čtvrtek 1. září 2016

Mohli dinosauři měnit barvy?

Zřejmě nikdy nebudeme znát odpověď na otázku, zda mohli dinosauři či jiní prehistoričtí plazi měnit své barvy. Dnešní chameleoni a také některé druhy hadů to však dokáží. Chameleoni mění barvu svých šupin podle prostředí, aby s ním lépe splynuli, a také podle nálady. Hadi, jako třeba jeden druh indonéské vodnářky z Bornea, mohou měnit barvy též podle prostředí (tento druh je však jedním z mála, které to dokáží). Kromě toho například nejjedovatější had na světě, taipan menší, mění barvu podle sezóny-v létě je světlý, v zimě zase černý, aby tělo absorbovalo více slunečního světla a tepla. Ale u dinosaurů příklady zřejmě nenajdeme... Různí dinosauři byli opeření a měnit barvu opeření podle prostředí nebo nálady nejde. Různě staří jedinci druhu sice mohli mít jinak zbarvené opeření, ale tím se teď nezabýváme. Někteří velcí šupinatí dinosauři snad barvy měnit mohli. I když ze zkamenělin, jež po dinosaurech zůstaly, to vyčíst nelze, dá se to odhadovat. Stegosaurus a jemu příbuzní býložravci s pláty na zádech mohli předvádět něco úžasného. Pláty byly silně prokrvené (na zkamenělinách jsou stopy po cévách) a když Stegosaurus nahrnul do těchto štítů krev, úplně změnily barvu. Pro predátory to mohla být odstrašující podívaná. Toto bylo ukázáno i v Putování s dinosaury, kde Stegosaurus zahnal Allosaura. Možná i někteří další dinosauři s podivnými útvary na zádech mohli měnit barvy. Například Spinosaurus zřejmě používal svou plachtu k termoregulaci, když ji nastavoval slunečnímu záření, aby se zahřál, nicméně je také možné, že měnil barvu této ploutve s cílem upoutání pozornosti jiných jedinců. Samci se tak mohli předvádět před samicemi, nebo zastrašovat jeden druhého při bojích o ně... Pokud by nějaký masožravý dinosaurus dokázal bezprostředně změnit svou barvu a splynout tak s okolím, představovalo by to výhodu při lovu. Představte si nějakého theropoda při lovu na hadrosaury, kachnozobé dinosaury. Přikrade se, jak jen nejblíž může, a celý zezelená, aby se nenápadně podobal okolní vegetaci. Pak náhle vtrhne rovnou doprostřed stáda, aniž by o něm býložravci věděli. Zda-li se to někdy mohlo stát, to je velkou otázkou. Svět dinosaurů byl však rozmanitý. Některé schopnosti dnešních zvířat ovládali i dinosauři, tak proč by to nemohla být pravda... Abychom to však zjistili, bylo by asi na místě mít stroj času a podvat se do pravěku. Protože takové možnosti nemáme, budeme se muset nadále držet zkamenělin a otázka, zda dinosauři mohli měnit barvu, zůstane zřejmě nezodpovězena. Ovšem, ne v sci-fi. Crichtonova kniha Ztracený svět překvapila jednou pozoruhodností: Carnotaurus, který v knize vystupuje, dokáže změnit své zabarvení. Co když i skutečný Carnotaurus, žijící před 80 až 70 miliony let v Argentině, dokázal to samé?

Co myslíte? Mohli dinosauři měnit barvu? Napište do komentářů!

5 komentářů:

Bleskobleska řekl(a)...

To je pěkná shoda náhod, zrovna jsem o tomto přemýšlela, rozkliknu tvůj blog a tady je o dinosaurech a schopnosti měnit barvy článek :D

Maty26 řekl(a)...

Určitě! Někteří určitě... I papoušci mění barvu ;-) Třeba ara - když se naštve, tak mu kůže okolo oka zrůžoví ;-) A měnit barvu zvládně hooodně plazů :-D Když nepočítám třeba chameleonovi velké změny tak jsme měl doma třeba agamy a když se samec předváděl, tak mu úplně zčernalo hrdlo (z původní bílé) a i barvu jako celkovou měnily, ale né moc výrazně... Podle teploty... Když byly nižší teploty tak byli tmavší, zatím-co když bylo horko, tak byli jasně zbarvení, mezi gekony třeba gakon panenský.. Nebo třeba had hroznýšovec duhový mění barvu - ve dne je hnědý a přes noc se mu objevuje kresba (jeden z poddruhů). Takže podle mě nějací dinosauři měnit barvu určitě zvládli ;-)

Maty26 řekl(a)...

[2]: Vlastně i u styracosaura mám v encyklopedii poznámku, že je dost pravděpodobné, že barvu měnil :-)

dinosaurss řekl(a)...

Nějak se mi ihned vybavil Indominus rex z jurského světa. :-D jinak opravdu velmi působivý článek. Bylo by to velice zajímavé, kdyby, například ten Carnotaurus, dokázal měnit barvy... Doufám, že se najdou důkazy, zdali to, alespoň některé druhy dinosaurů, skutečně dokázali, či nikoliv, protože je to opravdu velmi zajímavé..

Martinoraptor řekl(a)...

Krásný článek, tohle je rozhodně velmi zajímavé téma. Osobně věřím, že je to dost pravděpodobné - alespoň u některých druhů.

Okomentovat

Nejčtenější