čtvrtek 28. listopadu 2019

Evropští sauropodi - část 3.

Můj projekt o evropských sauropodech se dočkal již své třetí části. V rámci předchozích dvou dílů jsme se seznámili již s deseti sauropodními dinosaury z evropského kontinentu, stále jich však mnoho čeká na naši pozornost! Vrhněme se tedy na další pětku...

Jméno: Losillasaurus,
Velikost: délka 15 až 18 metrů, hmotnost okolo 15 tun,
Výskyt: Španělsko, pozdní jura až raná křída, před 148 až 142 miliony let.

Losillasaurus byl popsán v roce 2001 na základě pozůstatků kostry nedospělého jedince. Sestávala mj. i z částí lebky a ze 143 centimetrů dlouhé pažní kosti. Tyto ostatky byly odkryty na jihovýchodě Španělska, konkrétně v komarce Los Serranos.

Jméno: Ohmdenosaurus,
Velikost: délka 6,2 až 6,7 metru, hmotnost 1,1 až 1,3 tuny,
Výskyt: Německo, raná jura, před 182 až 174 miliony let.

Malý vulcanodontid Ohmdenosaurus je znám na základě fragmentárních pozůstatků nalezených poblíž německého Holzmadenu. I v současné době, jednačtyřicet let poté, co byl vědecky popsán, se jedná o jednoho z mála dosud známých toarciských sauropodů.

Jméno: Cetiosaurus,
Velikost: délka 16 metrů, hmotnost 11 tun,
Výskyt: Anglie, Velká Británie, Francie, Švýcarsko, mimo Evropu také Maroko, střední jura, před 167 miliony let.

Jedna z hvězd originálního pilotu Putování s dinosaury (viz obrázek výše) byla popsána Richardem Owenem v roce 1841. Tehdy však nerozpoznal, že se jednalo o dinosaura. Koneckonců pojem "dinosaur" zavedl až o rok později. Myslel si, že kosterní ostatky, které zkoumal, patřily obrovskému krokodýlovi. Cetiosaurova páteř mu ovšem připomínala páteř velryby. Až v roce 1852 poznal Gideon Mantell, geolog proslulý svým popisem Iguanodonta, že i Cetiosaurus se řadil mezi dinosaury. Od té doby bylo popsáno až sedm druhů, ne všechny však mohou být platné.

Jméno: Cardiodon,
Velikost: neznámá, pravděpodobně však blízká velikosti Cetiosaura (délka okolo 15 metrů),
Výskyt: Anglie, Velká Británie, střední jura, před 170 až 160 miliony let.

Jeho jméno znamená v překladu "srdčitý zub". Popsal jej Richard Owen v roce 1841. Stejně jako v případě Cetiosaura vůbec netušil, jak zvíře, jež pojmenoval, vůbec vypadalo... Po více než 150 let byl Cardiodon považován za cetiosaurida, nicméně poslední výzkumy ukázaly, že je bližší turiasaurům.

Jméno: Magyarosaurus,
Velikost: délka 6 metrů, hmotnost 1,2 tuny,
Výskyt: ostrov Hateg, Rumunsko, pozdní křída, před 75 až 66 miliony let.

Jeden z nejslavnějších rumunských dinosaurů. Objevil se například v díle Podovy cesty ze seriálu Planeta dinosaurů (Dinosaur Planet) z roku 2003 nebo v šesté epizodě podobně pojmenovaného cyklu Planeta dinosaurů (Planet Dinosaur) z roku 2011. Magyarosaurus byl miniaturní ostrovní verzí větších titanosaurů, a je dokonalým příkladem ostrovního nanismu. Nebyl jediným dinosaurem z ostrova Hateg, který se zmenšil proto, aby v jeho omezeném prostředí přežil... Magyarosaurus byl blízce příbuzný madagaskarskému Rapetosaurovi.

Další várka zase za týden! Doufám, že se Vám tato část líbila... Budu rád za jakékoliv Vaše připomínky. Můžete napsat, který ze sauropodů v tomto článku Vás zaujal nejvíce!

4 komentáře:

$@!uuya$@! řekl(a)...

Super.

HAAS řekl(a)...

Trochu odbočím od tohoto článku... Zajímalo by mě, proč někdo čas od času naschvál snižuje hodnocení mých článků, aniž by se jednou odvážil uvést v komentářích důvod. Jak si mám vysvětlit snížení hodnocení včerejšího článku? Pokud se tomu tajemnému človíčku můj blog nelíbí, proč ztrácí čas tím, že na něj chodí? Není lepší radši se na pár minut projít venku nebo se naučit pár slovíček cizího jazyka prostřednictvím nějakého zajímavého videa na YouTube? :-D

Alfaraptor řekl(a)...

[2]: Ty máš problémy... :D :D :D

$@!uuya$@! řekl(a)...

[3]: wtf?

Okomentovat

Nejčtenější