pátek 1. prosince 2023

Obrázek týdne 1. 12. 2023

Je to k neuvěření, ale tímto pátkem začíná poslední měsíc roku 2023! Možná bych si to měl nechat až na jeho konec, ale už teď mohu říci, že mi přijde, jako bych tímto rokem přímo prosvištěl. A doteď za celých jedenáct měsíců nepřibyl nový příspěvek do dokumentární fotogalerie... dang. Každopádně začíná prosinec, první zimní měsíc, a já jsem si řekl, že nebude na škodu ozvláštnit Obrázky týdne nějakými díly, na nichž je vyobrazen sníh - pochopitelně spolu s nějakými těmi zvířaty. Našel jsem tuto nádhernou malbu od umělce marvellous_pastv2. Co na ni říkáte?


Popisek k obrázku: Středně velký therocephalián druhu Lycosuchus vanderrieti svým vytím oznamuje, že tento hornatý zasněžený kraj je jeho teritoriem. Doširoka otevírá svou tlamu, vyzbrojenou mocnými špičáky, a z hrdla vydává táhlý, vysoký zpěv, zrovna tak, jak to budou jednoho dne o půl třetí stovky milionů let později dělat jeho vzdálení příbuzní z řad masožravých savců. Začíná zima, období nouze, a přestože tito savcotvární plazi jsou schopni spolupracovat, občas se vzájemně hašteří. Toto území je dobré. Horský pás již pokryl nový sníh, ale plató pod skálou, na níž je Lycosuchus usazen, je stále zelené, a táhne dicynodonty a další býložravce, jež mohou být snadnou kořistí. Samotářský lovec si již možná všiml jakéhosi velkého čtyřnožce procházejícího se u úpatí hory, ale prozatím se rozhodl neohrožovat jej. Příští měsíce budou pro tohoto lycosucha výzvou. Těžko říci, co mu drsná permská krajina dá nebo naopak vezme - může ho připravit i o jeho život. Lycosuchus byl dlouhý asi 120 centimetrů, a podobně jako mnoho raných therocephaliánů, měl i on výrazně zvětšené špičáky na horní čelisti, jež mu dávaly takřka gorgonopsiánský vzhled. Je znám na základě několika dobře zachovalých exemplářů sestávajících z lebek i spodních čelistí. Tato scéna se odehrává ve středním permu, před 264 miliony lety a tedy ve stupni kapitan, na území pánve Karoo v dnešní Jihoafrické republice.

Podle mě je to úplně nádherná malba, a jsem pokoušen udělat si z ní pracovní plochu svého počítače. Taky jsem pokoušen olíznout tripový papírek... rozhodně berte drogy, udělají vám dobře! A pro debílky v pozicích moci mám jedinou zprávu, všechno zlegalizovat!
V příštích dnech se asi Blogorgonopsid trochu uklidní. Drogy... Budu si mezi příspěvky dávat třeba několikadenní odmlku. Z listopadového psaní jsem trošičku znaven. Dejte mi drogy! Středeční klip z Autumnwatch 2017 byl již posledním, a v tuto chvíli nemám v plánu přispívat do konce roku do rubriky Videa žádými dalšími úryvky z dokumentárních pořadů. Plány však na prosinec mám, byť zatím neprozradím, jaké. Stejně jako minule vás však ujišťuji, že to bude brutální jízda nebývalých rozměrů.
Užívejte sněhu, který by se měl přenést přes střední Evropu, a berte drogy! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější