sobota 2. prosince 2023

Pár slov ke změně serveru Ulož.to

Včera, v pátek 1. prosince, okolo poledne skončil ve své původní podobě server Ulož.to, bez něhož si asi žádný českým jazykem hovořící člověk, jenž je doma v digitálním prostoru, nedokázal představit život. Kolik filmů nám jen Ulož.to poskytlo! Kolik starých pokladů kinematografie, vzdělávacích a dokumentárních pořadů a těžko sehnatelných animovaných snímků jsme měli šanci zhlédnout jen proto, že si někdo dal práci s tím, aby je na Ulož.to nahrál a zpřístupnil ostatním. Kolik her, knih a studijního materiálu bylo na onom serveru k nalezení! A teď je to všechno pryč... a přístupné je to vše jen těm, kteří si s nahráním souborů na ten web dali práci. Obrovská škoda.

Fajn, pojal jsem první odstavec tohoto příspěvku trošku poeticky... "Kolik jen nádherných chvil strávili jsme na onom překrásném webu!" mohl jsem ještě zapět. "Nikdy nezapomeneme na prvních pět vteřin, během nichž jsme na Ulož.to uviděli v dětství něco, co jsme tam v dětství prý vidět neměli!" mohl jsem s úsměvem a nostalgickými slzami v očích napsati. "Kéž by se ty chvíle všechny zas vrátily!" mohl bych zanaříkat. Ale upřímně, konec Ulož.to se mnou zatřásl asi tolik, jako konec proklatého Blogu.cz někdy před třemi nebo třemi a půl roky. Slzička neukápla, kapesník nezvlhnul, zaznělo jen důrazné "Fuck!" při již neúspěšném pokusu o stažení aspoň ještě jedné další epizody animovaných X-Menů z 90. let ve více či méně obstojné kvalitě... Ulož.to, jež bylo přístupné všem, je minulostí. A já neteskním, a vy asi také ne. Nejsme asi úplně dost velcí blázni na to, abychom se ze změny jednoho českého webu s tongskou doménou *hledá na Synonymus.cz slušnější verzi slovíčka* zastali *to není ono* zkazili *to asi taky ne* holt podělali.

Tento atypický a jaksi příliš blogový příspěvek na svůj dlouhaletý web nedávám proto, že bych si chtěl poplakat nad svou největší láskou aneb webem, který mi za život mnohé dal (třeba Putování s dinosaury: Obří dráp s dabingem Pavla Šroma z Prima Zoom) i vzal (like nude pictures virginity), ale protože v něm chci vyjádřit svůj nesouhlas s omezováním přístupnosti dat na internetu. Jsem toho názoru, že internet má být jako správná knihovna; přístupný všem, kteří hledají informace, knihy, filmy, seriály, videa, fotografie, zkrátka vše, co nám může být nějakým způsobem nápomocné. Nemyslím si, že v tomto směru je evropská legislativa DSA dobrá. Změny webů jako je Ulož.to navíc prý souvisí s ochranou trhu. A já na to říkám... kdo chce propána trh? V nějaké formě tu sice bude existovat vždycky, to uznávám, ale mám za to, že tímto způsobem bude akorát umožněno, aby se z nás tahalo více peněz. A když se z nás má tahat více peněz, musíme pracovat, tedy nechávat se prodávat, vykořisťovat a ve výsledku napomáhat k environmentální krizi, neboť naše nutnost pohybovat se pět dní v týdnu do práce znamená další uhlíkové emise... řetězí se to. Ne, že bych o tom smýšlel takhle lineárně, uvádím to jen jako příklad, abychom si uvědomili, v jak nespravedlivém světě vlastně žijeme - a přece ho můžeme změnit, když to kolektivně budeme chtít.

Ono Nařízení o digitálních službách (DSA) Evropské unie nabyde platnosti v únoru příštího roku. Jeho cílem je mj. zajistit "správné fungování jednotného trhu". K tomuto bodu mám pár malých výhrad, protože bych byl opravdu mnohem radši, aby vše bylo volně přístupné. Každému bez rozdílů. Ať si každý najde to, co chce. S dalšími hlavními cíly DSA samozřejmě souhlasím, tzn. s vytvářením bezpečného online prostředí. Bude-li nějakým způsobem omezeno šíření konspiračních teorií, rasistického, queerfobního či jinak diskriminačního jazyka, budu se cítit na internetu bezpečněji, a za to budu rád. Proti existenci Evropské unie rozhodně nic nemám, a směju se všem těm jejím odpůrcům z řad krajních pravičáků. Něco málo mi sem tam vadí, ale jako mnohem větší problém považuji třeba to, že země jako Maďarsko nebo Polsko svou politikou odporují evropským zákonům o ochraně queer osob před diskriminací. A vlastně když jsem u toho, proč tyto státy pěkně nezaplatí za to, co jejich lídři dělají? Možná by bylo lepší být tvrdší vůči nim, než vůči skvěle využitelným serverům, jako bylo Ulož.to... co myslíte?

Tolik tedy mé vyjádření ke změně Uložta. Některé soubory už možná nikdy nenajdete, zvláště pokud se jednalo o těžko sehnatelné staré české filmy nebo vámi upravené prezentace vyučujícího ze základky, do kterých jste napsali sprostá slova, a rozšířili jste je po internetu (as you should!). Krok směrem ke kryptoanarchismu tohle rozhodně není. Ale víte, jak to je. Maska s knírem se pořád usmívá.

RIP

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější