neděle 10. prosince 2023

Klimatická konference COP28 s kontroverzním prezidentem, který otrávil svět

Letos od čtvrtka 30. listopadu do úterý 12. prosince probíhá v Dubaji, hlavním městě Spojených arabských emirátů, 28. konference OSN o změně klimatu, zkráceně COP28. Spojené arabské emiráty se k jejímu hostování nabídly na nechvalně proslulé 26. konferenci v Glasgow před dvěma lety. Je to potřetí, kdy tuto událost hostuje stát, který je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), a podle toho to také vypadá. COP28 je prázdná, mediálně napuchlá bublina, která patrně nepovede k žádným významnějším změnám, co se pumpování skleníkových plynů do atmosféry týče. Prezidentem COP28 je Sultan Al Jaber, šéf společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), o níž je známo, že v roce 2021 každý den vytěžila na 2,7 milionů barelů ropy. Významní environmentalisté jako americký demokratický politik Al Gore nebo švédská klimatická aktivista Greta Thunberg označili vedení konference tímto environmentálním zločincem za směšné. Navíc se Al Jaber netají s tím, že negativní dopad činnosti své společnosti na životní prostředí chce do roku 2027 zdvojnásobit. Nikdy předtím se nestalo, že by některé z Konferencí OSN o změně klimatu prezidentoval CEO ropné společnosti! Člověk, který vlastně ukončení fosilního kapitalismu považuje za utopii, chamtivý kapitalistický psychopat zajímající se jen o točení peněz, který jako akt velkorysosti ze své pozice privilegovaného na začátku konference daroval něco přes 420 milionů amerických dolarů oblastem postiženým globální klimatickou změnou. Protože přesně to ono jedno procento dokáže, že? Dělat charitu. S maskou bohatého dobráka předstírat, že mu na jiných alespoň trochu záleží. Každý, kdo četl Petra Kropotkina samozřejmě ví, jak směšnou náhražkou je charita za skutečnou vzájemnou pomoc. A člověk nemusí být přesvědčený socialista skrz na skrz, aby chápal, že boháči jako Al Jaber veškerou svou činností ničí naši planetu. Támhle trocha charity, támhle další ropa vypumpovaná do oceánu, ve vzduchu víc oxidu uhličitého... Jejich chování nemění. Věci se horší. A celá tato konference může být nám, kterým na budoucnosti planety skutečně záleží, k smíchu - přinejmenším proto, že nás utvrzuje v nutnosti začít něco dělat, a nepřenechávat rozhodování nad světem malé skupině přecpaných hamižníků a lobbisty zmanipulovaných politiků.

Sultan Al Jaber, hlava ADNOC, prezident COP28 a muž vlastnící 2,41 milionů amerických dolarů, který si nepřeje konec těžby fosilních paliv. Fotografie z webu New Scientist

To, že tváří konference je člověk, který expanduje fosilní průmysl i v době současné klimatické krize, je zkrátka a dobře vtip. Člověk si až říká, jestli v OSN nechtějí, abychom konečně provedli nějaký globální převrat. Možná nás má obsazení Al Jabera do funkce prezidenta konference nakopnout, abychom se všichni konečně probudili! Existuje iniciativa Boycott COP28, zastoupená aktivisty a organizacemi z celého světa, jež se dali dohromady, aby nahlas vyjádřili svůj nesouhlas s tím, kam se klimatické vyjednávání zemí OSN dostává. Jejím cílem je odhalit zelenou šarádu Spojených arabských emirátů a pokryteckost nejen prezidenta konference, ale celého státu jako takového. Al Jaber si však očividně v různých rozhovorech svůj greenwashing nadmíru užívá.

Zarážející pro mne je, že v současném neoliberálně kapitalistickém světě, kde jsou trh a ekonomický růst na prvním místě, se dostáváme do skutečně nečekané situace, v níž je třeba hlava katolické církve, organizace prosáklé hamižností, touhou po ovládání ostatních a iracionalitou, údajně "progresivnější" než nemálo světových lídrů. Nenechte se samozřejmě unáhlit; současný papež je stejná konzerva, jako všichni ti panáčci před ním, a sám není zodpovědný za nic lepšího, než greenwashing mezinárodní korporace, jejímž lídrem je - korporace, která má vlastní stát, banku, neuvěřitelné množství naakumulovaného majetku, soukromého vlastnictví a vymydlených mozků, jež ji bezhlavě následují v domnělé cestě na nebesa. A proto je ještě směšnější, že konec užívání fosilních paliv vlastně z té bandy privilegovaných influencerů vynesených do výše propaguje v souvislosti s konferencí právě on. Samozřejmě je to čirá pokryteckost katolické církve, která se snaží zachránit před svým dlouho očekávaným koncem jakýmsi mírným zezelenáním. Ale pokud jde o další reálné problémy našeho světa, nejvyšší služebník pánaboha, který nakonec do Emirátů ani neletěl a komentuje situaci z domova, se asi zatvrzele rochní ve svém genderovém esencialismu, a jako žvatlající mimino si opakuje, že "genderová teorie je nukleární bomba". A pak, že je prý papež podle svých kritiků z řad konzervativních křesťanů "marxista". Fuck off, you bunch of turds. You and him and are quite the same.

Na COP28 zamířil také český premiér Petr Fiala, který se rozhodl v Dubaji omílat fakta, která už všichni znají - například že některé regiony světa jsou klimatickou změnou zasaženy více, než jiné. Díky za lekci geografie, Petříčku, ale asi si nás všechny pleteš se SPOLUpomatenci ve své vládě, kteří reálně nevědí úplně nic, a při poslouchání nejzákladnějších informací o našem světě jim roztékají mozky. Fiala také obhajoval obnovený rozvoj jaderné energetiky coby řešení klimatické krize. Jen mám pocit, že zapomněl zmínit jedno - a to sice, že jaderné elektrárny by měly být vlastněny všemi členy komunit, na jejichž území se nacházejí, a neměly by být v rukou pochybných vlastníků s cílem dalšího růstu... Protože jasně, Fiala je přece hodný socialista, a kolektivní vlastnictví jaderných elektráren si přeje, že? Jistě přece nemůže být dalším z těch, kteří si přejí jen další růst, akorát bez uhlí a dalších fosilních paliv? Že ne, Petříčku? Že nechceš donekonečna růst, jen v trochu jiných sférách? Ale teď vážně. Fialova slova o čisté jaderné energetice působí napuchle. Nevím, jestli ho bodla do jazyka nějaká emirátská vosa nebo mu ho napustil fialovým jedem jeho PRista, ale jsem z nich akorát unavený. Meh. Horší premiéři by už fakt byli jenom Babiš nebo nedejbože Okamura.

"Klimatická krize je i krizí lidských práv." Dvacet tisíc lidí vyrazilo demonstrovat do ulic Bruselu, aby vyjádřili nesouhlas s nedostatečností řešení klimatické krize nejen na COP28. Fotografie z webu Anadolu Ajansi

Dá se čekat, že když je prezidentem konference o změně klimatu člověk, který prohlašuje, že za nutností ukončit používání fosilních paliv "není žádná věda" (naopak, milý Sultane, copak jsi to nevydedukoval z poslední zprávy Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu... a podíval ses na ni vlastně?), je celá tato událost docela k ničemu. Je to jen další příležitost pro státníky, lídry, lobbisty a jim podobné. Vyfoťte Fialu, vyzpovídejte nepříliš provokativním žurnalistou Sultana, natočte papeže, jak povídá a povídá a povídá ze svého teplého, vyhřátého domova kdesi na 44 čtverečních metrech bývalého Říma... Jen povídání, prázdná slova, plané sliby. Lidé pociťují čím dál větší ekoanxietu, protože se jich problémy související s klimatem dotýkají častěji! A zatímco privilegovaní chtějí business-as-usual s co nejmenším množstvím změn, aby nepřišli o prémie a o kapitál, lidé v zemích globálního Jihu čím dál více trpí. Spousta lidí si uvědomuje, že povídání lídrů nezmění absolutně nic. Vyrážejí proto do ulic. V Bruselu se 3. prosince odehrála velká demonstrace, navštívená alespoň 20 000 osobami, jež chtěly, aby se klimatická krize skutečně řešila. Někteří si na protest přinesli i palestinské vlajky v solidaritě s oběťmi krvavého konfliktu mezi krajně pravicovým Hamásem a krajně pravicovou izraelskou vládou, jenž započal 7. října. Včera, 9. prosince, se demonstrovalo i v Dubaji. Přišlo na ni 500 lidí. Emiráty si nepřejí, aby byla konference jakýmkoli způsobem "rušena" těmi, jež si uvědomují její prosáklost lží, a tak demonstranti nemohli za tzv. Modrou zónu. Joey Shea z Human Rights Watch o blokaci demonstrantů prohlásila: "Je to šokující úroveň cenzury v prostoru, v němž byla zaručena ochrana základní svobody, jako je svoboda projevu, shromažďování a sdružování."

COP28 je největší vtip ze všech klimatických konferencí OSN. Stala se z nich pouhá tradice, zopakovaná jednou za rok jen proto, že je to tradice, a ty se prý musejí dodržovat. OSN je organizací, která má mít přece nějakou páteř! A teď na sebe sama padá. Na závěr si dovolím prezentovat vám úryvek z nedávného rozhovoru novináře Jona Snowa z Channel 4 s moderátorkou přírodovědných a environmentálních dokumentů, zooložkou a biochemičkou Liz Bonnin (Bang Goes The Theory, Drowning in Plastic, Arctic From Above). Liz v podstatě advokuje změnu zezdola; hovoří o tom, že se při natáčení často setkává s lidmi, kteří jsou dosti progresivní, a kteří změny činí na komunitní úrovni. Lídři ve vysokých pozicích nic nevyřeší, ale skutečné změny mohou nastat v našich komunitách. Když se environmentální a klimatická krize neřeší na globální úrovni zvolenými lídry, pak je třeba ji řešit na lokální úrovni a propojením naší progresivity nakonec dosáhneme skutečné globální změny!


Zdroje informací:
Sultan Al Jaber (Wikipedia)
Liz Bonnin (X/Twitter)

Jaký je váš názor na COP28? Je možné, že v příštích dnech se k této konferenci ještě znovu vyjádřím, neboť jsem tímto článkem jen takříkajíc škrábal po povrchu. Osobně ji skutečně považuji za nic víc, než velkou greenwashing šarádu, která nic nezmění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější