sobota 11. září 2021

Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty: Xenozoic Tales

Xenozoic (série Xenozoic Tales s čísly 1 až 14), album vydáno v roce 2013

Xenozoic Tales
Rok vzniku: 1986
Autor: Mark Schultz
Vydavatelství: Kitchen Sink Press, Dark Horse Comics, Flesk Publications, IDW, Marvel Comics, Topps Comics
Žánr: sci-fi

Z mnoha komiksových příběhů, v nichž se lidé setkávají s prehistorickými živočichy nebo jsou s nimi dokonce nuceni koexistovat, je série Xenozoic Tales výjimečná vesměs zcela pozitivním přijetím kritiků. Vyvinula se z ní úspěšná franšíza Cadillacs and Dinosaurs, kterou vlastní General Motors Company, velká korporace zodpovědná mj. i za staré automobily nazývané Cadillac. Celá série začala v roce 1986, když v 8. čísle hororového komiksového magazínu Death Rattle od vydavatelství Kitchen Sink Press vyšel příběh kreslíře a scénáristy komiksů Marka Schultze nazvaný "Xenozoic!" Byl velmi úspěšný, a tak se vydavatelství rozhodlo nechat Schultze, aby z něj vytvořil komiksový seriál. Pod názvem Xenozoic Tales vycházel nepravidelně mezi únorem 1987 až říjnem 1996, kdy Schultz ve spolupráci se Stevem Stilesem, mezi autory komiksu uváděném jako pracovník na "second story art", Denisem Prowellem, který pracoval jako letterer, a vydavatelem Denisem Kitchenem vytvořil celkem 14 přibližně třicetistránkových čísel. 

Komiksové sešity Xenozoic Tales původně vycházely černobílé, barevná byla jen přední obálka. Kitchen Sink Press nakonec přestal sérii vydávat právě po 14. číslu, aniž by od nich Schultz dostal možnost příběh dokončit. Poslední číslo tedy končilo cliffhangerem. Prvních šest čísel vydalo znovu v letech 1990 a 1991 pod názvem Cadillacs & Dinosaurs nakladatelství Marvel Comics, ovšem v rámci imprintu Epic Comics, který vydával také sérii Coyote Steva Engleharta či Atomic Age Franka Loveceho a Mikea Okamota. V dubnu 1991 Epic, resp. Marvel, Xenozoic Tales úplně vypustil a nikdy se k nim už nevrátil. Konečně v roce 1994 začala společnost Topps Comics vydávat jakési pokračování původní série, odehrávající se však mezi již vydanými čísly. Opět bylo nazváno Cadillacs and Dinosaurs, a pracovali na něm komiksové legendy Roy Thomas, Dick Giordano a Rich Buckler. Jedno číslo nakreslil také David Roach, známý například pro svou práci na sérii Batman and Demon v DC Comics; toto číslo ovšem nikdy nebylo vydáno.

Příběh Xenozoic Tales a Cadillacs and Dinosaurs je zasazen do postapokalyptické budoucnosti, ve které si lidé vystavěli obří podzemní města, aby nemuseli žít na znečištěném a ekologickými katastrofami smeteném zemském povrchu. Točí se kolem dvou lidí; Jacka Tenreca, automechanika opravujícího hlavně cadillacy a vůdce lidí z Města v moři (to se nachází na území bývalého Manhattanu), a Hannah Dundee, vědkyně a ambasadorky Wasoonu (bývalého Washingtonu D.C.), kterou má Jack rád, přestože se liší svým pohledem na spoustu věcí. Neméně důležitým je také Jackův mazlík, allosaurus Hermes, kterého zapálený automechanik vychoval poté, co byli jeho rodiče zabiti pytláky lovícími dinosaury. Důvod, proč se hlavní hrdinové tohoto příběhu setkávají s dinosaury a dalšími pravěkými tvory je prostý; dávní obyvatelé zemského povrchu totiž už miliony let přežívají pod zemí. Nastává nová geologická éra - xenozoikum, pětihory. Lidé již nejsou tak technologicky vyspělí, a jedinci jako je Jack jsou pro svou znalost techniky velmi cenění.

Xenozoic Tales #9 (vydáno v září 1989)

Xenozoic Tales #3 (vydáno v dubnu 1987)

Cadillacs & Dinosaurs #5 (barevná verze 5. čísla Xenozoic Tales) z března 1991

Zastoupení prehistorických živočichů v komiksu je opravdu pestré. Objevují se v něm synapsidi jako Edaphosaurus a Dimetrodon, dinosauři od tyranosaura rexe a allosaura přes deinonycha, apatosaura a parasaurolopha po stegosaura a styracosaura, různí třetihorní a čtvrtohorní savci, mezi nimi mamut srstnatý, medvěd jeskynní či Smilodon, ptakoještěři, zvláště pak Pteranodon, a různí mořští živočichové, třeba Mosasaurus, křídový žralok Cretoxyrhina nebo prvohorní trilobiti a kyjonožci. Po asi pěti stech letech života v podzemních městech a tedy setkávání se s těmito přežívajícími prehistorickými tvory si pro ně lidé vymysleli spoustu nových jmen; "cutter" je Allosaurus, "sambuck" je Apatosaurus, "wahochuck" je Stegosaurus, a pteranodonům se říká "zeke". Tyrannosaurus rex má označení "shivat", a zajímavé je to, že jeho pohlavní orgány jsou na černém trhu vysoce ceněné. V Xenozoic Tales se objevuje zmutovaný T-Rex, schopný podobně jako třeba Carnotaurus v Crichtonově Ztraceném světě měnit zbarvení podle svého okolí, v podstatě jako chameleon. 

Z lidských postav dále v příbězích vystupují Mustapha Cairo, Jackův dobrý přítel a též automechanik, Wilhelmina Scharnhorst, která je vůdkyní skupiny lidí označovaných jako krtci (moles), žijících v ruinách Města v moři, anebo tři bratři Terhunové, kteří jsou pytláky a Jackovými úhlavními nepřáteli. Jeden z nich, Hammer, je Hannou zastřelen při potyčce s mamutem (obrázek viz výše) v 9. čísle Xenozoic Tales, a dalšího, Wrenche, nakonec zakousne Hermes. Zajímaví jsou také grithové (The Grith), inteligentní ještěří muži, kteří spelují lidská slova pomocí písmen ze hry Scrabble, a Divoké dítě (Wild Child), teenager, jenž byl grithy vychován poté, co se ve svých třech letech ztratil a následně na něj zaútočily jeskynní hyeny.

Cadillacs & Dinosaurs #1 (barevná verze 1. čísla Xenozoic Tales) z listopadu 1990

Xenozoic Tales patří mezi tzv. alternativní komiksy. Tak se říká americkým komiksům, které představovaly a dodnes představují alternativu nejpopulárnějšího komiksového žánru v USA - superhrdinského žánru. Právě série Xenozoic Tales se zrodila v době, kdy superhrdinský žánr zaznamenával v komiksu velký a úspěšný obrat; nejúspěšnějšími a nejprodávanějšími komiksovými sériemi byly po velkou část 80. let The Uncanny X-Men od Marvel Comics a The New Teen Titans od DC Comics. Marvelu se dařilo s dvanáctiměsíční sérií Marvel Super Heroes Secret Wars, DC zase slavili úspěch s Crisis on Infinite Earths. Druhou polovinu 80. let v americkém komiksu definovaly příběhy jako Batman: Year One či Batman: Death in the Family od DC Comics, stejně jako nová Wonder Woman od George Péreze, Grega Pottera a Lena Weina. Americké alternativní komiksy v podstatě následovaly komiksy undergroundové, a většinou vůbec nespadaly do superhrdinského žánru; naopak zkoušely žánry jiné. Nebyly tolik komerční, proto se jim někdy říká také "auteur comics", "small press comics" či dokonce "art comics". Mark Schultz byl jedním z kreslířů a scénáristů, kteří se prostřednictvím Xenozoic Tales snažili spíše o vytvoření uměleckého díla, než o komerčně úspěšné komiksové série.

Schultzovo vykreslení jednotlivých postav v příbězích působilo vždy sympaticky. Je pravdou, že ženské postavy kreslil například s příliš velkým výstřihem, což z dnešního pohledu působí poněkud zvláštně, na druhou stranu k nim přistupoval úplně stejně jako k postavám mužským (mohli bychom argumentovat, že tento rovnocenný přístup do amerických komiksů vnesl Chris Claremont prostřednictvím X-Menů). Prehistoričtí tvorové byli jím a dalšími kreslíři sérií Xenozoic Tales a Cadillacs and Dinosaurs zobrazováni více či méně podle tehdejších vědeckých poznatků; všichni dinosauři byli tedy šupinatí, byť někteří měli velmi zajímavé hřebínky na hlavách či zádech.

Xenozoic Tales #6 (květen 1988)

Schultzovo dílo bylo skutečně úspěšné po kritické stránce. I když musel (zřejmě z finančních důvodů) ukončit Xenozoic Tales uprostřed jedné příběhové linie již zmíněným 14. číslem, vyhrál tento titul pět komiksových cen Harvey. Tři byly za nejlepší kresbu, jedna za nejlepší práci s tuží a ta poslední byla za nejlepší samostatné číslo (či samostatný příběh), a to sice číslo 11. Kromě toho však Xenozoic Tales a Cadillacs and Dinosaurs uspěli také u prestižních komiksových cen Eisner Awards, od kterých jim byla udělena dvě ocenění. První bylo za nejlepší krátký příběh (Best Short Story), a to sice za "Two Cities" ve 12. čísle z roku 1992, a to druhé patřilo celé sérii Xenozoic Tales jakožto nejlepšímu černobílému komiksu (tato cena byla udělena v roce 1991). 

V srpnu 2013 vydalo Flesk Publications celé Xenozoic Tales od 1. do 14. čísla plus první příběh "Xenozoic!" z Death Rattle #8 v jednom uceleném albu. Vyšel paperback a v limitované edici i hardcover, který je však dnes těžké sehnat. V červenci 2013 se vydání čísel 9 až 14 chopilo IDW Publishing; původní Schultzovy černobílé kresby vydalo v obřím, nadměrně velkém vydání. Série Cadillacs and Dinosaurs od Topps Comics z roku 1994 bohužel nikdy nebyla v uceleném albu vydána. Tehdy však vyšlo celkem 9 čísel. Je důležité si uvědomit, že ačkoliv byl Schultz konzultantem pokračování vydávaného Topps Comics, rozhodl se nepomoci Royi Thomasovi v jejich psaní.

Cadillacs and Dinosaurs #4 od Topps Comics (1994)

Cadillacs and Dinosaurs #8 od Topps Comics (1994)

Obálka 1. čísla Cadillacs and Dinosaurs od Topps Comics (1994)

Podle Xenozoic Tales byl natočen třináctidílný animovaný seriál Cadillacs and Dinosaurs, uvedený v letech 1993 a 1994 na americké televizní stanici CBS v rámci tehdejšího sobotního dětského bloku CBS Kids. Vyrobila jej proslulá kanadsko-francouzská společnost Nelvana (The Adventures of Tintin, Franklin) ve spolupráci s De Souza Productions a Galaxy Films. Režie se ujal Raymond Jafelice (Beetlejuice). Jednotlivé postavy namluvili hlasoví herci, kteří tehdy pro Nelvanu hojně pracovali (např. Wrenche Terhuna daboval Colin O'Meara, který tehdy propůjčoval hlas také animované verzi Tintina z jejich produkce). Seriál prezentoval různé politické a ekologické problémy mladším divákům, začež byl opět velmi ceněný. Jinak vznikly také hry s titulem Cadillacs and Dinosaurs; v roce 1993 jednu vydal Capcom, a o rok později vydala titul Cadillacs and Dinosaurs: The Second Cataclysm společnost Rocket Science Games (původně pro Sega CD, později pro PC). V roce 1990 také vyšla stolní hra na hrdiny, opět pod názvem Cadillacs and Dinosaurs.

Toť tedy vše, alespoň poměrně stručně, ke Xenozoic Tales a Cadillacs and Dinosaurs. Snad se Vám tato část líbila! Četli jste tuto komiksovou sérii? A pokud ne, máte o ni zájem? Klidně napište své dojmy do komentářů. A buďte si jisti, že projekt "Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty" bude pokračovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější