pátek 29. prosince 2023

Obrázek týdne 29. 12. 2023

Do konce roku 2023 zbývají necelé tři dny, včetně tohoto. Jak ten čas letí... Včera ještě na naší planetě žili neptačí dinosauři, dnes už skoro na dveře klepe rok 2024, zítra snad budou Zemi ovládat suchozemské chobotnice... No, abych to neoddaloval, po dvou týdnech, kdy se vrátil Správce dinosauřího parku (který už není správcem, ale řadovým pracujícím), je tu konečně další příspěvek do rubriky Obrázky týdne. Ačkoliv je zima, venku rozhodně není mráz; tato zima má být teplotně nadprůměrná, a úplného blizardu se prostě asi nedočkáme. To ale neznamená, že bych na blizard nemohl myslet! A tak jsem si řekl, že poslední letošní příspěvek do obrázkové rubriky bude blizardový. Nalezl jsem toto výtečné dílo paleoumělce vystupujícího pod přezdívku Paleonyx. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Velký rohatý dinosaurus Pachyrhinosaurus canadensis ve studivém blizardu kráčí zasněženou krajinou. Ostrý, ledový vítr se mu zahlodává do jeho malých oček, přenášeje kupy sněhu na dinosaurova záda a ocas. Sníh se zachytává mezi drobnými, srsti podobnými filamenty, jež obrněncovo tělo zčásti izolují. Masivní herbivor statečně odolává kruté zimě, a jednu končetinu za druhou sune vpřed, přestože sněhová pokrývka této pláně dosahuje jeho břicha. Těžko říci, proč tento Pachyrhinosaurus nevyhledal za tak otřesného počasí úkryt. Možná má příliš velký hlad, a rozhodl se jej zahnat. Tím by však vydal přílišné množství energie, zvláště v době, kdy je tak těžké a nevýhodné pohybovat se v otevřeném prostoru. Pravděpodobnější je, že tento rohatý veterán ztratil své stádo, možná kvůli útěku jakési smečky tyrannosauridů. P. canadensis byl 6 až 8 metrů dlouhým centrosaurinem, a jedním ze tří dosud známých druhů rodu Pachyrhinosaurus. Jedná se o jednoho z nejznámějších rohatých dinosaurů vůbec, a žil před 73,5 až 68,5 miliony roky. Tato scéna se odehrává na území dnešní kanadské provincie Alberta před 70 miliony let, v pozdní křídě stupně maastricht.

Pachyrhinosaurus je dinosaurem neodmyslitelně spojeným s koncem roku díky celovečernímu snímku Putování s dinosaury 3D (Walking with Dinosaurs 3D) z roku 2013; ten tehdy vyšel v době před Vánoci. Nedávno jsem o tomto filmu diskutoval s pár lidmi na Discordu, a shodli jsme se, že namlouvací scéna v tom filmu byla creepy af. Dodnes jsem jí traumatizovaný.
Čtenáře ze Slovenska bych rád upozornil na to, že vyšel druhý trailer k dokumentárnímu filmu Divoká příroda Slovenska s Nigelem Marvenem (Wild Slovakia with Nigel Marven), jehož premiéra se rychle blíží - nezapomeňte v pondělí 1. ledna od 20:10 sledovat Dvojku!
Co vás čeká v brzké době? 6 druhů, přátelé! 6 vybraných druhů jedné mé oblíbené skupiny prvohorních obratlovců! Snad tím neprozrazuji příliš mnoho...

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Vyjadřoval jsem se k tomu, co se stalo na FF UK, a doteď mě to děsí, každopádně jistý inteligent z řad Okamurova fašisboru očividně vyzkoumal odpověď na složitou otázku, proč ten student přišel na fildu střílet: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanec-spd-kobza-strelec-z-fakulty-je-produkt-inkluzivniho-skolstvi-40455576

Jop, SPD je meme. Všechno, co dělají a říkají, je vtip. :D Obvykle se v souvislosti se školními střelbami řeší to, zda by měly být zbraně vůbec povolené - a pravičáci samozřejmě hájí vlastnictví střelných zbraní, hlavně za Atlantikem. Čeští fašouni to vidí jinak - střelby jsou prý důsledkem progresivity na školách.

Což nemá ta krajně pravicová sebranka špetky empatie? Tohle pravičáci dělají... Dojde k tragédii, a oni ji hned ukradnou pro svůj prospěch. Kobza nejeví zájem o solidaritu s oběťmi a příbuznými obětí toho masakru. Ne, hned využívá situaci k protlačení své zpátečnické agendy.

Pokud chce někdo hledat vnější příčiny takového neštěstí, nechť analyzuje systém, v němž žijeme - kapitalistický systém vytvářející z podstaty nerovnost mezi lidmi a vedoucí k vykořisťování člověka druhým. České školství má k "progresivnímu" ještě dost daleko; to platí i o školství v jiných částech světa.

Nenechme si nic nalhávat, zvlášť od lidí, kteří prezentují své unáhlené závěry k propagaci svého zpátečnictví. Fuck SPD. Teď zas ukázali, co jsou zač.

Kuzuri řekl(a)...

Jo a mimochodem, kdybyste to nevěděli (a neměli čas si přečíst ten článek na Novinkách), Kobza třeba rozšiřoval konspirační teorii o tom, že prý "Američané nikdy nebyli na Měsíci". Tak takový typ člověka to je. A total joke.

Okomentovat

Nejčtenější