pátek 22. září 2023

Obrázek týdne 22. 9. 2023

Další pátek znamená další Obrázek týdne! Přestože si dlouho říkám, že by stálo za to obohatit tuto rubriku nějakými fotografiemi současných zvířat, stále nacházím tuny kvalitního paleoartu, který prostě stojí za sdílení. Tentokrát tu mám pro vás dílo paleoilustrátora vystupujícího pod přezdívkou Orribec. Jak se vám tento obraz líbí? 


Popisek k obrázku: Desetimetrový mořský plaz Pliosaurus funkei se vynořuje z večerním slunkem pozlacených vod. Hodlá se zbavit kožních parazitů, jež nahromadili na jeho kůži, a otravují ho. Podobně jako to budou později dělat velryby, i mohutný čtyřploutvý plaz se jich částečně zbavuje výskokem nad mořskou hladinu a následným plácnutím na ní; obrovský tlak parazity uvolní, a pliosaurova pokožka se opět stane více či méně čistou. Nebude-li na první pokus úspěšný, zopakuje tuto činnost ještě několikrát. Dnes večer je počasí k takovému chování vhodné. Pliosaurus z něj má navíc spoustu potěšení. Přestože je dospělým zabijákem, má šanci vrátit se do svého mládí, a opět si užít nekontrolované zábavy. Ostatní mořští živočichové v okruhu několika mil se však raději stáhnou pryč. Svým dováděním může Pliosaurus lehce vyhladovět, a pak začne hledat něco k snědku. Pliosaurus funkei byl dříve neformálně nazýván Predátor X, a je znám na základě dvou exemplářů ze souvrství Agardhfjellet na Špicberkách. Svého času šlo o vrcholového predátora. Scéna se odehrává v pozdní juře, před 150 miliony let.

Vzpomínáte si na dokumentární film Predator X od Sida Bennetta, režiséra 3. a 4. dílu Prehistorického parku (Prehistoric Park) a filmu The Dinosaur Project? Co takhle být inspirováni tímto příspěvkem, a v nejbližší době se k němu vrátit?
A když je zase řeč o dokumentárních filmech, musím vám připomenout, že ve středu vyšel nový snímek Chrise Packhama s názvem Is It Time to Break the Law? na Channel 4. Pokud máte zájem o klimatický a environmentální aktivismus, mohl by vás dosti inspirovat!
Co se mého blogu týče, je možné, že na něj v příštích dnech hodím alespoň jeden další klip ze Springwatch 2023. Jinak mám nyní plánů celkem málo, ale rozhodně chystám druhou část série o dopadech změny klimatu na vybrané živočišné druhy!

1 komentář:

Dracovenator03 řekl(a)...

Krásné. Jako z nějakého filmu.

Okomentovat

Nejčtenější