pátek 29. září 2023

Obrázek týdne 29. 9. 2023

Nastal poslední zářijový pátek v tomto roce, a zároveň taky předposlední den v tomto měsíci, což je asi fakt vám dobře známý. A zrovna tak dobře víte, že to na Blogorgonopsidu znamená jedno - vychází další článek z obrázkové rubriky! Tentokráte jsem se rozhodl obohatit ji dalším dílem Marka Wittona, paleontologa, spisovatele a paleoumělce, který má též webové stránky na Bloggeru (akorát má v menu místo antify Patreon... nepochopím, proč). Velice se mi zalíbilo toto dílo, jež před týdnem sdílel na svém twitterovém účtu. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Tři pravěcí tučňáci druhu Kumimanu biceae míří k zelenému pobřeží, vynořujíc se z divokého moře. Velká vlna je vyhnala z asi metrové hloubky nad hladinu, a jeden z nich se dokonce ocitá ve vzduchu - tam, kam žádný tučňák nikdy nechtěl. Jeho let trvá jen vteřinku; zakrnělá křídla, která mu slouží lépe jako pádla, nejsou schopna mimo vodu ani rychlého pohybu, natožpak létání! Druhý Kumimanu doslova surfuje na divočící vlně. Vzrušeně otevírá zobák, nasává jím do krku slaný vzduch, a snaží se alespoň na chvíli zůstat vzpřímen. Hraní si s vlnami je pro tučňáky zábava! Pro třetího Kumimanu hrátky alespoň na pár sekund skončily, jeho tělo je ponořeno pod vodou, a nad hladinou zůstává jen jeho hlava. Kuminanu bicaeae byl popsán v roce 2017 na základě fosilních pozůstatků z Otaga na Jižním ostrově Nového Zélandu. Letos byl popsána ještě jedna specie tohoto rodu, K. fordycei. Jednalo se o poměrně velké ptáky, dosahující výšky skoro 180 centimetrů a hmotnosti kolem 90 kilogramů. Žili v subtropickém prostředí, nikoliv v zemi ledu, jako nejznámější ze současných tučňáků. Tato scéna se odehrává na území Nového Zélandu v epoše paleocénu, před 60 miliony roky.

Výtečné dílo, že ano? Píši to už skoro každý týden, ale jsem přesvědčený, že jsem pro váš počítač našel další pracovní plochu.
Co dalšího můžete v brzké době na blogu očekávat? Už několik týdnů slibuji druhou část Dopadů změny klimatu na zvířecí druhy, ale zatím se mi nepodařilo ji dokončit, takže si na ní ještě nějakou dobu počkáte. Uvažuji o nějakém popisku hada, kterých bohužel letos dosti ubylo. Mohu vás ještě informovat o tom, že včerejší klip ze Springwatch 2023 byl již poslední, a na nějakou dobu se teď rubrika Videa odmlčí.
To je protentokrát vše. Užijte si zbytek týdne!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Mimochodem, čirou náhodou jsem našel tohle video, ve kterém pochybný majitel Twitteru (cough X) mluví o "svém autismu." Tohle je fakt joke. xD
https://twitter.com/deae1010/status/1706813581205942578

Nehledě na to, že ten tzv. Asperger's syndrome popsal nějaký debilní nácek a že ta diagnóza vyrostla z nějaké árijské eugeniky... jak Musk kecá o tom, že intuitivně lidem nerozuměl... jako fakt? Dneska si každý psychopat omlouvá svůj individualismus, vykořisťování ostatních a akumulaci bohatství tím, že "má Aspergrův syndrom."
WTF, volové? :D Pokud vím, autismus je kognitivní odlišnost, a ne tohle! :D Jestli si dneska každý psychouš a narcis odporující rovnosti lidí omlouvá svoje chování tím, že "si diagnostikoval autismus" nebo mu ho diagnostikoval urolog jeho bohatého táty, tak jsme fakt v háji. :D

Podporujme naše přátele na autistickém spektru, ale ne dětinské edgelordy jako Muska, kteří povědomí o neurodiverzitě jen zneužívají pro ospravedlnění svého elitismu. :)

Okomentovat

Nejčtenější