pátek 15. srpna 2014

Správce dinosauřího parku - Vyplavený obr a malý Gallimimus

Týden uběhl jaksi rychle, opět nastal pátek, což na tomto blogu neznamená nic jiného, než další část Správce dinosauřího parku!

Vyplavený obr a malý Gallimimus

Za ten týden se odehrála spousta nových věcí. Malý Teleoceras najednou přestal přijímat potravu, báli jsme se, že se mu něco stalo, a měli jsme pravdu. Výzkumy potvrdily, že jeho trávicí systém napadl jakýsi druh současné vědě zatím neznámého prvoka-další důkaz, že na Isle of Die pravděpodobně přežívá ještě více prehistorických organizmů, jak jsme si to zatím ani nedokázali představit. Mnozí z nich by mohli být velmi nebezpeční. Poprvé se k nám také přijel podívat paleontolog Andrew Collins! Naše práce ho nadchla, zůstal u nás na dva dny, ale v úterý z důvodu práce na vykopávkách v Montaně odletěl zpět do Spojených států. Ve středu ráno všechny tiskové organizace vydaly revoluční zprávu: "Prehistorického obra vyplavilo tsunami. Leží nehybně na pobřeží Americké Samoy". Letěl jsem se tam s Charlesem a Oliverem podívat a skutečně-tisk nelhal! Na pobřeží se rýsoval celý dav lidí, obklopený okolo asi čtyřmetrového Kronosaura! Nebyl to ovšem ten, se kterým je, zdá se, po celém Pacifiku tolik problémů. V jednom z mých minulých týdeníků jsem se Vám zmiňoval o svědcích, jež údajně viděli Kronosaura s mláďaty. Vyplavený obr je tedy jeho potomkem a jeho ochranářem je matka. Ještě více šokující zpráva přišla toho dne odpoledne. Opět jsem se tam letěl s našimi dvěma vedoucími podívat, a na pobřeží jsme našli asi šestimetrového Kronosaura. Důvod, proč dvě mláďata moře vyplavilo, není příliš jasný. Tisk píše, že je vyplavilo tsunami, čímž si ovšem trochu pohrává s pravdou, neboť v okolí ostrovů Samoa tsunami neřádilo už pěkně dlouho. Mladí mořští plazi spíše uvízli v mělkých vodách, jelikož lovili ryby, jinak si to ani vysvětlit neumím. Obrovitánský Kronosaurus se však neukázal již po dlouhou dobu, operace Hon na Kronosaura byla definitivně pozastavena a objevily se dokonce spekulace o jeho smrti kdesi v hlubinách. Malí Kronosaurové samozřejmě na pobřeží brzy zemřeli, což je veliká škoda. Charles v jednu chvíli usiloval o jejich převoz do našeho parku, nicméně neúspěšně. Je to vážně strašllivé, ale naše zklamání včera večer vystřídala radost z něčeho trochu jiného...

Z inkubátoru se totiž začalo ozývat pípání malinkého dinosauříka! Šlo o Gallimima, jehož vejce Oliver přivezl z ostrova před dvěma týdny. Malý oranžový tvoreček se brzy po vylíhnutí postavil na nohy. První osobou, kterou uviděl, byl Fred a teď ho považuje za svou matku-Gallimimové jsou opravdu jako dnešní ptáci. Freda ale přítomnost mláděte v jeho obydlí těší, krmí ho a stará se o něj, čímž nás trochu zbavil pracovních povinností, i když jemu obyčejně vzrostly. Mimoto jsem se byl dnes ráno podívat na Dina, našeho Leptoceratopse. Je již téměř dospělý, a byl také přesunut do vlastního výběhu. Fascinují mne teď fakta, že ještě před několika měsíci byl náš park domovem jen čtyřech prehistorických tvorů, ale nyní jich máme celou kupu! A Oliver chystá svou další paleontologicko-herpetologickou výpravu...

Snad jste si tuto část užili, pokud se Vám líbila, nezapomeňte napsat komentář. Jinak bych Vás chtěl upozornit, že každou neděli večer teď opět běží slavná série s dinosaury, jen se podívejte do programu!

3 komentáře:

martinoraptor řekl(a)...

Nádhera, těším se na pokračování.

dinosaurss řekl(a)...

Vskutku úžasnéé!! Nemůžu se dočkat na další část!

HAAS řekl(a)...

Prosímvás všechny, pokud souhlasíte s vytvořením tichomořské přírodní rezervaci o rozloze Mexika, podepište tuto petici https://secure.avaaz.org/en/ocean_of_hope_loc/?bQbchhb&v=43735 (a odkaz pošlete i svým známým na e-mail). :-)

Okomentovat

Nejčtenější