středa 7. září 2016

Pandy velké již nejsou tolik ohrožené

Panda velká je jedním ze symbolů Číny. Neodmyslitelně si ji s touto zemí spojujeme, poněvadž už nežije nikde jinde, jen ve střední Číně. Tři čínské provincie, ve kterých pandy velké žijí, poskytují těmto zvířatům náležitou ochranu. Okolo 33 rezervací je pro ně v současnosti zřízených. Chov pand se také osvědčuje. Počty pand za posledních pár let tak stouply, že je to až neuvěřitelné. Chovný program v Chengdu v Sichuanu v Číně i chov v San Diego Zoo v USA odvádějí skvělou práci. Kdybyste před 25 lety řekli, že pandy velké nevyhynynou, zoologové by to považovali za nadmírně optimistické. Ale zdařilý chovný program nyní svědčí o všem. Panda velká je po mnoha desetiletích považována za neohrožený druh. S touto novinkou přišlo upravení Červeného listu IUCN, které proběhlo 4. září. Je to skvělá zpráva. Tohle zvíře bylo považováno za vzácné už od roku 1961 a brzy se staly symbolem WWF (World Wildlife Fund). Pandy jsou také symbolem ochrany přírody, a nyní se ukazuje, že skutečně příhodným. Toto je totiž šťastný příběh o ochraně a nakonec i záchraně zvířete, které lidé milují natolik, že se rozhodli zabránit jeho vyhynutí, které náš druh málem zavinil. Nyní je už pand přes 2000, stále se rodí nová mláďata v zajetí (viz. Belgie v červnu) a Čína chrání obrovské plochy bambusových lesů, kde tito černobílí medvědi přežívají a na nichž závisí. Je škoda, že se nevěnuje větší pozornost i dalším unikátním zvířatům z těch oblastí, např. chřestýšovec mangšanský se svými počty může pandám rovnat a nikdo neví, zda klesají nebo stoupají, ale chov v zajetí není tak častý. Přesto je změna stavu od "ohroženého" po "zranitelný" pro pandy skvělá, ale není to ještě konec. Nedávná varování ukázala, že třetina pandího habitatu může v příštích 80 letech zmizet, a tak je třeba dávat pozor. Případ z minulosti už se nesmí opakovat!!! Dále, velká panda je možná mimo bezprostřední nebezpečí, ale IUCN změnila status i jiného zvířete, tentokrát k horšímu. 800 goril východních znamená, že druh je považován za kriticky ohrožený a je na pokraji vyhynutí. A to je zrovna tvor, který je nám, lidem, příbuzný, a jeho možné vyhynutí opět zavinil náš druh. Také je třeba pamatovat na to, že každý den několik zvířat nebo rostlin kvůli lidem zcela zmizí, což je strašlivé. Pandy se tedy zatím daří chránit, a snad tomu tak bude i nadále, ale celá naše planeta a svět zvířat ještě potřebují pomoc. Kdo jiný jim ji má poskytnout, než my?


Tak, doufám, že Vás to potěšilo. Nezapomeňte, že tato a mnohá další zvířata stále potřebují ochranu, protože lidské rozpínání je tlačí do ústraní, ale pomoci může každý z Vás!

4 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

Ani nevíš, jak jsem díky této zprávě šťastná :3

Ankylosaurus řekl(a)...

Nedávno jsem si této zprávy také všiml :). Je to skvělé :). U těch goril mě to však moc mrzí :(.

dinosaurss řekl(a)...

Také jsem to nedávno zaregistroval, je to rozhodně skvělá zpráva!!

Maty26 řekl(a)...

Super zpráva :-) Ale co je smutné je, že za to všechno může člověk... Kdyby přírodu takřka nezdevastoval není potřeba chránit.... A co je ještě smutnější? Že ohrožených zvířat je hrozně moc, jejich ochrana je finančně velmi náročná a nelze ochránit všechna :-(

Okomentovat

Nejčtenější