neděle 3. prosince 2023

Dinosaur Empire: Připravovaný nezávislý dokument o druhohorních veleještěrech

Mnohokrát jsem přinejmenším za poslední rok na tomto blogu opakoval, že žijeme v renesanci dokumentárních a vzdělávacích pořadů s paleozoologickou tématikou. Od Prehistoric Planet k Prehistoric Planet 2, od Dinosaur with Stephen Fry k Dinosaurs: The Final Day with David Attenborough, od Ice Age: A Frozen World k Life on Our Planet... V letech 2022 a 2023 vyšlo obrovské množství paleodokumentů, z nichž některé svou kvalitou nastavily skutečně vysokou laťku. Svět prehistorických zvířat nám v těchto letech umožnili prozkoumat svými komentáři či podmanivým provázením David Attenborough, Steve Backshall, Michaela Strachan, Chris Packham, Morgan Freeman, Stephen Fry a další veteráni přírodovědných dokumentů (a to se dá říci i o těch dvou hercích!) ve filmech a seriálech s více či méně dosti velkými rozpočty. Ale současná paleodokumentární renesance se netýká jen velkých korporátních produktů či televizních pořadů. Zahrnuty jsou do ní i nezávislé projekty jako je Forgotten Bloodlines: Agate od Maxe Bellomia, vyprávěný Nigelem Marvenem. Tento pětačtyřicetiminutový film o miocénní Nebrasce, rozdělený na tři patnáctiminutové epizody, by měl vyjít v roce 2025. A to, že vůbec vyjde, zajistily finanční dary v podobě více než 85 000 dolarů od fanoušků Maxova projektu. V poslední době se už mezi fanoušky paleodokumentů hovoří o dalším velkém nezávislém projektu, ještě ambicióznějším, než je ten Maxův. Je to Dinosaur Empire!


Podle první oficiální upoutávky, jež je zároveň lákadlem na Kickstarter potřebný k financování projektu, to bude opravdu něco! Dinosaur Empire má být nezávislou pseudodokumentární sérií o životech neptačích dinosaurů od malé společnosti Graco Films. Ta vytvořila letos oficiální stránku projektu, a v září se pak na Twitteru objevil oficiální účet Dinosaur Empire, kam čas od času přibude nějaký ten klip s animovanými veleještěry. Informací je o této připravované sérii zatím po málu. Příští rok budeme mít všichni možnost darovat tvůrcům peníze na výrobu tohoto seriálu. Vzhledem k tomu, že je to projekt nezávislý, můžeme čekat maximální kvalitu. Žádné datum premiéry totiž není určeno. V televizi to chodí úplně jinak. Jakmile se pořad ocitne v produkci, čeká se, že vyjde třeba už za rok (jistě, velkorozpočtové dokumenty typu Planet Earth III, která se právě vysílá každou neděli na BBC One, nechme stranou). Hlavním zdrojem rozpočtu tohoto dokumentu budeme my - lidé, kteří se zajímají o záležitosti, které nám má Dinosaur Empire představit. Rozhodně vás budu v budoucnu nadále informovat o vývoji tohoto seriálu a také o možnosti přispět jeho tvůrcům. Zatím to vypadá úžasně - má nás čekat další cesta druhohorami plná zajímavých příběhů živočichů, které žádný člověk nikdy nespatří naživo.

Co na Dinosaur Empire říkáte? Já se tedy rozhodně těším, a doufám, že nezávislých projektů, jako je tento, ještě přibude!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější