neděle 31. prosince 2023

Stop Cop City: Ohlédnutí za pokračujícím bojem proti policejní brutalitě a environmentálnímu rasismu v Atlantě

S koncem roku 2023 se ohlédněme zpět za výkony decentralizovaného hnutí Stop Cop City v americké Atlantě, které souvisí i s ochranou environmentu, a takřka od jeho počátku jsme se v médiích dozvídali o obráncích lesa na území, které má být využito pro stavbu trénovacího zařízení, jež by využívali policisté. Hnutí Stop Cop City chci tímto na svém blogu Blogorgonopsid vyjádřit svou podporu; všem, kteří se stavějí proti militarizaci policie kdekoli ve světě, a proti útlaku celkově, přeji v blížícím se roce 2024 jen to nejlepší! A už na úvod zde hnutí Stop Cop City přeji, aby dosáhlo svého cíle!

Stop Cop City nebo také Block Cop City & Defend the Atlanta Forest je decentralizovaným hnutím vzniklým v roce 2021, jež se staví proti konstrukci zařízení na tréning policistů na území lesa South River Forest poblíž velkoměsta Atlanta v americkém státě Georgia. Lidé, kteří se k němu hlásí, jsou oponenty militarizace policie, kterou výstavba trénovacího zařízení posílí, a jsou zároveň environmentálními aktivisty stavícími se proti destrukci lesa, jenž má být stavbou onoho zařízení významně poznamenán. Uvědomují si, že poničení lesa bude vést k prohloubení ekonomické nerovnosti, povede k ekologickému kolapsu území a celkově přihorší chudým, z většiny afroamerickým čtvrtím v okolí. V září 2021 schválilo město výstavbu zařízení na tréning policie o ploše 34 hektarů v místě starého, opuštěného vězeňského komplexu, kde se nacházela farma, na níž zhruba mezi lety 1920 až 1990 pracovali vězni. Od té doby, co byl vězeňský komplex uzavřen, oblast dosti zezelenala, a od roku 2000 se ji snažili prezervovat ochránci přírody. Jejich pokusy se v září 2021 ukázaly být marnými. Nemálo lidí z celého světa rozhodnutí města Atlanty kritizuje, a vybudování zařízení přezdívaného "Cop City" považuje za příklad environmentálního rasismu. 

Nápis s názvem hnutí Stop Cop City vyvěšený v atlantském lese. Fotografie z webu JustLeadershipUSA

Atlanta je přitom pověstná svou policejní brutalitou. Nedlouho po zabití George Floyda v Minneapolis došlo k další rasistické vraždě policistou právě v Atlantě; 12. června 2020 tam policista Garrett Rolfe zastřelil sedmadvacetiletého afroamerického muže Raysharda Brookse, jenž spal ve svém vozidle zaparkovaném u restaurace Wendy's. Poté, co se k němu Rolfe choval nesmírně násilně, vytrhl mu Brooks z rukou taser a pokusil se utéci, načež na něj policista třikrát zastřelil - dvě kulky zasáhly Brooksovo tělo, a ačkoliv byl převezen do nemocnice, zranění byla tak velká, že jej již nešlo zachránit. K podobným rasistickým vraždám způsobeným policisty ve Spojených státech stále dochází. Jen letos, v roce 2023, zastřelili američtí policisté přinejmenším 1213 lidí, a v předešlém roce minimálně 1202 lidí! 261 letošních obětí policistů byli Afroameričané. Jeden z nejotřesnějších letošních příkladů policejního násilí nastal 7. ledna, kdy byl devětadvacetiletý Tyre Nichols brutálně sbit pěti policisty v Memphisu. 

S letošními policejními vraždami souvisí také tragédie, k níž došlo 18. ledna právě v Atlantě, respektive v atlantském lese. Toho dne byl totiž zastřelen šestadvacetiletý environmentální aktivista Manuel Esteban Paez Terán. Svým kamarádům byl známý pod přezdívkou Tortuguita. Byl to ekoanarchista, identifikoval se jako queer, stavěl se proti policejnímu násilí, a ani nebyl americkým občanem - pocházel z Venezuely, ale žil ve Spojených státech, kde získal titul na Florida State University. Policisté z Georgia State Patrol 18. ledna vtrhli do aktivistického tábora, a aktivisty napadli s tím, že hodlali nelegální kampery vyhnat nebo pozatýkat. Přitom začali na aktivisty střílet. Tortuguitovo tělo bylo zasaženo 57 kulkami, střelbu policistů tedy nepřežil. Jeho rodina tvrdí, že měl ruce nad hlavou, když lidé z patroly stříleli. Šest policistů zodpovědných za Torguitovu smrt prý nepůjde k soudu, tak rozhodla kancelář návladního distriktu Stone Mountain Circuit, kde k tragédii došlo, s tím, že Torguitova vražda jím byla ospravedlněna jako "objektivně rozumná". Šest mužů v uniformách, padesát sedm výstřelů, a po deseti vteřinách život mladého, odvážného aktivisty skončil. Pokud někdo s jeho vraždou souhlasí a těch, kteří ho připravili o život se zastává, pak si jej dovoluji označit za bezcitného psychopata.

Šestadvacetiletý ekoanarchistický aktivista Manuel Esteban Paez Terán, jehož život byl 18. ledna tohoto roku zmařen šesti policisty v atlantském lese. Fotografie z webu World Socialist Web Site

Tři dny po vraždě Tortuguity, 21. ledna, došlo v Atlantě k velkému protipolicejnímu riotu. Házely se předměty, zapalovala se policejní auta, dokonce se i ničila okna bank. Policisté zatkli několik demonstrantů, protože je podezřívali z toho, že u sebe měli výbušniny. Následujícího dne vydalo hnutí Stop Cop City své oficiální prohlášení k riotu: "Ničení materiálu se zásadně liší od násilí. Zdá se, že všechny hlášené činy jsou výslovně zaměřeny proti finančním podporovatelům." Republikánský guvernér státu Georia Brian Kemp - zpátečník stavějící se proti reprodukčním právům žen - pak 26. ledna vyhlásil stav nouze, neboť rioty pokračovaly. A to, že pokračovaly, bylo dobře. To si autority opravdu myslely, že taková brutální vražda lidmi neotřese? To, co bylo na Tortuguitovi provedeno, byl ohavný čin! Ohavný čin, za který pachatelé zřejmě nikdy nezaplatí. Další důkaz, čeho jsou zákonem pověření se zbraněmi schopní, a jak skutečné spravedlnosti unikají. A když se zvednou masy lidí a projeví svůj nesouhlas, co pak tito muži zákona dělají? Snaží se je rozdmýchat slzným plynem, mlátí demonstranty obušky a zatýkají. Kromě aktivistů a obyvatel Atlanty vraždu odsoudilo také několik stovek národních a mezinárodních organizací, včetně Greenpeace USA.

The Guardian nás se začátkem prosince informoval o tom, že americký Department of Homeland Security monitoroval či monitoruje internetové příspěvky vyjadřující se kriticky ke stavbě zařízení Cop City, což vyústilo ve smrt jednoho aktivisty a ve 40 zatčení! Vienna Forrest, aktivistka patřící k ochráncům atlantského lesa, považovala nejprve v roce 2022 za špatný vtip, že lidé jako ona byli policisty považováni za "ekoteroristy". V lesních táborech se seznámila s Tortuguitou, a asi měsíc předtím, než byl brutálně zavražděn, zatkla ji policie s tím, že byla považována za "domácí teroristku". I některé další aktivisty stavějící se proti Cop City prý georgijská policie považuje za "extremisty". Je stavět se proti policejnímu násilí extremismus? Je extremismus stavět se proti environmentálnímu rasismu a zničení lesa? Tvrdím, že nikoliv. Jedinými extremisty jsou ti psychopatičtí policisté, kteří nehodlají přestat svou pozici zneužívat ve prospěch prohnilého projektu s masivní devadesátimilionovou investicí, který jen zhorší životy místních. Mluví někdo o teroristech? Ukazujme na ně!

Anonymní aktivista v South River Forest u Atlanty. Fotografie z The Guardian

Boj pokračuje. A vzhledem k tomu, že je stavba Cop City už dva roky schválená, kdo ví, jak to nakonec dopadne. Stop Cop City má podporu od vysokoškolských institucí Georgia University, Emory University, Spelman Colege, Morehouse College a Agnes Scott College, jakož i od dalších škol. Letos v březnu několik desítek organizací zaměřených na lidská práva podepsalo otevřený dopis, podle něhož jsou zatčení na základě "domácího terorismu" ničím jiným, než eskalující zastrašovací taktikou (takto bylo mimochodem odůvodněno zatčení devatenácti aktivistů; většina těchto aktivistů ale nemá americké občanství, a přijela chránit South River Forest z jiných zemí světa). Myslím si, že nikdo nepochybuje o jednom: tito aktivisté jsou velmi odvážní, a staví se za dobrou věc. Což nebylo ničení lesů dost? Což je nutné posilovat policii, aby vraždila další nevinné? Stop Cop City!

Zdroje informací:
Stop Cop City (Wikipedia)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější