čtvrtek 28. září 2023

Springwatch 2023 - Vodní tvorové severního Walesu

Vodní tvorové severního Walesu. Gillian Burke nás seznámí s několika význačnějšími zástupci fauny jezer a rybníků v severovelšské rezervaci Gwaith Powdwr. Vody, ve kterých stojí, se kdysi používaly k ochlazování nebezpečných chemikálií, neboť toto území patřilo po 150 let výrobně výbušnin. Prvními živočichy, bez kterých na tato jezera nelze ani pomyslet, jsou čolci hranatí (Lissotriton helveticus). Pracovníci rezervace, jež s přípravou tohoto segmentu pomáhali, jich z vody vytáhli hned několik - dospělé samce a samice, ale také juvenilní čolky s těmi typickými vnějšími žábrami. Čolci hranatí jsou obojživelníky opravdu zajímavými; dokáží přeskočit celá stádia svého životního vývoje, umí si zregenerovat celé končetiny, dokáží svůj vývoj zastavit, a samozřejmě jsou jedním ze tří druhů čolků vyskytujících se v Británii. Jak je lze odlišit od ostatních specií? Zaprvé je vhodné podívat se jim na spodek krku, kde se nenachází žádné vzorování. Zadruhé, v období rozmnožování mají samci výrazný ocasní filament a ztmavlé zadní končetiny; samicím sice ocasní výběžek chybí, lze je však rozpoznat na základě přítomnosti oranžového proužku právě na ocase. V rybnících Gwaithu se těmto 7 až 10 centimetrů dlouhým ocasatým s hranatým průřezem těla vážně daří, a tým ze Springwatch je tam natáčel i pod vodní hladinou. Čolci se však samozřejmě musí něčím živit, a některé z bezobratlých, které mají v oblibě, pracovníci rezervace též vylovili z rybníku, aby se na ně diváci pořadu mohli podívat. Uvidíme tedy klešťanky (Corixidae) a nymfy vážek (Odonata). Kromě nich požírají čolci také žabí vajíčka a pulce, a mimo ně třeba i chrostíky (Trichoptera). Když tým ze Springwatch na tuto lokalitu dorazil několik dní před živým vysíláním, překvapila jeho členy nedospělá užovka obojková (Natrix natrix), kterou se podařilo vyfotografovat asistentce kameramana Claire Gould. V angličtině se obojkovkám říká "grass snake", což není úplně přesné, protože mnohem častěji se s těmito hady setkáte ve vodě nebo blízko vody, než někde na travnaté pláni. V akvatickém prostředí loví žáby a ryby. Jsou dobrými plavci, a často při plavání udržují hlavu nad vodní hladinou - tehdy si jich člověk snadno všimne. 

Klip ze druhé epizody naučného pořadu Springwatch 2023 od BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Toto je nejspíše poslední klip ze Springwatch 2023, který na můj blog zamířil. Letošní série byla opravdu super, spousta zajímavých příběhů... tak doufám, že jsem vás inspiroval k tomu, abyste se na ni podívali. :)

Attenborough je dobrej, ale... Springwatch je Springwatch. 'nuff said, comrades.

Okomentovat

Nejčtenější