sobota 9. září 2023

Dokumentární filmy a seriály o světě přírody uvedené v srpnu a září 2023

Po měsíci a třech dnech zase vychází další ze série článků, jež shrnují základní informace o nově uvedených přírodovědných filmech a seriálech. V mých posledních dokumentárních novinkách, vydaných 6. srpna, jste se dočetli například o pětidílném cyklu Earth s Chrisem Packhamem či o žraločích dokumentech National Geographic uvedených v rámci SharkFest 2023. Od té doby ale vyšla celá řada dalších přírodopisných pořadů, a jsem si jist, že pokud jste jejich fanoušky nebo je prostě rádi čas od času sledujete, nenecháte si mnohé z nich ujít. Tento článek vás může inspirovat k zaplnění sobotního večera maratonem dokumentů! Opět připomínám, že pokud dění v přírodovědném dokumentárním průmyslu též sledujete, a víte o něčem, co jsem zapomněl zmínit, budu velice rád, když se o to podělíte! Víte, jak to je - v rámci svých možností a podle svých potřeb, ale i potřeb ostatních návštěvníků!

Animal Park: Summer 2023

Osmnáctá série populárního zábavně-vzdělávacího seriálu BBC s názvem Animal Park začala vycházet den po uvedení mého předchozího článku o nových dokumentárních filmech. Začala se vysílat v pondělí 7. srpna ve 14:30 (GMT) na televizní stanici BBC One, a skládala se z 15 epizod. Byla tedy o šest dílů delší, než loňská řada. Animal Park se vysílá už od roku 2000 (byť mezi lety 2009 a 2016 byl zrušen), a je věnován zvířatům a pracovníkům Longleat Safari and Adventure Park v anglickém Wiltshire. Letošní řadou, stejně jako loni, provázeli Kate Humble (Springwatch), Ben Fogle (Britain's Sharks), Megan McCubbin (Chris and Meg's Wild Summer) a Hamza Yassin (Scotland: My Life in the Wild). Každá ze třiačtyřicetiminutových epizod se věnovala několika vybraným zvířatům žijícím v safari parku a jejich pečovatelům. První díl se zaměřil na tygry ussurijské; mláďata Rusty a Yuki vyrůstala před kamerami týmu z Animal Park po tři léta, ale letos se z Rustyho stal již dospělý samec, což znamenalo, že se mohl stát otcem - a tedy součástí mezinárodního rozmnožovacího programu tygrů v zajetí. Tygřím příběhem provázel diváky Ben. Dalšími hvězdami první epizody byla trojice fretek; Kate představila divákům nosorožce tuponosé jižní, kteří v safari parku žijí; s Hamzou jsme se podívali za prasetem savanovým, jež bohužel ztratilo jeden ze svých klů; a Megan se věnovala ochranářskému programu kubánských krokodýlů, do něhož jsou samozřejmě tito plazi ze safari parku zařazeni. V dalších dílech si zahrály surikaty, včetně jejich dvanáctileté matriarchy Cassie (divákům Animal Park dobře známé), klokanům černonohým, hyenám, gorilám, morčatům, urzonům nebo lvům. Diváci se dozvěděli, jak se vlčí smečka v safari parku vypořádala se smrtí své matriarchy Elisky, jež je opustila v roce 2022, nebo jak se zoologické zahrady a safari parky chovající koaly musejí vypořádat se vzteklinou, kterou mnozí "australští eukalyptoví medvídci" trpí po převozu z Hong Kongu. Výkonným producentem seriálu Animal Park je Joff Wilson (Restoration Home). Producentem letošní série byl Alastair Bazeley-Bell a vedoucí výroby byla Tina Razdan (Nature Shock). Pro BBC seriál natáčí výrobní společnost Remarkable TV (Ben Fogle's Lost Worlds).


Steve and Aneeshwar Go Wild

Letošní rok je zvláště dobrý pro zájemce o dokumentární filmy se Stevem Backshallem, a několika novinkám patřilo právě léto 2023! Jako první zde uvádím seriál Steve and Aneeshwar Go Wild, kterým kromě svalnatého moderátora Deadly 60 a Blue Planet Live provází také osmiletý environmentalista Aneeshwar Kunchala. Na jaře se z něj stala malá celebrita díky 15. sérii pochybného zábavního pořadu Britain's Got Talent. Prvních pět dílů Steve and Aneeshwar Go Wild bylo uveden na televizní stanici CBeebies v pondělí 14. srpna v bloku od 8:25 ráno. Jde o debut Steva Backshalla na kanále pro ty nejmladší; Stevovy nejznámější pořady o zvířatech (série Deadly a The Really Wild Show) jsou totiž neodmyslitelně spojeny se CBBC. Seriál se celý natáčel ve Spojeném království. Steve a Aneeshwar v něm cestují po různých zoologických zahradách a safari parcích, a divákům představují vybraná (většinou dobře známá) zvířata. První epizoda, nesoucí název Elephant and Lemur, se věnovala slonům africkým a madagaskarským lemurům v Chester Zoo, ve městě Upton-by-Chester. Celá série má 20 dílů, z nichž každý je dlouhý 5 minut, a vždy se věnuje dvěma vybraným živočichům (pro příklad, 18. díl se jmenuje Lion and the Chicken Frog, třináctý díl Tiger and Leaf Insect). Režiséry seriálu jsou Mark Jones a Rosie Gloyns (Shark with Steve Backshall), jeho producentkou je Sue Doody (Museum of Life). 


Deadly Mission Shark

Na dlouhý seznam dokumentů o zvířatech Steva Backshalla ze série Deadly - zahrnující třeba Deadly 60, Deadly Pole to Pole, Live 'n Deadly nebo Deadly Dinosaurs - nyní patří i tento cyklus speciálně věnovaný žralokům, jehož výroba byla oficiálně ohlášena loni v létě. V této desetidílné sérii se náš sympatický dobrodruh vydává na Bahamy, aby divákům představil, jakým způsobem lze chránit pravděpodobně nejohroženější skupinu mořských obratlovců - mnohými démonizované a stále v masách zabíjené žraloky. Není ale sám, tentokrát jsou s ním děti ze Spojeného království, jež se k účasti na výrobě pořadu mohli přihlásit právě loni v létě. Steve je seznamuje s žraloky přímo v moři; mladí zájemci o paryby se tak již v útlém věku setkávají s těmito prehistorickými zvířaty tváří v tvář. Dále se spolu se Stevem setkávají s dalšími biology a ochránci mořské fauny, zjišťují více o žraločích habitatech a také o bahamské kultuře. První pětadvacetiminutový díl Deadly Mission Shark byl uveden v pondělí 4. září v 18:00 (GMT) na CBBC. Od 18. září bude všech deset dílů přístupných britským divákům na streamovací službě BBC iPlayer. Seriál pochází z dílny BBC Studios Natural History Unit, a jeho výkonnou producentkou je Rosemary Edwards (Our Changing Planet, Our Wild Adventures). Vzhledem k tomu, že jsme za posledních 50 let přišli o 70 % žraloků v našich oceánech, je jakákoliv osvěta je dobrá - a Steve Backshall se v posledních letech žraločí osvětě věnuje více, než kdy dříve ve své kariéře. Trailer ke zhlédnutí zde.


World Record! Breaking the Guinness Record for Kayaking the Thames

Do třetice tu mám krátkometrážní film, který 23. srpna vyšel na oficiálním YouTube kanálu Steva Backshalla. Třináctiminutový snímek World Record! Breaking the Guiness Record for Kayaking the Thames dokumentuje dobrodružství Steva Backshalla a veslaře Toma McGibbona při dvousetkilometrové cestě z Lechlade do Teddingtonu na řece Temži. Jak název filmu napovídá, Steve a Tom překonali světový rekord, neboť se jim oněch 200 kilometrů podařilo po řece ujet za méně než 24 hodin - konkrétně za 20 hodin a 29 minut, a učinili tak 8. srpna tohoto roku. Nejedná se čistě o přírodopisný snímek, spíše o dokument jakéhosi sportovního dobrodružství v přírodě; ze zvířat v něm vystupují jen labutě a děti Steva Backshalla. Kameramankou a režisérkou tohoto krátkého snímku je Hannah Pollock (Our Changing Planet), letecké snímky z dronu jsou dílem Toma Aulda. Sestříhal ho Seb Swift (Earth Odyssey with Dylan Dreyer). Steve Backshall v oficiálním popisu videa poděkoval za spolupráci agentuře Environment Agency a environmentální charitě River Action.


Prehistoric World with Nigel Marven

Když je řeč o krátkometrážních filmech, musím zmínit i Prehistoric World with Nigel Marven, novou sérii krátkých videí uváděných od 1. září na YouTube kanálu Hoo Zoo and Dinosaur World. Oblíbený britský televizní přírodovědec a producent Nigel Marven (Prehistoric Park, Ten Deadliest Snakes, Untamed China with Nigel Marven) navštívil Hoo Zoo and Dinosaur World, zoologickou zahradu spojenou s parkem plným modelů pravěkých zvířat u anglického Telfordu, na začátku června; 3. a 4. června se tam totiž konala zvláštní událost "World Dinosaur Weekend with Nigel Marven". Poté se svou produkční společností Nigel Marven Productions vyrobil tuto sérii krátkých filmů, z nichž každý se věnuje nějakému prehistorickému živočichovi či geologickému období minulosti naší planety, jež jsou nějakým způsobem (nejlépe modely v životní velikosti) v Hoo Zoo and Dinosaur World reprezentovány. První díl Prehistoric World with Nigel Marven se zabývá dimetrodonem, druhý - uvedený včera, 8. září - pak obdobím triasu, reprezentovaným v parku postosuchem, coelophysisem (uslyšíte i jeho zvuky z Walking with Dinosaurs) a placeriasem. Dílů bude samozřejmě více. Není to poprvé, co Nigel natočil sérii webisodů (krátkých, několikaminutových epizod); je možné, že si vzpomínáte na hru Webosaurs, pro kterou v letech 2009 a 2010 natočil mnoho krátkých filmečků o současných zvířatech, v nichž však často hovořil i o zvířatech vyhynulých.


Scotland: The New Wild

Nová dokumentární trilogie od společností Maramedia, Terra Matter Studios, Skyland Productions a NDR Naturfilm nazvaná Scotland: The New Wild a věnovaná v některých případech skoro až nedotčené přírodě Skotska začne vycházet 17. září na kanálu BBC Scotland. Bude sestávat ze tří padesátiminutových dílů; první ponese název Highlands, a bude věnován Skotské vysočině a jejím zvířecím obyvatelům, jako jsou kuny lesní, orlovci říční, kulíci hnědí a lososi obecní; ve druhém dílu, Islands, navštívíme skotské ostrovy hostující největší populaci tuleňů kuželozobých v Evropě, podíváme se, co žije v rozsáhlých mořských loukách při skotském pobřeží, a budeme svědky životního dramatu vyder na Shetlandech; a konečně ve třetí epizodě, Lowlands, navštívíme skotské nížiny, jež jsou domovem 80 % lidské populace této země, a ve kterých žijí sokoli stěhovaví, motáci pochopové a jezevci. Oficiální stránky Terra Matter Studios nám dále slibují příběhy o bojujících samcích jelenů v říji, seznámíme se s největší skotskou populací sýkořic vousatých, a navštívíme největší ze zbytků slavného Kaledonského lesa. Scotland: The New Wild bude velkolepým dokumentárním seriálem, a jeho vypravěčem bude herec Thoren Ferguson, kterého jsme mohli vidět ve dvou epizodách krimi seriálu Shetland s Douglasem Henshallem. Scénář a komentář pro dokument napsali Nigel Pope (Chasing the Rains) a Jackie Savery (Nature: WildHeart). Výkonnými producenty seriálu jsou Andrea Gastgeb (Terra Matter) a Sabine Holzer (Attenborough's Life That Glows).


Larapinta

Od soboty 19. srpna se na australské televizní stanici NITV (National Indigenous Television) vysílá šestidílný dokumentární seriál Larapinta, věnovaný příběhům lidí žijících u jedné z nejstarších řek na naší planetě. Larapinta, kolonialisty nazývaná Finke River, je dlouhá více než 750 kilometrů a protéká horkou centrální Austrálií. Seriálem provází Talia Liddle, která patří do etnických skupin Arrernte a Luritja. V okolí Larapinty se setkává s jejími obyvateli, ale také s vědci, strážci přírodních rezervací, historiky, archeology a tradičními vlastníky půdy. Cestuje podél řeky, a navštěvuje různá místa, od vesnic původních obyvatel centrální Austrálie po chráněné přírodní rezervace. Zatím poslední odvysílaná epizoda - třetí v celé sérii, premiérovaná 2. září - zavedla diváky do Newhaven Wildlife Sanctuary, a seznámila je také s Tjuwunpa Women Rangers, jež jsou první čistě ženskou skupinou strážců chráněného území v Austrálii. Talia se v tomto dílu také vydala hledat vakorejsky (Dasycercus), anglicky nazývané mulgara, a dále i klokany kosmaté. To jsou vačnatci, kteří nevystupují zrovna v každém dokumentu o australské přírodě. Larapinta je seriálem jak o lidských obyvatelích této části světa, tak o zvířatech, která v ní žijí dokonce déle. Dokument sestává z šesti epizod, z nichž každá je 24 až 25 minut dlouhá. Pro NITV jej vyrobily Screen Australia’s First Nations Department a Ramu Productions ve společnosti s No Coincidence Media a Pursekey Productions.


Dále vás ještě upozorním na čtyřminutový speciál k sérii NOVA od PBS nazvaný Investigating the case of missing snow crabs in Alaska, který vyšel 31. srpna na oficiálních stránkách pořadu; věnuje se devastačnímu úbytku krabů v Beringově moři mezi lety 2018 a 2022. Deadline koncem srpna oficiálně oznámil, že MagellanTV příští rok uvede snímek Wild Arabia with Nigel Marven, v současné době vyráběný společností Nigel Marven Productions právě pro tuto streamovací službu v koprodukci s National Geographic. Netflix vydal 22. srpna oficiální trailer k hlavnímu dokumentárnímu velikánovi příštího měsíce, paleodokumentu Life on Our Planet vyprávěnému Morganem Freemanem. Dále nás na podzim čekají také Whale with Steve Backshall, dokumentární trilogie pro Sky, a Planet Earth III, závěrečný díl trilogie Planeta Země (či Zázračná planeta) vyprávěné Davidem Attenboroughem. Mimoto bylo nedávno oznámeno, že se příští rok dočkáme nového dokumentárního seriálu s Jeffem Corwinem o floridských zvířatech, pracovně nazvaného Journeys to the Southern Wild.

Další článek o nových přírodopisných pořadech očekávejte na začátku nebo v polovině října!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější