čtvrtek 14. září 2023

Blogorgonopsidova filmová doporučení - Ant-Man a Wasp: Quantumania

Rubrika Filmová doporučení nepatří na mém blogu zrovna k těm nadmíru udržovaným. Ba naopak, poslední příspěvek do ní se týkal třetího Jurského světa, a napsal jsem ho na konci června 2022! Byť jsem několikrát uvažoval, že bych do ní přidal příspěvky o nízkorozpočtových filmech, které mne zaujaly (a mohly by zaujmout i vás), nečekaně nakonec jako své další filmové doporučení uvádím opět hollywoodský blockbuster. A už potřetí je to marvelovka! Ačkoliv se v budoucnu budu snažit tuto rubriku trochu rozrůznit, nemůžu si dovolit nenapsat o třetím Ant-Manovi, který šel do kin letos v únoru. Je dost možné, že jste ho už viděli, anebo také ne... Každopádně já nyní s vámi budu sdílet svůj názor na tuto velkou (nebo malou, záleží na tom, jak to vezmete) CGI fest pohádku.

Paul Rudd jako Scott Lang/Ant-Man a Jonathan Majors jako Kang. Zdroj: Heroic Hollywood

Ant-Man patří k nejznámějším postavám marvelovského univerza. Osobně jsem se s ním seznámil poměrně brzy poté, co ve mne propukla láska k maskovaným superhrdinům z amerických komiksů, když jsem byl ještě dítě. Podvědomě jsem už tehdy tak nějak věděl, že Hank Pym byl trošičku stereotypický vědec; později i v animovaném seriálu Avengers: Nejmocnější hrdinové světa (The Avengers: Earth's Mightiest Heroes) se raději věnoval svému výzkumu, než vztahům s ostatními lidmi, což mělo za následek jistou tenzi mezi ním a jeho přítelkyní Janet van Dyne/Wasp - a to jednomu z nejlepších animovaných seriálů od Marvel Animation dodávalo na zajímavosti (víc jsem byl ale zaujatý asi Wolverinovým cameem v epizodě, která představila Kapitána Ameriku... a taky animovaným Lokim, kterého jsem však ze srdce nenáviděl). Když v roce 2015 vyšel první hraný film o Ant-Manovi, a já zrovna v den premiéry oslavil své jednačtyřicáté narozeniny, dostavilo se malé překvapení: ve filmové sérii Marvel Cinematic Universe nebyl Ant-Manem Hank Pym, ale Scott Lang, kterého nám představili David Michelinie, Bob Layton a kreslířský velikán John Byrne (známý především pro svou práci na The Uncanny X-Men s Chrisem Claremontem) ve 47. a 48. čísle Marvel Premiere.

A popravdě, byl jsem za to rád. Hank Pym, hraný Michaelem Douglasem, nebyl ve filmu ani svižným Yellowjacketem, jako na konci 70. let v komiksovém vesmíru. Místo toho byl starým vědcem, a sice býval Ant-Man, ale už dávno toho nechal. Podobně, jako ve dvou číslech Marvel Premiere, jež Scotta Langa představily světu, i Hank Pym ve filmu takříkajíc tahal za nitky, neboť chtěl, aby Scott ukradl ant-manovský oblek s Pymovými částicemi z jeho vlastního domu. Long story short, ve zbytku filmu se Scott naučil oblek ovládat, naučil se komunikovat s mravenci, jež se stali jeho spojenci v jakékoliv situaci, stal se zkrátka miniaturním superhrdinou, a musel se postavit jistému sociopatovi jménem Darren Cross, a ochránit před ním svou dceru... hodně to tady ale zjednodušuju, protože se mi nechce vypisovat celý příběh toho filmu - by the way, jednoho z nejlepších MCU filmů vůbec! Vyšel v roce 2015, a pokud jste ho dosud neviděli, tak... jste asi kulturní barbaři. O tři roky později vyšlo pokračování, jehož příběh asi nebyl pro MCU zase tak důležitý... tedy kromě toho, že matka Janet van Dyne, matka současné Wasp aneb Hope van Dyne, Scottovy přítelkyně a dcery Hanka Pyma, se ukázala žít v tzv. Quantum Realm, světě za subatomární hranicí. A když v něm pak v mezititulkové scéně skončil Scott, luskl Thanos prsty, půlka všech živých bytostí ve vesmíru přestala být živými, takže ho neměl kdo vrátit zpět do našeho světa... dokud ho o pět let později čirou náhodou nepřivedla zpět krysa. Krysa, která v podstatě zachránila celý MCU vesmír... anyway, tenhle příběh jistě znáte, nejste-li kulturními barbary, takže tu tím jen zabírám spoustu místa. Pojďme se přesunout k podstatnějším záležitostem.

Těmi mám na mysli konkrétně třetí ant-manovský film, uvedený v kinech 17. února 2023, a pojmenovaný Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Jedná se o 31. snímek série Marvel Cinematic Universe a zároveň o první film její 5. fáze. Osobně jsem ho v kinech neviděl, protože jsem kulturní pirát a na filmy koukám zadarmo 😉 (peníze zrušit, kultura pro všechny, do háje s kapitalismem, určitě souhlasíte). A tak jsem si ho pustil teprve včera večer. Musím říci, že jsem si celou dobu opakoval jen jedno: tohle je nejlepší Ant-Man. Ze všech tří byla tohle ta nejparádnější jízda! Jednička byla akční heist komedie, dvojka byla trošičku nafouklá a s humorem to podle mě mírně přeháněla, ale pořád si ji člověk mohl užít... Každopádně Quantumania byl přesně ten ant-manovský film, jaký jsem si přál. Studiu Marvel se podařilo natočit další závěr trilogie o jednom ze svých hrdinů, který se zkrátka lišil od těch předchozích dvou filmů natolik, že byl celý svěží, a rozhodně neunudil. Marvel má tohle v oblibě; třetí Iron Man byl v podstatě takový bizarní vánoční film, třetí Kapitán Amerika byl Avengers 2.5, třetí Thor dal sbohem Shakespearovi a uvítal Led Zeppelin (a Hulkův penis, který se Thorovi zalíbil... ale my o něj byli připraveni - fakt díky, MPA). Třetí Ant-Man dal sbohem Luisovi a jeho sympatickému a užvaněnému (myslím to v tom nejlepším) gangu, a pokusil se povyprávět vážnější příběh. A povedlo se to.

Now, look, you internet-obsessed freak who doesn't have their own opinion on anything, and just repeats the same ol' crap found on Rotten Tomatoes nebo na incely zaplněné Edně anebo na webu Mum's Net, kde si konzervativní mámy stěžují na velikost míčů v trenýrkách svého vysněného herce ("naše rodina šla na tento rodinný film, a teď kvůli pohledu na rozkrok toho superhrdiny nemůžeme spát... teda hlavně já!"). Chápu, že třetí Ant-Man měl v internetovém světě trošku špatnou repku. Někteří ho označili za "nejhorší MCU film". A ty, protože jsi zvíře stádové, načetl/a sis recenze psané frustrovanými třicátníky, a usoudil/a jsi, že všichni mají pravdu - že třetího Ant-Mana je nutné skipnout, jinak ti dá obří, masivní mega bolehlav, a ty začneš zvracet mravence a zapomeneš základy fyziky a posledního Spider-Mana. "MCU už nemá plyn!" "Po She-Hulk se už na MCU nejde dívat!" "They went woke, they went broke!" "Ant-Man 3 je woke noční můra!" Na internetu se přeřvávají všelijaké nevyrostlé děti, nebo děti přerostlé, příliš nostalgické a agresivní... a kdo jim, upřímně, věnuje pozornost? Recenzenty, kteří si stěžovali na to, že Marvel obsadil do role Kanga afroamerického herce Jonathana Majorse - neuvěřitelný talent, bez kterého by ta postava možná v live-action nebyla tak impozantní - můžeme s klidem označit za infantilní imbecily, kteří mají problém s barvou něčí pleti, a totálně jejich nářky ignorovat. S třetím Ant-Manem si v podstatě další banda raných dvacátníčků uvědomila, že ve světě existují různí lidé, s různými kořeny... a zas mají mentální blok a nemůžou se s tím smířit. Dětinským recenzím reakcionářských fake marvelovských fanoušků (kteří o marvelovském vesmíru beztak neví nic) určitě nevěřte. Třetí Ant-Man opravdu stojí za to!

Po vizuální stránce je to prostě úžasná jízda. Quantumania je doslova jedním z nejanimovanějších MCU filmů, a vrhne vás do světa, který je plný barev a podivných bytostí. Drogy jsou sice fajn, ale jednou večer si je dát nemusíte, a místo toho se můžete podívat na tu spektakulární podívanou, kterou Quantum Realm opravdu je. Uvítají vás v něm tvorové bez děr, jejichž tělní tekutiny jsou vskutku zázračné - po jejich vypití začnete rozumět jazyku kvantumové říše, takže... drink the ooze! Mimochodem, Veb je opravdu super postava, byť byla vytvořena specificky pro tento film (nemá žádné komiksové kořeny). Ovšem vizuální stránka filmu není všechno. Mohl bych dlouze psát o hereckých výkonech, které jsou také výtečné. Již zmíněný Jonathan Majors je prostě brilantní Kang. Od chvíle, kdy se jeho variant objevil v poslední epizodě 1. série Loki se jménem "He Who Remains", bylo mi jasné, že tenhle villain bude stokrát zajímavější, než Thanos. Na rozdíl od něj je Kang (a všechny jeho verze) nejen velmi sympatický, ale opravdu cítí, a není to totální sociopat. Majorsův výraz v různých scénách, jeho hlas, a ten make-up... ty zářivé "slzy"... suprovka. V mnohovesmíru se Kangových variantů nachází obrovský počet, o čemž svědčí i mezititulková scéna filmu... a my je v příštích filmech ještě uvidíme. Quantumania je pokračováním kangovské ságy, která se začala odvíjet již seriálem Loki

Kang Dobyvatel v obleku inspirovaném marvelovskými komiksy - a dream come true for an old fanboy like me. Zdroj: Comic Basics

Musím říci, že se mi velice líbil nápad představit filmovému publiku Kanga v tomto filmu jako ztracence v Quantum Realm, vyhnaného všemi jeho varianty do světa, ze kterého nemohl utéci, aby ovládl mnohovesmír. Kang samotný je samozřejmě bytostí opravdu nebezpečnou. Loki, který se s Michaelem Mobiusem objevuje v potitulkové scéně, moc dobře ví, co je tenhle zmetek povahově zač. Při psaní tohoto příspěvku si vzpomínám ještě na jednu věc, co mě na konci Quantumanie napadla. První Ant-Man začal s Peggy Carterovou, poslední Ant-Man skončil s Lokim. Ucelená trilogie započatá a ukončená kamei postav z širšího MCU... To mi přijde fajn. Ostatní herecké výkony jsou taky skvělé; Paul Rudd je pořád Scott Lang, a nemám, co bych mu vytkl. Hodně dobrá byla ve své roli Cassie Lang, Scottovy nyní již osmnáctileté dcery, Kathryn Newton. Doufám, že jí v MCU ještě uvidíme - vždyť ona je v podstatě třetí Ant-Man, a když se nad tím zamyslíte... Tento film je vlastně víc o ní, než o Scottovi! Dalo by se říci, že ona je Ant-Man v titulku filmu, a Wasp v titulku filmu není Hope van Dyne (hraná Evangeline Lilly), ale její matka Janet, přivedená k životu Michelle Pfeiffer. I tahle změna zaměření na trochu jiné postavy ant-manovské sérii jedině prospěla! Co se týče Michaela Douglase, i z jeho Hanka Pyma se v tomto filmu stal opět Ant-Man, když na konci filmu (spoiler!) doslova přivádí na scénu armádu inteligentních mravenců. 

A teď přejděme k politice, našemu oblíbenému tématu! Je tu další důvod, proč se mi Quantumania líbila. Vím, co si myslíte - politika hollywoodských blockbusterů je v nejlepším mělká, neboť se studia bojí o své peníze. Podobně, jako ostatní marvelovky, i Quantumania je liberálním příběhem. Ale přece má do sebe něco... možná trošičku levicovějšího. Now, I know what you're thinking - že jsem se musel zbláznit, když začátek filmu oslavuje kult celebrity, a začíná jako další typická kapitalistická pohádka... Ale uvědomme si jednu věc. Superhrdinové jsou často ochránci statu quo. Někteří, jako Spider-Man nebo X-Meni jsou vyloženě liberálové. Green Arrow od DCčka je dokonce jakýmsi sociálním demokratem. Question nebo Peacemaker, kteří se zrodili v Charlton Comics a později byli inkorporováni do hlavního vesmíru DC, jsou zase naprostí zpátečníci - nepříliš překvapivě, mentálně nemocní a zaostalí (proto se Alanu Mooreovi nadmíru povedla ta satira randyánského superhrdiny prostřednictvím Rorschacha ve Watchmenech). Ale co jen málokdy uvidíte v superhrdinských filmech? Co jim opravdu chybí... a když už to v nich je, moralizující studio to divákům představí ve špatném světle (vidím tě, Temný rytíř povstal). Ano, uhodli jste správně - revoluce!

Ant-Man a Wasp: Quantumania je totiž film o revoltě. O povstání proti tyranovi. Proti autoritáři, který si podmanil celý Quantum Realm. Hrdinové filmu se této revoluce účastní, a když je nakonec vyhráno, kvantumová říše se mění k lepšímu. Není ukázáno, jaký režim je nastolen po Kangově svržení (a smrti), ale dá se očekávat, že spolu budou obyvatelé říše spolupracovat. Kdo ví, třeba dojde k nějaké sebeorganizaci, nastane skutečná demokracie bez lídrů... Je čistě na nás, abychom si představili, co se v kvantumové říši stane dál, pokud nám to Marvel v příštích filmech sám neodhalí (což je dosti možné). Třetí Ant-Man by se však dal označit za revolucionářský superhrdinský film. Neříkám, že revoluce se dělají tak, jako v tomto filmu. Jen si vážím toho, že konečně vyšla marvelovka, která byla v podstatě o osvobození lidu určitého světa, a ti, kteří "přišli seshora", na konci filmu odcházejí, nestávají se nějakými vládci, takže může být skutečně vytvořen úplně jiný systém. Jde taky o první marvelovku, ve které zaznělo slovo socialismus. "I know socialism is a charged word but you can learn a lot from these," říká Hank Pym v třetím aktu snímku. Sám cítí k humánnějšímu systému jistě sympatii.

Zmínit musím také to, že Cassie se stala aktivistkou, a snaží se něco udělat s bezdomovectvím v San Franciscu. Mnozí z těch, které Thanos na pět let odstranil, nemají, kde žít. Snímek neodpovídá na otázky spojené s bezdomovectvím a s existencí bezdomovectví, ale bystrého diváka k nim může dovést. Bezdomovectví je přece fenomén spojený s kapitalismem, s existencí třídní společnosti a světa, ve kterém si lidé musí "vydělávat na živobytí" a platit nájem bastardským landlordům, což je samo o sobě dehumanizační. Stát se o lidi bez domova nedokáže dostatečně postarat, a ti, kteří chtějí změnu, jsou potlačováni a posíláni do vězení. Za Cassie navíc stojí všichni její nejbližší. Scott, její otec, je ze začátku jediným hlasem "tak trošku proti", protože je přece jenom, no, centrista... ale nakonec uznává, že Cassie dělá dobrou věc, protože je mu připomenuto, že ho kult celebrity zcela odvázal od reálných problémů, s nimiž se lidé ve světě setkávají. Zatímco on poslouchá audio verzi vlastní knihy při každé cestě autem, jeho dcera je zavírána do věznice za účast na demonstracích. Cassie je sociálně inteligentní a uvědomělá, a také proto si myslím, že nesmí chybět v několika dalších marveláckých filmech!

Quantumania nicméně není socialistický film. Je to film liberální, jak už jsem uvedl (liberální je ostatně skoro každý superhrdinský film), ale má základy něčeho možná radikálnějšího, a to je jedině dobře. Problémem je spíše to, že snímek nehodlá jít do hloubky. Cassiein aktivismus ve filmu nikdy nevidíme - s její současnou verzí se seznamujeme až ve chvíli, kdy ji vypouštějí z vězení. Film také do hloubky nezkoumá Kangův tyranský systém, a Hankově socialistické alternativě též nevěnuje více pozornosti. A to je škoda. Kdyby studio Marvel chtělo, tato témata by se mohla ve filmech řešit více. Ze strachu o výdělky však politická message zůstává nanejvýš shallow. Hraje tak do rukou spíše lidem, kteří mají zájem slyšet něco od každé strany (takovým těm "udělejte genocidálního maniaka Thanose trochu sympatického, aby se misantropickým pravičákům zalíbil - vždyť si chudáčci autoritáři nezaslouží, abychom je ukazovali jako sociopaty" - i s takovou blbostí se čas od času setkáte). Kdyby Marvel chtěl, mohli by lidé z kin odejít s vědomím, že policisté, kteří mlátí a zavírají aktivisty požadující lepší podmínky pro život pro ty nejchudší, jsou prostě všichni bastardi. Ale ne, prý radši střední cestou, aby se nepřišlo o peníze.

Cassie a Scott Langovi v Quantum Realm. Zdroj: Digital Spy

Mé shrnutí je tedy takovéto: třetí Ant-Man je nejlepším v celé trilogii, řeší zajímavá témata, ale bohužel nejde dostatečně do hloubky, aby je divákům opravdu představil v co nejúplnější formě. Speciální efekty jsou nicméně výtečné (mimochodem, dělá mi radost, že se VFX artisté pracující pro Marvel rozhodli vytvořit odbor, to je jedině dobře - nakopejte zlé bosse!), dialogy jsou fajn (i když občas trošičku klišé) a herecké výkony také (zejména Majors, Newton a Pfeiffer). Nechybí malá, trošičku jednoduše prezentovaná revoluce, které se superhrdinové ve filmu konečně účastní, a úbytek humoru oproti předchozím dvěma Ant-Manům Quantumanii jedině prospěl. Za mě solidních devět z deseti, a opravdu nepochopení, proč se někteří diváci kvůli Quantumanii tolik štvali (jako chápu, že jsou dětinští, ale zároveň to... ehm, nechápu... get a life, suckers!). Blogorgonopsid rozhodně doporučuje!

Jaký je váš názor na film Ant-Man a Wasp: Quantumania? Co jste si z něj odnesli vy? Jaká scéna se vám líbila nejvíce? Těšíte se na pokračování kangovské ságy v rámci 5. a 6. fáze MCU?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější