čtvrtek 21. listopadu 2019

Evropští sauropodi - část 2.

Projekt Evropští sauropodi pokračuje. Minule jsme si představili první pětku mnou vybraných dlouhokrkých dinosaurů z našeho světadílu. Nyní je na čase představit si dalších pět dinosaurů, kteří byli v podstatě těmi největšími zvířaty, jež kdy kráčela prehistorickou Evropou...

Jméno: Europatitan,
Velikost: délka 25 metrů,
Výskyt: Iberský poloostrov, raná křída, před 125 miliony let.

Europatitan eastwoodi byl na základě fragmentárních pozůstatků popsán v roce 2017. Jde o největšího sauropoda, o němž je dosud známo, že žil na území Španělska. Svým druhovým jménem ctí proslulého herce, režiséra a hudebníka Clinta Eastwooda.

Jméno: Normanniasaurus,
Velikost: délka 12 metrů,
Výskyt: Francie, raná křída, před 110 miliony let.

Normanniasaurus byl bazální titanosaur, a tedy jeden z primitivnějších zástupců této překvapivě úspěšné skupiny křídových sauropodů. Jeho pozůstatky byly nalezeny ve francouzském departementu Seine-Maritime v regionu Normandie. Je nicméně znám jen z několika kostí, včetně obratlů.

Jméno: Soriatitan,
Velikost: délka 13 až 14 metrů, hmotnost 8 tun,
Výskyt: Španělsko, raná křída, před 138 až 132 miliony let.

Tohoto středně velkého až velkého sauropoda popsali španělští paleontologové teprve v roce 2017, přestože vykopávky jeho kostí započaly již v roce 2000. Patřil do čeledi Brachiosauridae. Nejen na základě nálezu Soriatitana odborníci předpokládají, že Evropa a Severní Amerika mohly být na počátku křídového období spojeny. Důkazem toho může být značná diverzita brachiosauridů vyskytujících se v tomto období na obou světadílech. Soriatitan je také jediným dosud popsaným raně křídovým brachiosaurem Evropy.

Jméno: Eucamerotus,
Velikost: délka 15 metrů,
Výskyt: Isle of Wight, Anglie, Velká Británie, spodní křída, před 129 až 125 miliony let.

Dříve byl považován za brachiosaurida, dnes na něj paleontologové nahlížejí zkrátka jen jako na zástupce kladu Macronaria. Dlouho byl považován za synonymum rodu Pelorosaurus. Je znám jen z několika kosterních úlomků, a o jeho životě se téměř nic neví.

Jméno: Oplosaurus,
Velikost: délka až 25 metrů,
Výskyt: Isle of Wight, Anglie, Velká Británie, raná křída, před 125 miliony let.

Roku 1852 popsaný sauropod, jehož zařazení dodnes láme paleontologům hlavu. Jeho zuby se velikostí rovnaly zubům Brachiosaura, což, spolu s jinými znaky, Darrena Naishe k závěru, že mohl dorůstat zhruba stejné velikosti. Byl také spoluautorem článku, který Oplosaura zařadil do čeledi Camarasauridae, i když předtím předpokládal, že šlo ve skutečnosti o turiasaura. Tyto teorie byly každopádně neformální, a tak je Oplosaurus v systému sauropodů stále tak jaksi "sám". Jeho jméno znamená v překladu "obrněný ještěr", hodilo by se možná lépe nějakému ankylosaurovi.

Další várka zase příští týden ve čtvrtek! Doufám, že se Vám zatím tento projekt líbí...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější