čtvrtek 14. listopadu 2019

Evropští sauropodi - část 1.

Sauropodi byli těmi největšími suchozemskými zvířaty, která kdy žila na naší planetě. Byla to úžasná zvířata, jež nepřestávají fascinovat lidi všech generací, od malých a zvídavých dětí i po starší zájemce o přírodu a život v prehistorických dobách. Ti největší z největších sauropodů žili, jak je známo, na jihoamerickém kontinentu, jiní obři se vyskytovali v Severní Americe nebo v Asii. Ale tady u nás, v Evropě, také žila celá řada pozoruhodných dlouhokrkých dinosaurů. A já se nyní rozhodl, že další projekt bude patřit právě jim. Zatímco si tedy dávám přestávku od psaní značně časově náročného projektu Evropští lacertidi, budu se od dnešního dne každý čtvrtek věnovat Evropským sauropodům! Tento projekt se ponese ve stejném duchu, jaké mé seriály Býložraví savci z pravěku, jenž jsem psal v roce 2010, a Soupis pravěkých žraloků z prvních dvou měsíců roku 2014. Půjde zde o rychlé uvedení základních údajů, nikoliv o dlouhé popisky... Jste-li připraveni seznámit se s první pěticí evropských sauropodů, pusťte se do rychlého čtení...

Jméno: Europasaurus,
Velikost: délka 6 metrů,
Výskyt: Německo, svrchní jura, před 154 miliony let.

Tohoto trpasličího sauropoda popsal v roce 2006 Octavio Mateus. Jelikož byla v období svrchní jury Evropa zalita mořem, byl Europasaurus nucen žít na izolovaném ostrově, ze kterého se později stala část Německa.

Jméno: Turiasaurus,
Velikost: délka 30 až 37 metrů, hmotnost 40 tun,
Výskyt: Španělsko, svrchní jura, před 155 až 146 miliony let.

Tento sauropod by mohl být vůbec největším kdy nalezeným evropským dinosaurem. Přestože kosti jeho končetin byly enormní, jeho lebka měřila "jen" 70 centimetrů, což není mezi sauropody zrovna úctyhodné.

Jméno: Zby,
Velikost: délka 16 až 18 metrů,
Výskyt: Portugalsko, pozdní jura, před 150 miliony let.

Zby byl na základě neúplné kostry, nalezené ve formaci Lourinhã, popsán až v roce 2014. Byl blízce příbuzný Turiasaurovi.

Jméno: Aragosaurus,
Velikost: délka 18 metrů, hmotnost 25 tun,
Výskyt: Španělsko, raná křída, před 145 až 140 miliony let.

První dinosaurus nalezený na území Španělska. Byl za den schopen zkonzumovat přes 300 kilogramů listí. Podobal se Camarasaurovi, i když není jisté, zda s ním byl evolučně blízce přízněn.

Jméno: Iuticosaurus,
Velikost: délka 15 až 20 metrů,
Výskyt: Isle of Wight, Anglie, svrchní křída, před 140 miliony let.

Tento málo známý dinosaurus byl prve popsán v roce 1887 Richardem Lydekkerem jako Ornithopsis, roku 1929 mu Friedrich von Huene dal jméno Titanosaurus valdensis, a až v roce 1993 jej Jean de Loeuff popsal jako platný a samostatný rod. Iuticosaurus svým jménem ctí Juty, kteří se na ostrově usadili v 5. století našeho letopočtu.

Příští čtvrtek - další část Evropských sauropodů! Doufám, že se Vám první část líbila, pokud ano, komentujte...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější