pátek 8. září 2023

Obrázek týdne 8. 9. 2023

Je zase pátek - den, kdy se lidé vracejí z práce, majíc za sebou děsivých čtyřicet hodin disociativního stavu, jen proto, že systém, kterým se necháváme ovládat, vyžaduje růst (a zisky pro malé procento bohatých). O tom, jakým způsobem nás všechny kapitalismus a práce ničí, budu jistě v budoucnu psát - vždyť to neodmyslitelně souvisí s životním prostředím. V tento den, kdy si po příchodu z práce trochu oddychnete, mám však pro vás další Obrázek týdne. Nepříliš překvapivě je to opět paleoart. Na toto výtečné dílo umělce Caxela jsem narazil před několika dny v Muskově toxické žumpě, a okamžitě se mi zalíbilo. Takže tady je!


Popisek k obrázku: Dva mladí teropodní dinosauři druhu Eustreptospondylus oxoniensis hledají na písečné pláži mořem vyplivnutou svačinu. Bouřlivý příliv s sebou mohl přinést mrtvé amonity, ryby, mršiny pterosaurů nebo nešťastné mořské plazy, od ichtyosaurů po plesiosaury, kteří boj se zdejším prudkým mořským proudem prohráli. Dvoumetroví masožravci mají sice hlad, ale to neznamená, že by potravu hledali v klidu. Pořád jim zbývá energie, takže skotačí po pobřeží jako diví. Hrají si s vlnami; vždy, kdy se přižene nová, uskakují rozpěněné vodě, a vyluzují přitom z krků zvláštní pískavé zvuky, jako by se smáli. Problém nastane, až jeden z nich nějakého toho vyplaveného amonita či rybu najde. To pak k němu druhý přiběhne, a nastane agresivní přetahovaná, jež se možná dokonce zvrátí ve rvačku. Eustreptospondylus v dospělosti dosahoval délky kolem 4,5 metru. Jednalo se o megalosaurida žijícího na ostrovech, z nichž se po více než 150 milionech let zformovala Británie. Podobně jako varan komodský, i Eustreptospondylus dobře plaval, a často se mezi drobnými ostrůvky, jež mu byly domovem, přemisťoval. Tito dva výrostci se možná zpěněné vody trochu bojí, ale jako adulti se budou běžně vydávat na několik desítek kilometrů dlouhé mořské plavby. Scéna se odehrává v jižní Anglii před 154 miliony roky, v pozdní juře stupně oxford.

Rozhodně věnujte pozornost i dalším obrazům Caxely, protože jsou vážně super. Dost možná nejlepší moderní paleoart!
Na co bych vás v závěru tohoto článku ještě upozornil? Jistě chcete nějakou novinku týkající se britského televizního přírodovědce Nigela Marvena, na kterého jste jako malí koukali, když se honil za pravěkými zvířaty v Prehistorickém parku! Hoo Zoo and Dinosaur World na svém YouTube kanálu v současné době uvádějí sérii videí o prehistorických zvířatech, kterou moderátor Deseti nejnebezpečnějších hadů provází! Zrovna dnes vydali díl Prehistoric World with Nigel Marven s názvem Triassic (Trias). Nenechte si ho ujít. Mimoto mě dnes odpoledne velmi zaujalo video o AARGH! (Artists Against Rampant Government Homophobia), komiksové antologii mého oblíbeného spisovatele Alana Moorea, jež vyšla před 45 lety v reakci na homofobní legislaci thatcherovské vlády. Já sám AARGH! již četl, ale vy možná ne, a vsadím se, že nejen o epickou báseň věnující se gay historii (řeč je o Alanově Mirror of Love) máte zájem!
Zítra vyjde novinkový dokučlánek, takže se sem určitě vraťte! Přeji vám krásný víkend.

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

O AARGH! určitě ještě budu psát, je to krásná publikace. :) Doporučuji k přečtení. Mohla by se líbit i vymřelému soudružstvu z Blogu.cz!

Už slyším kyselý smích a zakuckání se vlastním loudem natrávené nenávisti konspiračním teoriím oddaných loserů...

Kuzuri řekl(a)...

O AARGH! určitě ještě budu psát, je to krásná publikace. :) Doporučuji k přečtení. Mohla by se líbit i vymřelému soudružstvu z Blogu.cz!

Už slyším kyselý smích a zakuckání se vlastním loudem natrávené nenávisti konspiračním teoriím oddaných loserů. :D

Okomentovat

Nejčtenější