čtvrtek 22. září 2016

Základní údaje o čeledích dinosaurů-Megalosauridae

Minule jsem Vám ve zkratce představil čeleď Dricraeosauridae, teď se podíváme na megalosauridy, slavné masožravé dinosaury!

Název čeledi: Megalosauridae,
Autor názvu a popisu: Thomas Henry Huxley, 1869,
Nejznámější dinosaurus z čeledi: Megalosaurus,
Doba výskytu: Jura.
Megalosauridi byli menší až velcí draví dinosauři, a patřili mezi geograficky nejrozšířenější karnosaury. Tito masožravci byli hojní v Juře, první se objevili už před 170 miliony let a ti nejpokročilejší a zároveň poslední megalosauridi žili na konci Jurského období, před 145 miliony let. Nejznámějším členem této skupiny je Megalosaurus, první kdy objevený a brzy na to popsaný dinosaurus. Už v 17. století byla nalezena jedna kost stehenní, ale toto zvíře bylo proslaveno velkým objevem, který v 19. století učinil geolog William Buckland. Megalosaurus byl první kdy nalezený britský dinosaurus (od té doby jich bylo objeveno na padesát) a žil v období Jury před 160 miliony let. Byl to poměrně velký masožravec, od špičky ocasu až po čenich měřil tento plaz 10 metrů a vážil až 4 tuny. Původní představy raných paleontologů ohledně velikosti tohoto dinosaura však byly značně přehnané: původně se předpokládalo, že měl až dvacet metrů a byl to jakýsi varanovitý plaz (v době objevu ani neexistovalo slovo dinosaurus, to zavedl až Richard Owen o několik desetiletí později). Megalosaurus patří mezi dobře známé dinosaury, i když v minulosti na něj bylo nahlíženo z velké šíře. Myslí se to tak, že spousta jiných masožravých dinosaurů, jako třeba velký africký Carcharodontosaurus, byli považováni za Megalosaura nebo členy čeledi Megalosauridae. V případě Carcharodontosaura to ale rozhodně nebyla pravda, byl to člen jiné skupiny velkých karnivorů (svou velikostí ještě megalosauridy překonával). Avšak nálezy z Evropy a Severní Ameriky bohatě stačí k tomu, abychom věděli, že megalosauridi byli hojně rozšíření. Torvosaurus patřil mezi největší jurské theropody a pravděpodobně to byl jediný, nebo jeden z mála tehdejších tvorů, kteří mohli konkurovat Allosaurovi... Do této čeledi patřil i Eustreptospondylus, který se stal známý díky seriálu Putování s dinosaury. Dochoval se ale jediný exemplář, pravděpodobně to byla mršina, kterou v období Jury zanesl do vodních hlubin, kde se fosilizovala, mořský proud. S megalosauridy je ale spojena i řada nálezů otisků stop nebo jednotlivých zubů, které se fosilizovaly ve vrstvách. V Juře to byli úspěšní masožravci, ale s nástupem nového období, Křídy, z planety vymizeli. V době, kdy byl za megalosaurida považován např. Carcharodontosaurus, by se to říci nedalo, ale dnes žádné pravé, nefalšované megalosauridy z Křídy neznáme.



Na obrázcích jsou Megalosaurus, Eustreptospondylus a Torvosaurus. Snad jste si článek užili a třeba se i dozvěděli něco nového o megalosauridech!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější