pátek 8. prosince 2023

Obrázek týdne 8. 12. 2023

Po dnešních příjemných drogových experimentech, díky nimž pociťuji velkou eufórii, a zblázněný do pansexuální ikony Deadpoola, na kterého v posledních dnech plných leaků z natáčení filmové trojky nemohu přestat myslet, přináším na svůj senilní, pravěký blog další Obrázek týdne. V některých částech této podivné státní soudržnosti, bývalé Československé státně kapitalistické republiky, se stále drží sníh. A proto jsem si řekl, že mezi Obrázky týdne zařadím nějakou starší paleoilustraci, ve které se ta bílá hmota nachází. Úplně náhodou jsem narazil na tento retro art Roda Rutha, namalovaný kolem roku 1974. Je docela fajn. Tak proč s ním ne do téhle rubriky?


Popisek k obrázku: Tlupa pravěkých lidí druhu Homo neanderthalensis bojuje s velkým jeskynním medvědem (Ursus spelaeus) na úpatí zasněžených kopců. Vybaveni oštěpy, zapálenými větvemi a mohutnými kameny, obklíčili ho, a chystají se jej ubít k smrti. Nešťastný medvěd v hrůze řve, máchá tlapou, jen aby mu na ní byla zapálena srst, a po úderech několika kameny mu z roztříštěné hlavy divoce stékají proudy krve. Byl doslova zahnán do kouta, a nemá, kam utéci. Rozohnění neandrtálci se radují z toho, že jednoho z největších a potenciálně nejnebezpečnějších zvířat v kraji zabijí. Jakmile tak učiní, vezmou nejspíše jeho kožešinu a zuby, z jeho kostí odřežou i nějaké to maso, a vše si odnesou do své jeskyně. Důvod, proč se s medvědem vůbec střetli, může mít též co do činění s jejich jeskynním domovem. Začala tuhá zima, napadl sníh, a medvěd se potřeboval rychle někam uchýlit. Před pár dny se ještě cpal bobulemi, pak se počasí rychle změnilo, a huňatý všežravec potřeboval najít místo pro hibernaci na příští měsíce. Zavítal nejspíše do jeskyně pravěkých lovců, kteří v tu dobu byli pryč, a když pak po setmění našli ve svém pelechu dřímajícího medvěda, zaútočili na něj. Zvíře uteklo z jeskyně ven, ale daleko se nedostalo. Jeho život končí. Scéna se odehrává na území dnešního Německa před 60 000 roky.

Líbí se vám tento retro obrázek s burianovsky působícími neandrtálci? Docházelo skutečně v prehistorických časech k něčemu takovému, anebo se jedná jen o výplod umělcovy fantazie? Na to si budete muset zodpovědět sami, protože já odpověď fakt neznám.
Jistě jste zaregistrovali, že v současné době probíhá ve Spojených arabských emirátech klimatická konference COP28. V příštích dnech můžete očekávat mé vyjádření k této vysoce medializované události, která mě uvnitř neskutečně sžírá - kvůli Fialovi, kvůli papežovi, prostě kvůli vší té pakáži, co tam vystupuje, a absolutně nic produktivního nedělá... Celý článek na toto téma tedy brzy! Jinak budou příští dny na Blogorgonopsidu asi pořád docela tišší, protože požívám značné množství omamných látek, a na psaní prostě nemám čas. Nedělám si srandu.
Užívejte zbytku sněhu, a taky si něco dejte - žijete jen jednou!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější