neděle 5. září 2021

Springwatch 2021 - Fenn's and Whixall Mosses

Fenn's and Whixall Mosses. Megan McCubbin navštívila Fenn's, Whixall and Bettisfield Mosses National Nature Reserve na hranici Anglie a Walesu, aby zjistila více o této unikátní lokalitě, zabírající rozlohu 2500 akrů (asi 10 112 kilometrů čtverečních). Jedná se o mokřiny poskytující domov tisícům druhů, včetně bekasiny otavní, jež se do této části Británie vrátila po více než třech desítkách let absence. Do roku 1990 byla tato nížinná oblast s kyselými vodami decimována, částečně i kvůli produkci zahradního kompostu. Dnes je však tato bažina chráněná. Megan se přidala k Ellie Williams z Natural England, která patří mezi ty, jež se snaží zahojit jizvy ve Fenn's and Whixall Mosses, způsobené průmyslem. Jak Ellie říká, toto rašeliniště je nesmírně důležité už jen kvůli zpomalení klimatické změny - na tisícovky let je zde uloženo dva až tři miliony tun uhlíku! Obnovování rašelinišť má svůj důvod, mohou totiž zadržet více uhlíku, než lesy. Proč? Díky rašeliníkům (Sphagnum), schopným také nasáknout množství vody rovnající se dvacetinásobku jejich hmotnosti. Ellie a její lidé zde zasazují celkem osm druhů rašeliníků; rostliny byly odebrány z lokality, vyrostly v laboratoři a nyní jsou vraceny do rezervace. Megan se sice bekasinu nepodařilo při natáčení tohoto segmentu spatřit, štáb však narazil alespoň na lovčíka vodního, ostruháčka ostružinového a také vážku čárkovanou, dokonale adaptovanou k životu na rašeliništi. Její larvy totiž žijí v rašelinících, a kvůli kyselosti zdejších vod nemají žádné rybí nepřátele.
 
Klip z osmé epizody pořadu Springwatch 2021 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílaného v květnu a červnu na televizní stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Geez, musím Vám říct... teď koukám na druhý díl Chris and Meg's Wild Summer, a Megs pustila Chrisovi v autě písničku 20th Century Boy od kapely T-Rex. Samozřejmě jsem věděl, že ji má rád, ale nečekal jsem, že se tam objeví... Tomu říkám kvalitní dokument! Awesome!

Okomentovat

Nejčtenější