pátek 1. září 2023

Obrázek týdne 1. 9. 2023

Čas od času se stane, že první Obrázek týdne v měsíci je i prvním příspěvkem na tomto blogu v onom měsíci - a taková situace nastala dnes! Ne, že by to znamenalo něco extra... Jako vždy jsem se snažil najít obrázek, který by vás mohl potěšit, ze kterého byste si mohli na další týden udělat pracovní plochu na svém počítači nebo díky kterému byste se mohli ztratit v dávných časech této planety. A nalezl jsem toto výtečné dílo od paleoilustrátora vystupujícího na internetu pod přezdívkou CamusAltamirano!


Popisek k obrázku: Stádo kachnozobých dinosaurů druhu Magnapaulia laticaudus z čeledi Hadrosauridae putuje vyprahlou krajinou. Již více než dva dny se nenapili, a nutně tedy potřebují najít zdroj tekutin. Někteří mladší členové stáda hladoví, poněvadž vyprahlé planiny nemají dostatek vláhy na to, aby udržely při životě rostliny, jimiž se tito až osmitunoví tvorové živí. Spolu se stádem migrují drobní opeřenci z kladu Enantiornithes, druhohorní ptačí dinosauři. Magnapauliím sezobávají z boků a hřbetů parazitický hmyz, který vyčerpané obry zbavuje krve, a oslabuje je tak. Při dlouhých cestách, jako je tato, by se magnapaulie bez svých drobných opeřených příbuzných asi neobešly. Jejich vztah je prospěšný pro obě strany; těží z něj i malí létající theropodi, neboť tolik potřebnou vodu hřebenatí kachnozobci naleznou za ně. Magnapaulia mohla mít podle Williama J. Morrise, který ji popsal v roce 1981 původně jako druh rodu Lambeosaurus, i patnáct metrů na délku. Její fosilie jsou známy pouze ze severu mexického státu Baja California na Kalifornském poloostrově; mezi lety 1968 až 1974 byly postupně odkryty poblíž malého města El Rosario. Nejbližším příbuzným magnapaulie byl Velafrons coahuilensis, další mexický lambeosaurin, žijící ve stejné době. Tato scéna se odehrává v pozdní křídě stupně kampán před 74 miliony let.

Jaký je váš názor? Za mě velký palec nahoru autorovi tohoto díla!
Poslední dny se nesly v duchu novinek ze světa přírodopisných filmů a seriálů, a já vás o nich budu v brzké době informovat; také již připravuji článek o nově vydaných dokumentech, a v něm se dozvíte více. V závěru tohoto příspěvku tedy jen uvedu, že včera BBC oficiálně oznámila, že Planety Země 3 (Planet Earth III) vyprávěné Davidem Attenboroughem se dočkáme letos na podzim. Přesné datum premiéry zatím nemáme. Já osobně samozřejmě očekával, že třetí Planeta Země vyjde na podzim, ale vy možná ne, takže tady to ode mně máte, a vězte, že vás budu o "dalším Attenboroughovi" ještě informovat! Paleodokumentární novinky si nechám na později, abyste byli navnazeni se sem v brzké době vrátit!😉
Užijte si první víkend září, pořád je léto, tak neseďte za počítačem, a explorujte rozmanitý svět kolem nás!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější