pondělí 25. září 2023

Krátké seznámení paleointernetu s neúplným pilotním dílem Putování s dinosaury

Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs) je legendárním dokumentárním cyklem Tima Hainese, Jaspera Jamese a Johna Lynche, který byl premiérově uveden na podzim 1999 na britské BBC. Původně sestával z šesti epizod, i když díky obrovskému úspěchu k němu byly v pozdějších letech dotočeny speciály, konkrétně Balada o Alosaurovi (The Ballad of Big Al) v roce 2001 a v roce 2002 ještě dvě epizody provázené Nigelem Marvenem, souhrnně nazvané Pronásledován dinosaury (Chased by Dinosaurs), na něž následující rok navázala trilogie Monstra pravěkých oceánů (A Walking with Dinosaurs Trilogy: Sea Monsters). Kromě těchto speciálů mělo Putování s dinosaury také přímé pokračování Putování s pravěkými zvířaty (Walking with Beasts, 2001) a Lynchův spin-off Putování s pravěkými lidmi (Walking with Cavemen, 2003), jakož i prequel Putování s pravěkými monstry (Walking with Monsters, 2005). O animovaném filmu Putování s dinosaury 3D (Walking with Dinosaurs 3D, 2013) od zcela jiných tvůrců a nijak nesouvisejícím s původním seriálem se snad rozepisovat nemusím. Pokud jste dlouhodobými zájemci o paleomédia a dokumentární filmy s paleotematikou, jsou vám asi tyto informace dobře známé, a já vás jejich vypsáním unudil k smrti. Ale jistě mi to prominete, protože teď vás bude čekat šok!

Každý televizní pořad někde začíná, a Putování s dinosaury se začalo rýsovat ve druhé polovině 90. let minulého století, když hlavy BBC zakývaly na návrh Tima Hainese natočit vysokorozpočtový dokumentární seriál o druhohorách ve stylu tehdy celkem čerstvého filmového spektáklu Jurský park (Jurassic Park) režiséra Stevena Spielberga. Haines, který se pohyboval v dokumentárním průmyslu už několik let, dostal peníze, jednoho kameramana a letenky na Kypr, aby tam natočil pilotní díl svého ambiciózního projektu. Požadovaná délka: 2 minuty. Haines to s kameramanem trochu přepískl, takže ve finální podobě měl filmeček 6 minut. Většina peněz měla jít do hrubé animace, která se ani náhodou nemohla srovnat s pozdější podívanou hotového seriálu, a do několika animatronik, jež měly pravěká zvířata v krátkém filmu učinit poněkud přístupnějšími pro diváky. Pilotní díl byl pak ukázán hlavám BBC, a líbil se jim, takže schválili výrobu seriálu o šesti dílech, z nichž každý měl mít stopáž 29 minut, s rozpočtem 6,1 milionu liber. Do té doby nejdražší televizní dokument měl být natočen obdobně, jako právě pilotní díl, tedy na skutečných lokalitách, botanicky a scénicky více či méně odpovídajících místům a obdobím, v nichž se epizody odehrávaly (zpětně to samozřejmě neplatí; poslední díl se odehrává v sopečné krajině pozdně křídové Montany, která byla ale ve skutečnosti spíše mokřadem, ale to před nějakými pětadvaceti lety tvůrci nemohli vědět). 

Dobrá, možná i tuto část znáte, pokud jste opravdu fanoušky Putování s... a zhlédli jste speciál Trilogie života (Trilogy of Life), který byl vydán na britském DVD Putování s pravěkými monstry. Pro úplnost zde uvádím úryvek z onoho půlhodinového making of speciálu, ve kterém Haines sám o pilotním dílu hovoří. Donedávna byla Trilogie života jediným zdrojem několika záběrů z tohoto pilotního dílu!


Úvod tedy máme definitivně za sebou, a přejděme do současného světa. Anebo do velmi nedávné minulosti. Tento článek píši proto, že kompletní pilotní díl Putování s dinosaury natočený někdy v letech 1996 nebo 1997 na Kypru byl teprve před nedávnem zcela zpřístupněn všem, jež o jeho zhlédnutí měli zájem. Krátce se totiž objevil na webovém archivu Wayback Machine. Přístupný v něm byl ke zhlédnutí komukoliv minulý víkend, přinejmenším v sobotu 23. září 2023. A pak boom, zmizel stejně tajemně, jako se objevil. Je možné, že tuto "ztracenou epizodu", po které putovánísdinosaurovští fanatici (fajn, první z těch dvou slov, z nichž se tento termín skládá, jsem přehnal) hledali po více než desetiletí, sami nikdy neuvidíte. Ale já, král paleointernetu, před kterým se nic nikam neschová... nejlepší hacker, kterého jste kdy neznali... a strůjce Nového pražského povstání, jež se inevitably blíží... já tento pilotní film nejen viděl, ale dokonce jsem ho ukradl. Jop, tak jsem dobrej, bitches.

Filmeček jsem stáhl předtím, než byl permanentně z webového archivu odstraněn, a tak vám o něm mohu napsat něco víc. Samozřejmě uvítám jakékoli finanční dary, neboť jsem mnoho riskoval pro vaše blaho, přátelé! Možná mě za to i zavřou, byť etika jest na mé straně, stejně jako fakt, že soukromé vlastnictví (třeba velké mediální korporace) je krádež, a má rebelie, jež vskutku nezná mezí (a to si počkejte na to povstání!) je prostě jednoduše necessary. 

Cough cough, jdeme dál. Technické informace o "ztracené epizodě" Putování s dinosaury zveřejnil už 17. srpna tohoto roku YouTuber Dino Diego, který přes e-mail komunikoval s Andrewem Wilksem, střihačem seriálu (Wilks pracoval jak na pilotu, tak na výsledné šestidílné sérii). Diegovi napsal, že pilotní díl byl natočen na Super 16 mm film, což asi není překvapivé, nicméně potvrzuje to, že Haines a jeho kameraman neletěli na Kypr s obyčejnou devadesátkovou videokamerou (i když neplatí, že by se na takové kamery v 90. letech piloty nenatáčely; Steve Backshall, který svůj obyčejný amatérský filmeček úspěšně prodal National Geographic, by o tom mohl říci své). Wilks stříhal pilotní díl pomocí softwaru Avid Media Composer. Tolik tedy technické informace. 

Pilotní díl nemá silnou narativu, jako pozdější epizody; je spíše takovým obecným vhledem do života pravěkých zvířat na území Londýna před 149 miliony let. V mnohém se podobá třetímu dílu později vzniklého seriálu; vystupují v něm podobná zvířata, konkrétně Rhamphorhynchus, Eustrespondylus, Liopleurodon a Cryptoclidus. Takovým bonusem byl ještě Cetiosaurus, se kterým jsme se bohužel ve výsledném dokumentu již neshledali - snad kvůli rozpočtovým omezením byl z Krutého moře vyškrtnut.

Zklamáním pro mne je, že se na webovém archivu na ten den či dva pilotní díl Putování s dinosaury neobjevil celý. Z finální stopáže šesti minut byly zahrnuty jen čtyři minuty. V souboru chybí celá scéna s eustrespondylí samicí na lovu v lese a jejím následným setkáním se stádem pasoucích se cetiosaurů. Videosoubor má tedy délku 4 minuty. Začíná dlouhým záběrem na eustreptospondylí stopy na pláži, pak vidíme jejich tvůrce, a za dramatičtější hudby se objevuje titulek Walking with Dinosaurs. Pak následuje pohled do života rhamphorhychů, lovících ryby poblíž útesů. Následně je divák přesunut do moře za cryptoclidy, jež vrážejí do hejna ryb podobně jako ve výsledném Krutém moři, a krátce poté se na scéně objevuje Liopleurodon. Po jednom z cryptoclidů vyráží, ale menší plesiosaur je rychlejší, a mizí mu před čelistmi.

Titulek pilotního dílu Putování s dinosaury

Liopleurodon vyplouvá z hlubiny

Detailní záběr liopleurodonovy hlavy

Některé ze záběrů liopleurodona v pilotním dílu se velmi podobají záběrům, jež si pamatujeme z Krutého moře. Detailní záběr jeho hlavy, jeho vyplutí z temně modré hlubiny, jeho pomalé pohyby u hladiny... A jeho konec na pláži. Další scéna je totiž prvotní verzí té, kterou vlastně Kruté moře končilo. Velký Liopleurodon, král oceánu, končí zcela bezmocný na pláži. Přicházejí eustreptospondylové... a je jich pět! Hodují na něm, zatímco kamera jeho nehybné tělo opouští, a míří pomalu nahoru. Vidíme, že nad jeho mrtvolou poletuje hejno rhamphorhynchů - jako supi nad buvolí mršinou.

Jak jsem již uvedl, cetiosauři a lov eustreptospondylí samice v lese ve videosouboru, který byl krátce přístupný na webovém archivu, zcela chybějí. Tato scéna se mohla odehrávat před uvedením titulku filmu. Nepředpokládám, že jí jeho příběh končil, protože obrazovka při statickém záběru supo-rhamphorhynchů tmavne. I kvůli kontinuitě by dávalo větší smysl, kdyby film vlastně začal v lese, my bychom se s eustreptospondylem seznámili, potkali bychom s ním cetiosaury, a on by pak zamířil na pláž, udělal sérii stop, pak titulek filmu a pak zaměření na pterosaury a mořské plazy. Faktem je, že zpřístupněný soubor vlastně není ani tolik Walking with Dinosaurs jako spíše Swimming with Marine Reptiles.

Tim Haines se samozřejmě snažil v tomto krátkém filmu hlavám BBC ukázat, jakým způsobem chce příběhy jednotlivých epizod Putování s dinosaury povyprávět. Oproti finální sérii je pilot nedokonalý. Osobně mi přijde, že představení liopleurodona je dokonce jaksi zdlouhavé; vypravěč jako by o druhu L. ferox (jediné celé druhové jméno ve filmečku uvedené) četl celý odstavec faktů. Ve finální sérii k něčemu takovému již nedocházelo, vyprávění bylo pozvolné, a uváděno bylo jen tolik, kolik měli diváci vědět navíc. Zbytek se o světě druhohorních veleještěrů naučili sledováním toho, co se na obrazovce dělo.

Vyplavený obr

Hostina eustreptospondylů

Je věčná škoda, že paleointernet se v celé své šíři s pilotním dílem nemohl seznámit déle, a že byl kvůli autorským právům z webového archivu odstraněn. Doufám však, že vám postačily alespoň screenshoty z tohoto filmu. Snažil jsem se vybírat ukázkově; nemohl jsem pro vás "vyfotit" každý záběr!

Chtěli byste pilotní díl Putování s dinosaury vidět? Anebo dokonce patříte se mnou do celkem malé množiny lidí, kteří si jej včas stáhli? Pokud ano, jaký na něj máte názor? 

2 komentáře:

Nonychromek řekl(a)...

Moje duše kolosálního fanouška Putování je teď celá :D. Mě se to líbilo. Souhlasím s nedokonalým vyprávěním a jasné slabším efektům ale vezmu-li v potaz, že toto je v podstatě testovací verze formátu tak jsem spokojený. Moc se mi líbí úvod na pláži se stopami a hudbou a taky ozvučení Rhamphorhyncha, to je možná trochu lepší než v samotném seriálu. Jo jsou tam vidět kořeny Walking with dinosaurs. Některé záběry jsou dost podobné těm v seriálu a nemyslím jen ty u Liopleurodona.

Kuzuri řekl(a)...

Mě se naopak líbí to kvílení, co vydávali rhamphorhynchové ve finální verzi. :D Jak kdyby si zpívali. :D Ten pilot je vlastně opravdu takovým nedokonalým Krutým mořem, akorát v podstatě bez příběhu. Do značné míry taková proto-Prehistoric Planet; k žádnému zvířat v tomhle dílu necítíme emoční pouto, protože jen krátce nahlédneme do jeho života... Liopleurodona člověku asi není líto, když končí vyplavený, protože jsme se s ním seznámili jen jaksi obecně coby s druhem, ne s konkrétním jedincem.

Díky moc za komentář, a hrozně rád jsem si zase zahrál na zloducha přeposláním ukořistěného videosouboru starému blogerskému kolegovi! :)

Okomentovat

Nejčtenější