku, kde byl finální rozsudek učiněn, setkali jejich podporovatelé. Jeden z mezinárodně slyšených hlasů patří tváři dokumentárních filmů o přírodě, moderátorovi významných naučných pořadů BBC jako Earth, The Really Wild Show, Springwatch či Secrets of Our Living Planet, Chrisu Packhamovi. Dlouhodobý podporovatel hnutí Just Stop Oil se již letos u soudu zastal zmíněné Cressie Gethin, souzené za jinou nenásilnou protestní akci, které se účastnila v červenci 2022. Sám coby dosti viditelný environmentální aktivista, který se v minulosti stavěl například proti legalizaci nehumánního vybíjení jezevců schváleného Konzervativci, veřejně slíbil, že se setká s Richardem Kermerem, generálním prokurátorem Anglie a Walesu, a bude s ním o trestech pro pětici aktivistů jednat. Chris před budovou Korunního soudu v Southwarku pronesl: "Vyjádřeme se jasně - velmi, velmi jasně. Nejde jen o klimatický aktivismus. Navržené zákony, a nespravedlnosti, které jsou páchány, ohrožují všechna práva na svobodu projevu. Stojíme zde dnes, protože naše bezpečnost může být v budoucnu ohrožena bezohledným a nezodpovědným narušováním našich lidských práv, našich základních svobod." Na demonstraci byli kromě Chrise Packhama přítomni i členové parlamentu Jenny Jones z britské Zelené strany a Clive Lewis z Labouristické strany. "Mělo by nám být jasné, že tyto zákony rovněž odstraňují práva každého britského občana účastnit se pokojného protestu," zmínil ve svém vyjádření Chris.

Chris Packham před Korunním soudem v Southwarku vyjadřuje nesouhlas s tresty pro pětici aktivistů. Fotografie Vuk Valcic z webu The Guardian

Zopakujme si to tedy. Novinář z bulvárního časopisu se přihlásil na Zoomové setkání, a z toho vzešel celý dva a půl týdne trvající soudní proces s otřesnými výsledky. Roger Hallam se u soudu bránil tím, že při samotném setkání na Zoomu sotva mluvil - a přitom dostal nejdelší, pětiletý trest. Ačkoliv soudce Christopher Hehir souhlasil s nepopiratelnými fakty, že současná klimatická změna má antropogenní příčinu a že dvanáctiměsíční průměr teploty vzduchu v Británii je o 1,63°C vyšší, než před začátkem průmyslové revoluce, vůbec nedovolil souzeným prezentovat jejich 250 stran dlouhý výčet důkazů klimatické krize. Hallam se nakonec před soudcem vyjádřil k tomu, že rozsudek nemůže být legitimní, když mu nebyly poskytnuty všechny důkazy. "Pokud vám není dovoleno slyšet to, co je oslnivě zřejmé, pak to není spravedlivý proces, že?" prohlásil. 

Ať už celý proces dopadne jakkoliv, ať už budou tresty pro tyto odvážné lidi zmírněny (a osobně zastávám, že by se od nich mělo zcela upustit; vždyť to nejsou žádní kriminálníci) či nikoliv, uvědomme si jednu věc. Naše planeta je v problémech, a ty nevyřeší umlčování těch, jež o nich hovoří. Nevyřeší je ani žádný udržitelný rozvoj či zelený kapitalismus. Nakonec to bude lidská solidarita a odvaha pokusit se o potřebnou změnu, co bude skutečně ceněno, a co přinese výsledky. A jak to kdysi řekl Chris Packham, jednoho dne nakonec "postavíme sochy těm, kteří protestovali proti ropě."

Zdroje informací:

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Malý off-topic komentářový doplněk. Lidi na Twitteru si dneska dělají srandu z jednoho nejmenovaného amerického klerofašouna, kterému říkám "matýsek s malým w". :D Údajně bylo totiž oznámeno, kdy vyjde další kus jeho krajně pravičácké propagandy falešně se označující za "dokument" - tentokráte se matýsek s malým w bude zabývat otázkou, zda je rasista či nikoliv. :D :D :D

Wow. Směšné, co? :D A teď si představte, že v naší paleoblogové komunitě na Blogu.cz se vyskytoval jeden člověk, který dal na Česko-slovenské filmové databázi jednomu propagandistickému snímku toho křesťanského nacionalisty 5 hvězd. Bylo to za film, který byl transfobní, a náš chudák matýsek s malým w se v něm snažil najít odpověď na otázku, co je žena. :D Bývalý dinobloger, který podporuje křesťanského nacionalistu, bude asi pěkný fejk, co?

Po nedávném rasistickém komentu Martinoraptora na Edně se nebudu divit tomu, když se na jeho účtu na ČSFD objeví pětihvězdičkové hodnocení nadcházejícího a dozajisté urážlivého snímku. Nebo budu překvapen, a chlapec nám do té doby vyroste? ;)

Kolik blogerů bylo kruci zmanipulovaných touhle anti-intelektuální krajně pravičáckou propagandou? Nebo s ní souhlasili vždycky? Zvlášť mě to překvapuje u člověka, který koncem roku 2013 vyjadřoval nesouhlas s americkými kreacionisty, ale nakonec se ideově ve svých společenských názorech přiblížil k jejich pozici. Biologický determinista a transfob Richard Dawkins je krásným příkladem akademického anti-intelektuála, který skončil ve vodách, jež obývají jeho oponenti kreacionisté. Je zajímavé zamýšlet se nad tím, proč tomu tak je.

Kuzuri řekl(a)...

Hezký názor jiného (a přemýšlejícího) Martina na onu propagandistickou reklamu:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-gXGLSNXPJto4tz5aKihD_5XYphwY5g0yV2WdqWF-kLem3nw4lOnOxR0JcBWlrGHsAMAtiKK19v5i66YCFuzTkY4W63vkZy7tZY8DWppn8gU52VEXbpmjOsHDgmMePQzIcjgNlABVrenrakkIVhMjm4AE7qC0d2bqreMVMAtgHrO-NN8S1sgt0dIfoXI/w559-h174/Indik%C3%A1tor-debil%C5%AF-uk%C3%A1zal-%C5%BEe-n%C3%A1%C5%A1-star%C3%BD-blogov%C3%BD-kolega-je-na-tom-dost-%C5%A1patn%C4%9B.png

Okomentovat

Nejčtenější