pátek 1. května 2015

Správce dinosauřího parku - Plno amonitů, Oliver nad roklí

Máme tu první květnový den roku 2015, a jelikož se jedná o pátek, nesmí chybět ani Správce dinosauřího parku! Stejně jako u nás (nebo alespoň u mě doma) vládne v práci Dana Jamesona teplé i vlhké počasí-prší neustále... Snad si tuto část užijete!

Plno amonitů, Oliver nad roklí

Poslední dubnový týden se dal v Dinosauřím parku jakž takž vydržet. Dsungaripterové se spolu již zřejmě nervou, alespoň tedy po jejich zápasech nevídáme ani neslýcháme žádné známky. Pravěký chameleon Anqingosaurus brevicephalus se živí velkými můrami, které se občas k večeru dostanou do jeho terária. Je zajímavé, že díky tomu nemusíme neustále kupovat a dovážet tolik cizokrajného hmyzu, protože našemu svěřenci vlastně nic nechybí-právě naopak, potravy má kolem sebe dost. Starosti nám dělá spíše Cryptolacerta, pravěká ještěrka z Eocénní epochy-ta se nám spíše ukrývá, což je zvláštní. Zřejmě nechce, abychom ji pozorovali, ale to určitě neznamená nic dobrého, možná má jen nějaké parazity, kterých se snažá zbavit, možná však také trpí nějakou tropickou nemocí vyvolanou opět nepříliš dobře známou bakterií. Vše se ještě pokusíme vyšetřit. Ve středu jsem měl trochu potíže s dvojicí Tsintaosaurů, kteří se vzájemně skoro poprali. Zřejmě si každý z nich začíná dělat nároky na vlastní teritorium, což je u těchto dvou jinak mírumilovných bratrů celkem neobvyklá záležitost. Po pár hodinách neustálého troubení se ale situace uklidnila a dosud proti sobě Tsintaosauři nic neměli, ba dokonce se zase společně pásli na kapradinách lemujících jejich výběh. Zajímavostí ovšem je, že se naše akvárium doslova zaplnilo amonity. Vzpomínáte na minulý srpen? Tehdy se v Tichém oceánu udála ropná katastrofa a nám se před jistou smrtí podařilo zachránit několik prehistorických, mořských zvířat. Překrásní hlavonožci amoniti s ještě krásnější ulitou byli mezi nimi. Teď zřejmě nastalo období kladení vajíček a samičky amonitů tak učinily. Akvárium je plné malinkatých amonitků, jsou velmi roztomilí, i když normálně by většina z nich nepřežila, poněvadž by se stala potravou mnoha jiných mořských živočichů, jež se amonity živí. Pokud však chceme tyto tvorečky u nás v parku chovat, budeme muset postavit další nádrž a napustit ji dostatečným množstvím slané, ano, slané vody. Tito tvorové žijí v oceánu a ve sladké vodě by zřejmě přežít nedokázali, proto musíme do vody ve filtrech rozpouštět sůl. Také moře je plné amonitů, při převozu surovin okolo ostrova naši dodavatelé natočili tyto hlavonožce přímo u hladiny. Bylo velmi kuriózní pozorovat tolik amonitů shromažďujících se okolo malé loďky. Jiní bezobratlí také prožívají zajímavé chvíle. Náš pravěký škorpión Pulmonoscorpius již brzy dostane nový domov-insektárium se již staví, zatím bez problémů...

Jako je tomu každý týden, Oliver opět neodolal výpravě na Isle of Die. Tentokrát v rekordním počtu účastníků-nejmenším, jaký kdy s sebou na nějakou expedici vzal. Letěl s ním jen pilot helikoptéry a jeho nejlepší přítel, Tim. Cílem výpravy bylo jen najít nějaká pravěká zvířata, ale jako vždy, nakonec to skončilo úžasným dobrodružstvím. Ve středu ostrova se totiž nachází mlžná džungle, která nebyla nikdy nikým dostatečně prozkoumána. Nikdo neví, jaká pravěká zvířata tam vlastně přežívají. Nad mlžnou džunglí se nacházejí hory, které již Oliver několikrát navštívil. A mezi horami a džunglí jsou zase skalnaté vrcholky. Pilot se rozhodl riskovat a přistál tam. Hned jakmile Oliver a Tim vyšli z vrtulníku, spatřili obrovitou rokli před sebou. V ní bujel život jako kde jinde, nad pralesem se rozkládala mlha a byla čímdál hustší a hustší. Oliver pořídil stovky úžasných fotografií. Při pochodu po skalách však Timovi ujela noha po kluzkém srázu a rázem letěl dolů! Těžké kameny asi tři metry pod vrcholkem skály jej však naštěstí zachytily. Oliver okamžitě přinesl lano s připravenou smyčkou, aby Tima vytáhl, jenže ve chvíli, kdy si Tim připevnil smyčku kolem pasu, těžké kameny pod ním povolily a sletěly dolů. Tim padal také a stahoval s sebou chudáka Olivera, který si při snaze udržet se nahoře rozedřel boty. Nakonec musel lano pustit, protože začal ze svahu padat také, a jen tak tak se držel nad tou strašlivou propastí. Tim se po asi dvou metrech sjíždění po kamenité skále opět zachytil mezi kameny a pokoušel se vylézt nahoru. Přitom všem se ukázali nějací ptakoještěři, jež kroužili po obloze. Zřejmě to byli místní mrchožrouti, čekali, až se lidé zabijí, poté by mohli obrat jejich mrtvoly. Timovi se ale nakonec podařilo vylézt nahoru, v posledních chvílích mu pak pomáhal i Oliver. Skála však opravdu nebyla bezpečná, proto ji okamžitě opustili. Při přeletu nad mlžnou džunglí ještě natočili nějaké ptakoještěry, přistáli na pobřeží a v lese Oliver vyfotografoval parádního Troodona. Pak se již vrátili s úžasnými zážitky...

Dan Jameson i Oliver a další členové týmu z Dinosauřího parku opět zažili úžasná dobrodružství! Během následujícího týdne však určitě přijdou i nějaká další! Ale o tom zase příště...

9 komentářů:

Alfaraptor řekl(a)...

Samozřejmě, že se chystám. Akorát doufám, že to kvůli školním povinnostem stihnu.

Alfaraptor řekl(a)...

Podle toho, co se zatím ví, to bude naprosto senzační film.

Alfaraptor řekl(a)...

Exteriéry jsou skutečné, tento film ukazuje, jak by sen Johna Hammonda vypadal, kdyby se uskutečnil. Ale i zde bude ukázáno, jakých zvěrstev jsou lidé schopní se dopustit. Jen kvůli upadající návštěvnosti Dr. Wu. stvoří hybrida z několika abelisauridů a jiných dinosaurů, který se vymkne kontrole. Také je tu vidět snaha přimět současnou generaci diváků pomocí tohoto filmu, aby se vrátila k objevování kouzla staré trilogie, kterou tak důvěrně známe. Jinak co se týká speciálních efektů, ty udělaly tak obrovské mílové kroky vpřed, že některé počítačově generované záběry vypadjí tak realisticky, že by se jich člověk chtěl pomalu dotknout, alespoň to vše podle mého názoru.

Alfaraptor řekl(a)...

Ne, skutečně tam vybudovali park potom, co byl InGen odkoupen společností Masrani Global.

Martinoraptor řekl(a)...

Skvělý díl. Smekám před Timovým horolezeckým umem.

Alfaraptor řekl(a)...

Podle mě měli trojku zabalit a natočit ji, až potom, co by dopsali scénář nebo místo ní natočit až Jurský svět. V tomto filmu šel režisér Colin Trevorrow fanouškům přímo na ruku, takže se vracíme na Nublar a uvidíme ruiny starého parku, Rexie je pořád naživu a raptoři nebudou mít peří. Já jsem tedy naprosto spokojený.

Alfaraptor řekl(a)...

Trojka byla kasově i fanouškovsky nejslabší, to se však nemusí odrážet v tém názoru na film. Myslím si tedy, že by pro Universal nebylo nejvýhodnější opakovat stajnou chybu dvakrát.

Alfaraptor řekl(a)...

Viděl, herecké výkony (pod) průměrné, postavy poměrně protivné, ale Godzilla a M.U.T.O.vé vypadají skvěle, jen škoda, že monstra mají asi tolik času ve filmu, jako Godzilla z roku 1954 (asi 10 minut).

dinosaurss řekl(a)...

Tak tohle byla hodně moc povedená část!! Jen tak mimochodem, velmi se mi líbí celkové postavení příběhu, prostě svým psaním dokážeš člověka naprosto zaujmout, výborně!

Okomentovat

Nejčtenější