pondělí 18. září 2023

Vectidromeus insularis, nově popsaný hypsilophodontid z ostrova Wight

Ve středu 13. září 2023 vyšel v Cretaceous Research článek Nicholase Longriche, Davida Martilla, Martina Munta, Micka Greena, Marka Penna a Shauna Smithe, v němž byl popsán další přírůstek na rostoucí seznam dinosauřích taxonů z Wessexského souvrství na anglickém ostrově Wight. Autoři popsali na základě neúplné kostry, nalezené ve spodní části souvrství poblíž Sudmoor Point, nový druh hypsilophodontidního dinosaura, kterého pojmenovali Vectidromeus insularis. V překladu do češtiny toto jméno znamená "ostrovní běžec z Wightu" či "běžec z ostrova Wight" (Vectis je staré římské pojmenování Wightu, zatímco dromaeus znamená "běžec" a insularis samozřejmě "ostrovní"). Exemplář, na základě něhož byl tento dinosaurus popsán, sestává konkrétně z několika neúplných zádových a ocasních obratlů, obou kostí kyčelních, obou kostí sedacích, neúplné kosti stehenní a holenní a dalších kostí zadních končetin, včetně neúplného levého chodidla, a dále také z levé kosti stydké. Výzkum prokázal, že tento exemplář byl nedospělým zvířetem. Od juvenilních zástupců příbuzného rodu Hypsilophodon, jenž je z Wessexského souvrství též znám (vlastně je v něm tak hojný, že po něm bylo pojmenováno celé ložisko, "Hypsilophodon bed"), se toto zvíře několika znaky lišilo, což nakonec Longriche a jeho kolegy dovedlo k závěru, že patřilo k úplně jinému rodu. Konkrétně se od mladých hypsilophodonů lišil morfologií pánevních kostí a také kostí zadních končetin. Autoři ve svém článku uvádějí, že Hypsilophodontidae byla v rané křídě zřejmě kladem endemicky se vyskytujícím pouze na pozdějším evropském kontinentu; Vectidromeus je druhým hypsilophodontidem známým z ostrova Wight. Exemplář je datován do stupně barrem; tak je označována doba mezi zhruba 126 až 121 miliony roky. Jednalo se o malého bipedního býložravce, dosahujícího délky nejspíše ne více, než metr (ač dospělci mohli být větší, kdo ví). Na závěr si ještě připomeňme, že z ostrova Wight se stává takové horké místo pro dinosaury; v posledních čtyřech let z něj vzešlo sedm taxonů, a letos byl na základě fosilií z Wightu popsán kromě vectidromea ještě ankylosaur Vectipelta barretti, o kterém jsem psal na začátku července.

Rekonstrukce dvou hypsilophodontidů druhu Vectidromeus insularis. Obraz dílem paleoartistky a výzkumnice Emily Willoughby

Zdroje informací použitých v tomto příspěvku:

Zaujal vás tento článek? Máte nějaké poznámky k vectidromeovi či k raně křídové fauně, kterou ostrov Wight čím dál horlivěji vyvrhuje do našeho současného světa? Podělte se o ně v komentářích!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější