úterý 20. září 2016

Známe zbarvení Psittacosaura!

Psittacosauři byli primitivní příbuzní později slavných rohatých dinosaurů. Vyskytovali se v Číně před 125 až 120 miliony let, v lesích plných dalších tajuplných zvířat, jako byli čtykřídlí Microraptoři, téměř inteligentní Mei Longové nebo velcí Borealosauři, či překvapivě velcí druhohorní savci. V posledních letech se paleontologům dařilo zjišťovat nová fakta o pravěkých zvířatech, a to taková, s jakými předtím nikdo nepočítal-zjištění barev. Nyní známe zbarvení Psittacosaura! Přidal se tak k předešlým objevům zbarvení druhohorních zvířat: v roce 2010 to byli Sinosauropteryx a Anchiornis, o dva roky později Microraptor, v roce 2013 prapták Archaeopteryx a počátkem roku 2014 se objevila zpráva o zjištění barev tří mořských plazů z druhohor a třetihor. To, že víme o zbarvení Psittacosaura, je skvělou událostí tohoto roku! Výzkumu se opět ujala University of Bristol, v čele s Jakobem Vintherem a profesorem Cuthillem, ale důležitou práci odvedli i jejich kolegové z USA, Kong Kongu a v neposlední řadě i z Německa. "Myslím, že by z nich byli fantastičtí mazlíčci," řekl pak Vinther. "Náš model předpokládá, že byli super, super-roztomilí. Vypadají trochu jako E. T." dodal k tomu. Model, o kterém se Vinther zmínil, byl vytvořen v počítači a pomohl výzkumníkům odhadnout, kde byly barvy světlejší a kde tmavší. Všemu ale vděčili především díky skvělému zachování exempláře. Tisíce malých šupinek obsahovaly zbytky pigmentu, ovšem ne zcela, vlastně některé šupiny si ho zachovaly jen velmi malé množství. Přesto je díky zachovalosti těch dalších možné zjistit, jak byl zbarvený Psittacosaurus celý. Horní část těla byla tmavší, břicho bylo naopak světlé, a to všechno v odstínech hnědé. Je úžasné a poměrně vzácné, že se melanosomy, struktury nesoucí melanin, zachovaly na 120 milionů let staré fosílii. O to úžasnější je, že k odhalení některých melanosomů nebylo třeba používat ani vysoce specializovaný mikroskop... Psittacosaurus byl zbarven tak, aby splynul s porostem, v němž žil. Byl to dinosaurus pohybující se po zemi, nežil ve vodě ani ve stromech a tak mu hrozilo nebezpečí ze strany různě velkých dravých dinosaurů. Mláďata byla navíc požírána Repenonamy, metrovými čínskými savci, což dokazuje jedna z dříve nalezených zkamenělin. Dospělci pak čelili devítimetrovým Yutyrannům, dávným příbuzným Tyrannosaurů. Pravěká Čína byla v té době jedním velkým bojištěm a byl dobře maskovaný bylo pro mnohá zvířata podstatné, Psittacosauři nebyli výjimkou... S tímto skvělým objevem můžeme učinit ještě jeden závěr: Psittacosaurus žil definitivně v lesnatém prostředí. Proto byl takto maskován. Pokud chtěl zastrašit soka, mohl využít svých pernatých výrůstků na ocase. Jinak byl ale šupinatý, což výzkum dokazuje... Jinak je Psittacosaurus v pořadí sedmým druhohorním zvířetem z Číny, u něhož se podařilo zjistit, jakou barvu měl...

Na obrázku vidíte starší rekonstrukci Psittacosaura, i když i ta usuzuje, že břicho měl světlejší, než záda (tak jako u většiny zvířat nebo aspoň plazů jako jsou krokodýlové). Informace o tomto pozoruhodném objevu pocházejí ze Sci-News a CBC, dále děkuji i Alfaraptorovi, že měl zájem o to, abych článek napsal. Tato novinka tu samozřejmě nesměla chybět! Do komentářů napište Váš názor...

6 komentářů:

Bleskobleska řekl(a)...

To je jeden z nejlepších nálezů za celý můj život O.O Ani nevíš, jakou z toho mám radost. :3

Alfaraptor řekl(a)...

Super článek a díky, že ses o mně zmínil. :) Akorát si myslím, že by nebylo na škodu, kdybys přidal i obrázek té rekonstrukce. ;)

kryptoraptor řekl(a)...

Úžasný objev! Nedávno jsem o něm četl na fóru hry "The Isle" (mossyplains.blog.cz obsahuje detailní popis, kdyby tě to zajímalo), když se probíralo, jestli psittacosaurus, který se právě připravuje pro přidání do hry, bude zbarvený podle této rekonstrukce.

Martinoraptor řekl(a)...

Tak to je parádní objev. Zjištění barev dinosaurů mě občas potěší víc než nález nového druhu, je to obrovské poodhalení jak to tam vypadalo - paráda.

Ankylosaurus řekl(a)...

To je skvělý objev! :) Takové se často nevidí. Další čínský dinosaurus, jehož zbarvení je známé :). Skvělé :). Našel jsem v článku pár překlepů, tak se na to když tak koukni.

Leaellynaraptor řekl(a)...

No páni! to je úžasný nález!

Okomentovat

Nejčtenější